Sport Domaći nogomet

sve domaće

Dinamo s 'okusom soli': čak dvije trećine uzdanica Modrih rođeno je u Dalmaciji

sve domaće

Trener Rijeke Igor Bišćan poveo je na pripreme u Portugal 26 igrača. Trener Hajduka Siniša Oreščanin bio je još izdašniji. On će na pripremama u Turskoj raditi s 31 nogometašem. Ipak, najviše mjesta u zrakoplovu za Tursku zauzeli su Dinamovi nogometaši - 33.

Međutim ''modre'' na proljeće očekuju nastupi u tri natjecanja. Stoga, možda ova brojka i nije pretjerana. Poglavito u kontekstu činjenice da su u kadar prve momčadi involvirana i šestorica juniora. No, to je u Maksimiru dugogodišnja praksa. Obično, na zimskim pripremama najtalentiranije uzdanice ''modrih'' prolaze postupak inicijacije i sjedinjenja s prvom momčadi.

Tko su igrači koje Bjelica najavljuje kao skoru Dinamovu budućnost? U epicentru će biti ponajprije (zbog iznenadnog odlaska Budimira) 19-godišnji napadač Mario Čuže. Staturom podsjeća na Brunu Petkovića, ali i činjenicom da su rođeni u istom gradu (Metković). Po vokaciji je (krilni) napadač i Roko Baturina, 18-godišnji Splićanin, sin nekadašnjeg nogometaša Hajduka, Mate Baturine. Zanimljivo, Roko već ima desetak minuta prvoligaškog iskustva. Još u sezoni 2016/17. nastupio je za momčad Splita protiv Rijeke.

Marko Gjira također je član Dinamove druge momčadi i hrvatske reprezentacije do 19 godina. U Maksimiru ga predstavljaju kao nasljednika Arijana Ademija. Marko igra na poziciji defenzivnog veznog igrača, a rodom je (kao i Ademi) iz Šibenika.

Bjelica je u Tursku poveo i stoperski par: Josip Šutalo i Bartol Franjić. Šutalo je rođen u Čapljini, no nogometnu je edukaciju započeo u Metkoviću. Franjić je rođenjem Zagrepčanin, no živi u Dugom Selu. Kao i njegov otac, bivši nogometaš i član legendarne momčadi, koja je 1998. senzacionalno izbacila Dinamo (3:2) iz Hrvatskog kupa (''modri'' su iste sezone igrali Ligu prvaka - op.a.). Posljednji član juniorskog seksteta na pripremama u Turskoj, vratar je Renato Josipović. Radi se o 17-godišnjem Šibenčaninu. Maksimirski treneri vratara zaklinju se da je posrijedi ponajveći hrvatski talent u svojoj generaciji.

Pažljiviji čitači ovoga teksta vjerojatno su zamijetili detalj: čak dvije trećine Dinamovih uzdanica rođeno je u Dalmaciji. Time je tijekom aktualnih priprema samo osnažena brojna kolonija maksimirskih nogometaša koji su korijenima ili rođenjem vezani uz Dalmaciju (Livaković, Zagorac, Ademi, Moro, Majer, Menalo, Budimir, Petković...). Uostalom, mnogi već sada tvrde kako je Dinamo najdalmatinskiji klub u Prvoj HNL!

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Domaći nogomet