Sport Domaći nogomet

iz rusije s ljubavlju

U HNS-u se časte velikim nagradama, a država bi trebala iz proračuna financirati nacionalni stadion

iz rusije s ljubavlju

FIFA-in nagradni fond na Svjetskom prvenstvu u Rusiji dosegao je rekordnih 400 milijuna dolara (to je povećanje od 12 posto u odnosu na Mundial održan četiri godine ranije u Brazilu). Shodno tomu i pojedinačne su nagrade bile najveće u povijesti. Tako je Hrvatski nogometni savez za nastup svoje reprezentacije u finalu svjetskog turnira (gdje je poražena od Francuske – 2:4) dobio fascinantnih – 28 milijuna dolara!

Još uoči početka kvalifikacijskog ciklusa za završni turnir u Rusiji, predsjednik HNS-a Davor Šuker i kapetan reprezentacije Luka Modrić, stiskom ruke zaključili su dogovor prema kojemu od plasmana na Svjetsko prvenstvo igračima i stručnom stožeru pripada 40 posto FIFA-ine nagrade (u omjeru 80:20 za igrače).

Dakle, nakon osvajanja srebrne medalje, od ukupno 28 milijuna dolara HNS je dobio 60 posto, odnosno 16,8 milijuna američkih novčanih jedinica. Po srednjem tečaju prije godinu dana to je iznosilo oko 106 milijuna kuna.  

Kalinić se odrekao

U raspodjeli novčanih sredstava, lako je izračunati koliko je prosječno dobio svaki hrvatski reprezentativac koji je kandidirao za sastav finalnog dvoboja u Moskvi (njih 22, budući da se Nikola Kalinić odlaskom iz Rusije odrekao nagrade). Ponaosob, otprilike 350.000 dolara.

Naime, valja napomenuti da su u “podijeli kolača” sudjelovali i igrači, koji su participirali (samo) u kvalifikacijskom ciklusu. Kao i bivši stručni stožer na čelu s izbornikom Antom Čačićem (i on je inkasirao oko 200.000 dolara, u bruto iznosu). 

No, nagrade za uspjeh na Svjetskom prvenstvu pripale su i članovima Izvršnog odbora HNS-a. Njihove je novčane iznose međutim nemoguće izračunati, jer se radi o odluci, koju je donio Izvršni odbor HNS-a (na zatvorenoj sjednici). 

Imovinske k(a)rtice

Ali, svekolika hrvatska javnost ipak je uspjela saznati novčani ekvivalent zasluga HNS-ovih dužnosnika u osvajanju srebrne medalje na Svjetskom prvenstvu u Rusiji. Naime, trojica članova Izvršnog odbora – Đuro Bukvić, Nenad Horvatić i Slavko Prišćan, ujedno su i državni dužnosnici (iz HDZ-a) na lokalnoj razini (načelnici općina) te imaju obvezu prijaviti podatke o imovinskom stanju.

Sva trojica su u imovinskoj kartici, u rubriku – podaci o ostalim prihodima, navela svotu od aproksimativno 200.000 kuna (zbog različitog prireza, radi se o približnim svotama, u neto iznosu), uz opasku – od nogometne djelatnosti. Uz spomenute, prigodnu novčanu nagradu dobili su i ostali članovi Izvršnog odbora (njih 13), što znači da je samo za naknade svojim zaslužnim dužnosnicima HNS izdvojio (neto) 3,2 milijuna kuna.  

Iz financijskog izvješća za 2018. zastupnici Skupštine HNS-a (skup je održan 28. ožujka ove godine) mogli su saznati kako je HNS u prošloj godini uprihodio 435.541.413 kuna. Istovremeno, rashodi su iznosili 371.655.339 kuna. Evidentirani višak prihoda nad rashodima u iznosu od 63.886.074 kuna predstavljen je kao posljedica uspješnih ostvarenja nacionalne momčadi na Svjetskom prvenstvu u Rusiji, ali i rješavanje sudskog spora s Ministarstvom turizma Republike Hrvatske. 

U HNS-u, dakako, “ne osjećaju potrebu komentirati novinske napise”. O naknadama članovima Izvršnog odbora očitovao se Odjel za odnose s javnošću šturim (jednorečeničnim) priopćenjem: “Hrvatski nogometni savez ne objavljuje poslovne i osobne informacije o svojim članovima”.

Moralno nakaradno

Naravno, može se netko zapitati: što je sporno u činjenici da je HNS malo nagradio svoje zaslužne članove nakon uspješne poslovne godine? Naizgled ništa! Sve je učinjeno “legalno i po zakonu”. Jedino će Povjerenstvo za informiranje inzistirati na transparentnosti (financijskih) podataka budući da se HNS djelomično financira iz proračuna Republike Hrvatske.

Vjerojatno će i Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa raspravljati o trojici HNS-ovih članova Izvršnog odbora, jer prema Zakonu o sprečavanju sukoba interesa, dužnosnici ne smiju primati poklone čija je vrijednost veća od 500 kuna. 

No, jednako je tako legalno i da “napaćeni hrvatski narod” smatra moralno nakaradnim zahtjev HNS-a da Republika Hrvatska i Grad Zagreb financiraju (s 2/3 iznosa) nacionalni stadion – u Blatu. Dok istovremeno, predsjednik nogometne organizacije tetoši svoje suradnike (odnosno, biračko tijelo) izdašnim financijskim nagradama... 

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Domaći nogomet