Sport Domaći nogomet

projekt u velikoj gorici

Kinezi žele graditi, a stadion Savez ne bi koštao ni lipe. No, Kineze predstavlja čovjek koji je HNS napustio zbog Šukera

projekt u velikoj gorici

Gorica i Slaven Belupo odigrali su u nedjelju – ‘’divlju’’ utakmicu. 

Goričani su pogotkom Poljaka Zwolinskog (u posljednjoj minuti) pobijedili – 4:3. Kao svojevrsni kuriozitet ostat će upamćeno da je susretu nazočio i predsjednik HNS-a, Davor Šuker (nije baš čest gost na utakmicama HNL-a).

Na tribinama velikogoričkog stadiona sjedio je u društvu predsjednika kluba Nenada Črnka i gradonačelnika Dražena Barišića. Nije teško odgonetnuti da je središnja tema njihovog razgovora bila izgradnja novog stadiona. 

Koncem ožujka, nakon održane Skupštine, Šuker je javnosti objelodanio kako će HNS, u suradnji s Gradom Zagrebom i Republikom Hrvatskom, graditi stadion (za tridesetak tisuća ljudi), na lokaciji u Blatu (iza nikada dovršene sveučilišne bolnice). Mnogo toga (od GUP-a do načina financiranja) ostalo je međutim nerazjašnjeno...

Post festum dolaska kineskog premijera u Hrvatsku, javnost je doznala o i potencijalnim kineskim ulaganjima u ovdašnje gospodarstvo i infrastrukturu. Među inim investicijama, nalaze se i dva nogometna stadiona.

Tako se kineska tvrtka TIEC spominje kao vjerojatni investitor u izgradnju stadiona na Kantridi (uz popratne sadržaje, koji uključuju hotel i marinu). Pregovori oko tog projekta traju više od godinu dana...

Na sastanku s Kinezima u HNS-u nije bilo Šukera

Otprilike jednako dugo traju i razgovori kineske tvrtke Z-RUN oko investicije u Veliku Goricu (uz stadion za 30.000 gledatelja, Kinezi bi napravili i hotel, te shopping-centar). Spomenuta je kompanija iznimno zainteresirana za hrvatski turizam: zanima ih čak i ulaganje u nekadašnju političku školu (danas posve devastirano zdanje), u Kumrovcu. 

Ovih bi dana tvrtka Z-RUN i Velika Gorica trebali potpisati Memorandum o razumijevanju, kao prvi korak u realizaciji projekta. Kinezi su ostvarili i razgovore s HNS-om, no Šuker je u prosincu prošle godine, bilo kakav kontakt demantirao. A onda je 4. siječnja 2019. uslijedio i službeni sastanak u Vukovarskoj ulici, u prostorijama HNS-a. Predsjednik međutim nije nazočio skupu...

Razlog se naslućuje. Kinesku tvrtku Z-RUN službeno je predstavljao Ivan Herak, nekadašnji ministar turizma, ali i dužnosnik HNS-a, koji je nogometnu organizaciju napustio upravo nakon svađe sa Šukerom. Za očekivati je međutim da će spomenuti dvojac zatomiti vlastite animozitete.

To bi posljedično značilo da će se i HNS uključiti u projekt izgradnje stadiona u Velikoj Gorici. Za razliku od ‘’nedefinirane priče’’ u Blatu, projekt u Velikoj Gorici porezne obveznike (a vjerojatno niti HNS) ne bi koštao niti lipe.

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Domaći nogomet