Sport Domaći nogomet

maksimir u strahu

Zašto Svetinu tretiraju kao 'čovjeka opasnih namjera'? Po prvi puta otkako je HNL-a, Dinamo ne kontrolira Zagrebački nogometni savez

maksimir u strahu

“Daleko od očiju, daleko od srca”. Spomenuta se narodna mudrost nametala kao zaključak jednog nogometnog skupa, održanog u zagrebačkom hotelu Antunović.

Nogometni djelatnici grada Zagreba birali su u ponedjeljak vođu, čovjeka koji će ih voditi u predstojećem četverogodišnjem razdoblju. 

Naizgled, nisu imali nikakvih dvojbi. Premoćno je pobijedio Tomislav Svetina. Dobio je 363 glasa. Njegov (jedini) protukandidat Pero Karatović tek 198. Predsjednička kampanja odvijala se u gabaritima međusobne tolerancije. Tek je Karatović “uklizao” tezom kako “Svetina ne može biti predsjednikom ZNS-a, jer bez Dinama nema nogometnu težinu”.

Kandidaturu svog suparnika nazvao je apsurdnom budući da je Svetinu nominirao NK Blato, a zaposlenikom je Dinama do 31. prosinca. A kao što je poznato, Svetina je 5. studenog smijenjen i razriješen svih dužnosti u maksimirskom klubu. 

Sugestivni pritisak

Iza zavjese skupštinske pozornice neki su predstavnici klubova govorili o sugestivnim pritiscima, koji su ih upućivali kako bi trebali glasovati za Karatovića. Odnosno – protiv Svetine! Međutim, subjektivni su interesi nadvladali maksimirski utjecaj. Po prvi puta otkako je HNL-a, Dinamo ne kontrolira Zagrebački nogometni savez! 

Zanimljivo je konstatirati da su izbor Tomislava Svetine podržali prvoligaši – Lokomotiva i Rudeš, te drugoligaši Lučko i Hrvatski dragovoljac. U novom “dijeljenju karata” Dinamo ima samo člana Izvršnog odbora ZNS-a (to je predsjednik Uprave Igor Kodžoman, čovjek koji je u veljači zamijenio Svetinu na mjestu glavnog operativca maksimirskog kluba).

Doći će do promjene i na mjestu tajnika ZNS-a. Umjesto Darka Cvitkovića (odlazi u mirovinu) tajničku će dužnost obnašati Davor Blašković, pravnik po struci (kao i Svetina). Donedavni predsjednik Komisije za žalbe HNS-a. 

‘Čovjek promjena’

Za razliku od Karatovića koji nije imao programa već se zalagao za “status quo” (tvrdeći kako je ZNS najzdraviji dio hrvatskog nogometa), Svetina je “čovjek promjena”.

Obvezao se kako će u četverogodišnjem mandatu provesti šest točaka vlastitog programa: ravnomjerniju podjelu sredstava, transparentnije poslovanje, kvalitetniju suradnju s gradskim strukturama, bolju iskorištenost ogromnog kapitala (u 15.000 članova i 70 objekata), unaprijeđenje zagrebačkog futsala te veću popularizacija ženskog nogometa. 

Među prvim čestitkama Svetini bila je i ona – iz HNS-a. A znano je, Tomislav Svetina dopredsjednikom je HNS-a. Kako je tu funkciju dobio prvenstveno kao predstavnik Dinama u organima Saveza, maksimirski je klub u proteklih mjesec i pol dana nastojao opozvati svog bivšeg djelatnika. Nije uspio... 

Zašto u Maksimiru Svetinu tretiraju kao “čovjeka opasnih namjera”? Poznavajući njegovu ambiciju, “osvajanje ZNS-a” doživljavaju kao usputnu postaju na putu do preuzimanja HNS-a. A lik kojega nisu uspijevali “iskontrolirati” u Dinamu nikako ne može biti “preporučljiv kadar” za HNS. 

I još jedan nimalo zanemariv detalj: ZNS raspolaže proračunom od 34 milijuna kuna (više nego svi ostali županijski savezi zajedno), a novi je predsjednik dobio izbore na platformi “poštenije podjele sredstava”. Istovremeno, Dinamo u novoj vlasti ima tek epizodnu ulogu...  ∙   

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Domaći nogomet