Sport Domaći nogomet

uoči tunisa

Zlatko Dalić: Želim da se igra u Splitu, ali to nije moja odluka

uoči tunisa

Prije samo tri tjedna Varaždin je ponovno postao nogometnim središtem Hrvatske. Poslije šest godina drugoligaškog loptanja, u baroknom će se gradu iduće sezone igrati prvoligaški nogomet. A u utorak (20.45) Varaždin će, u prijateljskom susretu, ugostiti i nacionalne momčadi Hrvatske i Tunisa.   

Tunis je 28. reprezentacija na FIFA-inoj rang-listi. Momčad koju vodi legenda francuskog nogometa Alain Giresse, priprema se za predstojeći Afrički kup nacija. Zanimljivo, Tunižani 13 godina nisu uspjeli pobijediti nijednu europsku reprezentaciju (posljednja koju su svladali bila je nacionalna momčad Bjelorusije). 

- O Tunisu ne znam ništa. Idemo u Varaždin kako bismo uživali u nogometu i da bi svi igrači koje imamo na dispoziciji dobili priliku zaigrati. Naš fokus u ovoj akciji bio je isključivo na Walesu – priznao je hrvatski izbornik Zlatko Dalić. 
Stoga se osvrnuo na događanja u Gradskom vrtu i odgovoru na pitanje – ima li detalja s kojima nije zadovoljan?

- I prije utakmice sam kazao kako me ljepota igre ne zanima. No, brine me zadnjih 15 minuta. Nakon što smo primili gol uslijedila je velika borba. Nismo uspjeli postići treći gol i tako završiti utakmicu, pa je završnica protekla u našoj paničnoj i nervoznoj igri. Pale su nam energija, koncentracija i snaga. S time sam nezadovoljan. Ali, ne treba pobjedi gledati u zube. Tri boda su najvažnija. 

Izbornika hrvatske reprezentacije razveselila je reakcija igrača, koji su do sada bili uglavnom pričuvna rješenja...
- Raduje me spoznaja da imamo alternative. Livaković je branio jako dobro, Brekalo je potencijal koji može igrati i lijevo i desno, pa i otraga. Benković je puno pokazao na pripremama i mislim da može biti adekvatna zamjena za Lovrena ili Vidu. Pašalić je također dobro radio. Šteta što se nakon početne greške uvukla nervoza kod njega. Žao mi je što nismo imali na dispoziciji Vlašića. Volio bih da do Eura uvrstimo u konkurenciju još mladih i motiviranih igrača. 
Benković, Brekalo, Vlašić, Halilović... ostaju s A reprezentacijom i neće biti u konkurenciji za posljednji pripremni ogled mlade vrste (protiv Danske, u srijedu). 

- Tako smo se dogovorili. Kada su već bili s A reprezentacijom neka onda odrade akciju do kraja i igraju protiv Tunisa. Na Euru ih čeka iznimno teška skupina, ali mislim da se mogu nositi s Engelskom i Francuskom. Volio bih da se Hrvatska plasira na Olimpijske igre. 

Kakav je status Duje Ćalete-Cara u A reprezentaciji, koji je otkazao nastup na Euru U21 zbog klupskih obveza?

- Svatko od nas odgovara za svoje odluke. Ne želim to komentirati. Probleme u reprezentaciji riješit ću bez medija, na svoj način. 

Osijek se neposredno nakon Walesa kandidirao i za utakmicu Hrvatska – Mađarska, koja se igra u listopadu...
- Nekoliko sam puta naglasio kako bih volio da se ta utakmica igra u Splitu. No, ja sam izbornik, ne odlučujem o tim stvarima. Znam da bi nas dočekao pun Poljud, došli bi navijači iz Dalmacije i Hercegovine. Svoje stavove nikada ne krijem. No, ako se moja želja ne realizira, znam da će nas Osijek ponovno dočekati raširenih ruku – zaključio je Dalić. 

U srijedu, 12. lipnja biti će godina dana kako se hrvatska nogometna reprezentacija zaputila – u Rusiju.

- Naježim se svaki puta kada se sjetim Svjetskog prvenstva i svih proživljenih događaja. U filmu zajedništva i domoljublja Hrvatska treba nastaviti živjeti. Što se mene tiče ta emocija neće nikada prestati – kazao je Dalić. 

 

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Domaći nogomet