Sport Domaći nogomet

početak kvalifikacija

Sve zaključke o 'vatrenima' moramo odgoditi do sraza s nekim zahtjevnijim suparnikom

početak kvalifikacija

Utakmica 4. i 108. reprezentacije svijeta nije proizvela zanimanje kojim bi do vrha ispunila maksimirske tribine. Organizator susreta Hrvatske i Azerbajdžana ponudio je službeni podatak: brojači na stadionu propustili su 23.146 osoba. A to su otprilike dvije trećine kapaciteta maksimirskog stadiona. Skoro kao na ''ozbiljnim utakmicama''...

Niti iz novinarske lože nije neka sreća analizirati utakmicu između nositelja i najslabije momčadi u skupini. Ipak, dva su detalja privukla pozornost: debut napadača Brune Petkovića i iznalaženje rješenja za desni bok, u pojavi – Josipa Brekala. 

Inauguracija Petkovića u središnjeg napadača hrvatske momčadi ne predstavlja iznenađenje. Nestankom Marija Mandžukića i Nikole Kalinića, Dalić nije pronašao igrače srodnog profila (Santini i Livaja očigledno nisu udovoljili njegovim kriterijima). Stoga je napadač Dinama, uz preporuku europskih uspjeha maksimirskog kluba, dobio priliku na reprezentativnoj razini.

Njegov prvijenac ostao je međutim u zaleđu loše izvedbe cijele momčadi. Imao je priliku u 69. minuti iz gužve preokrenuti rezultat, ali je umjesto mreže pogodio – Kramarića!? Odmah potom Dalić ga je zamijenio...  

Kudikamo intrigantnija priča od novog centarfora jest ona o traženju alternacije za Šimu Vrsaljka. I ambicioznu izbornikovu nakanu da u dva dana stvori desnog beka!? Praktički, stručni je stožer hrvatske reprezentacije imao na raspolaganju samo dva treninga (onaj prvi, u ponedjeljak, bio je regeneracijske naravi) za metamorfozu krilnog napadača u braniča.

Nije to prvi puta da se Dalić suočio s problemom stvaranja beka ni iz čega. U susretu Lige nacija u Elcheu, protiv Španjolske, ozlijeđenog je Vrsaljka već u 25. minuti utakmice zamijenio Marko Rog. Teško je međutim suditi o učincima spomenutog ''projekta'' kada se sustav igre hrvatske momčadi posve urušio. Bilo je zapravo svejedno – stoji li na mjestu desnog beka – rog ili svijeća, Španjolci su tu večer ''potaracali'' sve nogometne postavke hrvatske reprezentacije. Poraz – 0:6 (najveći u povijesti), sugerira upravo to.  

Utakmica s Azerbajdžanom ponudila je priliku za novi eksperiment, a kao prvo bekovsko iskušenje Josipu Brekalu pojavio se izvjesni Dimitrij Nazarov, nogometaš koji igra u Njemačkoj, ali Drugoj ligi.

Njega je poslije 58 minuta nadomjestio Araz Abdulajev. Dotičnom Abdulajevu u životopisu stoji da je potpisao ugovor s engleskim Evertonom, ali i činjenica da za klub s Goodison Parka nikada nije zaigrao.

Dojam? Jesmo li dobili desnog beka? Zapravo – ne znamo. Defenzivnog učinka Brekalo praktički nije imao. Potisnuo je suparnike na protivničku polovinu i uglavnom poticao ofenzivne akcije po desnom boku.

Zaključke i odgovor na prethodno pitanje moramo odgoditi do sraza s nekim zahtjevnijim suparnikom... 

 

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Domaći nogomet