Sport Domaći nogomet

stručno oko

Dalić u svakom slučaju zaslužuje čestitke, bez obzira što igra nije bila na razini one iz Maksimira

stručno oko

Branko Karačić, bivši hrvatski vezni igrač, trenutno trener Viteza, analizirao je uzvratnu utakmicu dodatnih kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo između Grčke i Hrvatske.

Utakmica u Pireju bila je očekivano tvrda, s naglašeno puno duela, skokova, drugih lopti koje su isto dosta bitne. Hrvatska reprezentacija se koncentrirala na skok igru i u tome smo bili dobri, no malo smo bili sterilni u građenju igre i tranzicija nam je bila spora.

Mislim da se u našim redovima osjetio i umor, Grci su ipak imali šest novih igrača u odnosu na prvi susret u Zagrebu, dok smo mi napravili samo jednu promjenu, i to je u momčad ušao Mandžukić koji se tek oporavio od ozljede.

Grčka je sa svježim igračima dobila na žestini i bržoj igri, a uz to ih je u napad tjerao i nepovoljan rezultat. Mi smom se, pak, ograničili na čuvanje rezultata i to smo radili dobro, no treba priznati da nismo ni blizu prikazali igru iz Maksimira. Naravno, nismo imali ni podršku kao u Zagrebu, velika je stvar kad te nosi publika.

Naši najaktivniji igrači u prvom poluvremenu su bili Perišić, Vrsaljko i Kalinić, koji je izborio puno prekršaja. Šteta za šut Perišića, koji je odsjeo na stativi, da smo to zabili možda bismo i zaigrali opuštenije. Ovako, bez obzira na velikih 4:1, uvijek postoji strah, može se dogoditi neki slučajan gol i onda se uvuče nervoza i može sve poći po zlu.

Bez obzira na umor u momčadi, Dalić nije radio zamjene do pred kraj, jer ipak nam je rezultat u svakom trenutku odgovarao. Vidio je sigurno i Zlatko da smo spori u tranziciji, ali nije htio odustati od svoje taktike, zašto mijenjati i riskirati da se nešto poremeti na terenu...

Vrlo dobro smo reagirali u skoku, prihvaćali smo duele s Grcima. Dalić u svakom slučaju zaslužuje čestitke, bez obzira što igra ovaj put nije bila na razini one iz prve utakmice. 

Sada svi očekujemo da HNS potvrdi Dalića kao izbornika koji će nas povesti u Rusiju, za sve bi bilo iznenađenje da ga ne nagrade za sjajan posao na kraju kvalifikacija. Već godinama svi govorimo da imamo talentiranu generaciju, očekujem da uz kvalitetnu pripremu i malo sreće u ždrijebu napravimo iskorak na Svjetskom prvenstvu, da barem prođemo skupinu.

I osmina finala bio bi iskorak, jer na SP-u je nismo izborili još od Francuske 1998. godine. Očekivanja javnosti su jedno, ali moramo biti realni i reći da je svaki odlazak na mundijal uspjeh. I ja bih volio da odemo daleko, ali bitno je da se prođe skupina, naša reprezentacija može svakom parirati i onda nam se u nokaut fazi može i otvoriti pa da se ponovi uspjeh iz Francuske. 

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Domaći nogomet