Sport Domaći nogomet

komentar

Hrvatska je prestala igrati nakon pogotka Perišića misleći da je sve riješeno. A nije bilo

komentar

Još devet bodova. Toliko je, prema računici izbornika Zlatka Dalića koju je iznio nedavno u Splitu, potrebno hrvatskoj reprezentaciji da osigura plasman na Europsko prvenstvo. Tada je Dalić spomenuo brojku od 12 bodova, no ona se sada smanjila trijumfom nad Walesom. Vraća se dobro raspoloženje nakon što je kiks u Budimpešti malo poljuljao srebrne iz Rusije.

Susret s Velšanima u ispunjenom Gradskom vrtu nudio je nekoliko potencijalnih „mina“, no Dalićevi izabranici srećom nisu nagazili ni na jednu. Vrijeme je bilo vruće i sparno, ovo je mnogim igračima bila posljednja prava utakmica prije odlaska na zasluženi odmor, a kadar nam je bio prorijeđen ozljedama. Usprkos tome, Hrvatska je pobijedila, iako ipak nije izbjegla dramu u završnici. Da nije bilo nepreciznosti, a nerijetko i sebičnosti Kramarića, mogli smo zabiti i više golova.

Hvala Jamesu Lawrenceu, njegov autogol olakšao nam je posao koji je početkom drugog poluvremena naizgled dovršio Ivan Perišić. Omišanin je apsolutni kralj Osijeka, u tom je gradu postigao čak sedam golova za reprezentaciju. Međutim, nakon njegova pogotka Hrvatska je prestala igrati misleći da je sve riješeno. A nije bilo.

Velšani su, logično, u sve većem broju počeli jurišati na našu polovicu i došli do tog pogotka koji je srećom bio samo počasni. U par navrata su nas ozbiljno zabrinuli, ali su bili premlaki u realizaciji. Neka druga, jača reprezentacija znat će još bolje kazniti kritične trenutke u kojima se naša obrana našla u Osijeku.

Svijetla točka obrane bio je Dominik Livaković koji je u ovom susretu oduzeo „jedinicu“ Lovri Kaliniću. Livaković je odradio odličan posao, a kod gola nije mogao ništa budući da je Vida glavom skrenuo loptu iza njegovih leđa. Gradski vrt po dobru će pamtiti i Josip Brekalo koji je odigrao zapaženo na desnom krilu i od mlađih se igrača definitivno najviše nameće za buduće akcije. A Luka Modrić po običaju je držao naš vezni red.

Uglavnom, Dalić je dobio ono što je tražio. Bodove. I to je najvažnije. A tih željenih devet bodova Hrvatska mora dohvatiti u preostalih pet susreta, dakle od maksimalnih 15. Ne bi trebalo biti problema. Ako se dvije pobjede na domaćem terenu (Mađarska, Slovačka) podrazumijevaju, preostala tri boda moramo uzeti na tri gostovanja.

A vjerujemo da Hrvatska ima takvu kvalitetu da može osvojiti i više od tih devet bodova. Pogotovo jer se u narednim ciklusima gotovo sigurno neće ponoviti sadašnja situacija u kojoj nam je rotacija silom prilika bila sužena.

Dok ostatak naše skupine igra već u utorak, Dalićevi izabranici u akciju se vraćaju u rujnu kada ih čekaju dva vezana gostovanja u Slovačkoj i Azerbajdžanu. S barem četiri boda iz te dvije utakmice Hrvatska bi ostala u povoljnom položaju, a s maksimalnih šest bila bi „na konju“.

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Domaći nogomet