Sport Domaći nogomet

Kineziologinja u Abecedi sporta

Iz Slavonije na more: trenerica Ana nogometu uči papaline

Kineziologinja u Abecedi sporta

- Završila sam Kineziološki fakultet u Splitu, smjer kondicijska priprema. S obzirom na moju ljubav prema nogometu, još za vrijeme fakulteta pohađala sam tečaj za UEFA B licenciju za trenera, a danas sam nositeljica te licencije - objašnjava Ana, koja je trenerica u NK Abeceda sporta u uzrastu papaline, a nekoliko puta tjedno provodi i sportski program djeci u vrtiću.

I ona je ljubav prema nogometu razvila još u ranoj dječjoj dobi.

- S oko pet godina iskazivala sam interes za loptom, ali naravno taj interes se očitovao u mojem samostalnom napucavanju lopte, a ne u sustavnim treninzima kakve danas, na primjer, naša djeca u klubu imaju. U nogometnom klubu "Zrinski" iz Vinogradaca učinila sam prve službene nogometne korake i tada sam igrala s dječacima u uzrastu pionira i bila jedina djevojčica - prisjeća se svojih prvih nogometnih koraka Ana, koja je s navršenih 15 godina počela igrati za ženski nogometni klub Polet i poslije za Osijek, s kojim je u tri godine igranja osvajala i Prvenstva Hrvatske i Kup.

Njezini uspjesi u klubovima bili su prepoznati i u reprezentaciji te je stoga Ana bila standardna prvotimka u mladoj reprezentaciji U19, a poslije i članica A reprezentacije.

Tijekom studija na Kineziološkom fakultetu u Splitu uspijevala sam balansirati između obveza na fakultetu i nogometa, ali nakon završenog studija želja mi je bila okušati se u inozemstvu. Tako sam otišla u talijanski klub Riviera di Romagna, koji se natječe u Seriji A, a nakon što sam sebi dokazala što sve mogu, vratila sam se u Split te do prošle sezone igrala za Ženski nogometni klub Split i odrađivala staž u prosvjeti - govori Ana.

S obzirom na to da je Ana magistra kineziologije, želja joj je raditi u školi. Nedavno se preselila u Zadar, te je zbog toga osobno posjetila sve srednje i osnovne škole i ostavila im svoj životopis. Kaže da je zahvaljujući velikoj osobnoj angažiranosti često zovu na zamjene, što joj predstavlja veliku radost.

Zanimalo nas je kako je došlo do suradnje s NK-om Abeceda sporta.

- Do upoznavanja s trenerima Abecede došlo je preko zajedničkih futsal poznanstava koja su rezultirala suradnjom s obzirom na to da sam se nedavno doselila u Zadar te tražila nove nogometne i poslovne sportske prilike. NK Abeceda sporta je zbog povećanja obujma posla tražila kineziologa s nogometnom licencijom te smo vrlo brzo pronašli zajednički jezik, a odluka je bila znatno olakšana zbog činjenice da je u pitanju rad s djecom, što me posebno raduje - priča nam Ana, koju je dojmio veliki broj djevojčica koje su registrirane u klubu.

Ana je nedavno uz Juru Perkovića, Juru Vuletu i Luku Marinovića vodila ženski nogometni kamp u organizaciji Hrvatskog nogometnog saveza.

- Cilj kampova je da se okupe djevojčice koje već treniraju nogomet i one koje to zanima kako bi vidjele koliko se njihovih vršnjakinja već bavi ovim sportom te da se što više djevojčica uključi u rad klubova. Na prošla dva kampa u Zadarskoj županiji prisustvovalo je više od 50 djevojčica i taj se broj sa svakim sljedećim kampom povećava - kaže Ana čiji su dani trenutno ispunjeni treninzima u Abecedi i vrtiću te zamjenama u školi, pa joj i ne ostaje previše slobodnog vremena.

- Planovi za budućnost oduvijek su usko povezani sa sportom općenito, a posebno s nogometom. Suradnja s Abecedom je definitivno spoj mojih želja i planova za daljnjim profesionalnim razvojem u trenerskom poslu, posebice jer Abeceda posjeduje visoko obrazovani nogometni stručni kadar od kojeg svakako mogu puno naučiti - kaže Ana.

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Domaći nogomet