Sport Domaći nogomet

rijeka na koljenima

Od duple krune ostale samo uspomene: rasprodali cijelu momčad kako bi 'zakrpali' minus

rijeka na koljenima

Slike prošloljetnih tuluma na riječkom Korzu bile su bjelodani dokaz promjene sustava vrijednosti u hrvatskom nogometu. 

Višednevnim feštama Riječani su obilježili osvajanje prvenstva i Kupa Hrvatske u nogometu. Slavlje najvećeg rivala Zdravko Mamić popratio je riječima: 

- Ovo ste vidjeli sada i nikada više!

Novi gazda isti trend

Izjava maksimirskog savjetnika imala je tada prizvuk ljubomore. Međutim s odmakom od nekoliko mjeseci njegove riječi kao da poprimaju svojevrsno prokletstvo. Šampionska Rijeka danas više ne postoji.

Zimski prijelazni rok tek je započeo, a Riječani su već prodali Josipa Mišića (za 3 milijuna eura u Sporting iz Lisabona), Marka Vešovića (500.000, Legia Varšava), Josipa Eleza (2,5 milijuna, Hannover). Mario Gavranović Rujevicu je napustio besplatno, a pred realizacijom transfera je i kapetan Mate Maleš (odšteta 150.000 eura).

Neposredno nakon osvajanja trofeja klub su napustili Franko Andrijašević (od transfera vrijednog 4,2 milijuna eura u belgijski Gent, Riječani su inkasirali 50%) te Stefan Ristovski (1,1 milijuna Sporting Lisabon). Praktički, od riječkog ‘’dream teama’’ ostali su tek Bradarić, Gorgon, Župarić, Žuta, vratar Prskalo...

S dobrim izgledima da do zaključenja prijelaznog roka i netko od njih napusti Rujevicu. S trenutačnim potencijalom u svlačionici Rijeka je danas kudikamo bliže začelju ‘’velike četvorke’’ HNL-a nego borbi za trofeje. 

Rijeka je koncem prošle godine promijenila vlasničku strukturu. Većinski paket dionica od talijanskog Social Sporta (u vlasništvu naftnog magnata Gabrielea Volpija) otkupila je tvrtka Teanna Limited, registrirana 1. prosinca 2017. u Londonu na Mateu i Annu Mišković, kćeri predsjednika kluba Damira Miškovića. U spomenutu transakciju uloženo je 58 milijuna kuna. 

No, zašto je Rijeka gotovo panično, u svega nekoliko mjeseci, rasprodala šampionsku momčad? I to za cijenu koja ne doseže visinu godišnjeg budžeta. Za Andrijaševića, Ristovskog, Mišića, Gavranovića, Eleza, Vešovića i Maleša, Rijeka nije dobila niti 10 milijuna eura!?

Odgovor je pomalo brutalan: ovo je cijena koštanja riječkih trofeja! Nakon isplata svih ugovornih obveza (premda najveća godišnja plaća na Rujevici nije bila veća od 300.000 eura), nagrada i bonusa, NK Rijeka ‘’zaronila’’ je u financijsku dubiozu.

Mišković je priznao kako njegov klub posluje ‘’u crvenom’’, no nije otkrio konkretnu dimenziju financijskog minusa. Novčanu rupu očigledno nije uspjela sanirati niti izdašna europska jesen: NK Rijeka imala bi dobiti od UEFA-e 5,6 milijuna eura za sudjelovanje u Europskoj ligi, a osvojivši sedam bodova zaradila je i dodatnih 840.000 eura. 

Osvajanjem duple krune Riječani su ljetos stekli neprocjenjiv emotivni kapital. No, nogometni business ne poznaje osjećaje niti priznaje navijačku strast. Euforija je došla – na naplatu. Od šampionske Rijeke ostale su samo uspomene...

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Domaći nogomet