Sport Domaći nogomet

Skupština Dinama

Dinamo nastavio s privatizacijom; Mamić: Nije isključeno da me opet pritvore!

Skupština Dinama

U prosincu 2015. Skupština GNK Dinamo donijela je odluku o preoblikovanju, odnosno privatizaciji kluba. Poslije točno dvije godine projekt preoblikovanja je završen, elaborat kojega su sačinili PricewaterhouseCoopers i odvjetničko društvo Hanžeković, predan je Hrvatskom nogometnom savezu. Procjenjena vrijednost maksimirskog kluba iznosi 210 milijuna kuna. 

- Sa svježim kapitalom Dinamo može napraviti veliki iskorak u Europi. Ovo je ozbiljna prekretnica u povijesti kluba – naglasio je predsjednik Mirko Barišić, obraćajući se članovima Skupštine, nakon obznanjene vijesti. 

Jedan od skupštinara je međutim zavapio: 

- Pazite da ne završimo s privatizacijom kao Hajduk!

Odgovorio mu je izvršni direktor kluba Tomislav Svetina:

- Dinamo je solventan klub koji u proces privatizacije ide dragovoljno. Hajduk i ostali privatizirani hrvatski klubovi ušli su u postupak obaveznog preoblikovanja, jer im je to bila zakonska obveza. To je bitna razlika. Uostalom, tržišna vrijednost Dinama i Hajduka nije za usporedbu – kazao je Svetina.

O poslovanju GNK Dinamo skupu je govorio financijsaki direktor Matej Škegro. Istaknuo je planirane prihode za 2017. (227,5 milijuna kuna), odnosno planirane rashode za ovu godinu (326 milijuna kuna). Proračunska ''rupa'' imala bi biti ''pokrpana'' novcem ostvarenim iz poslovanja tijekom 2016. 

- Financijski plan za 2018. iznosi 279 milijuna kuna, uz napomenu kako 91% ovog iznosa klub mora namaknuti iz inozemstva, od prodaje igrača, te UEFA-inih davanja – dometnuo je Škegro.  

Naposljetku se skupštinarima obratio i Zdravko Mamić...

- Nema Marijana (Hanžekovića). On mi kao odvjetnik ne bi dopustio da izađem za govornicu, ali imam potrebu kazati vam nekoliko riječi. Poznato vam je da mi se stavljaju na teret teške inkriminacije, no vjerujte, sve to mogu objesiti mačku o rep. Optužuju me kako je Dinamo u državni proračun neosnovano uplatio 90 milijuna kuna. To znači, ukoliko mi dokažu krivnju da će država spomenuti novac vratiti Dinamu. Ovih sam dana saznao kako postupak protiv mene u Osijeku košta porezne obveznike deset milijuna kuna. Uskoro se sprema i drugi. USKOK se trenutačno bavi jednim računom u Austriji preko kojega je klub dobivao donacije 2002. kako bi preživio. Nije isključeno da me opet pritvore. Čine sve da sotoniziraju čelništvo Dinama mada ne postoji klub s transparentnijom dokumentacijom. Što se tiče rezultata prošle su nas godine uhvatili na spavanju, ali ne brinite, dok smo živi prvak će biti samo Dinamo.

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Domaći nogomet