Sport Domaći nogomet

PRVI SE PAMTE

Da se ne zaboravi: na današnji dan 'vatreni lakat' zapalio je Maksimir

PRVI SE PAMTE

Grčka je pred vratima, na putu za Rusiju 2018. Težak posao za reprezentaciju, ali ne toliko težak kao za prvu reprezentaciju koja je na današnji dan prije 27 godina odigrala prvu službenu utakmicu.

Datum koji se često zaboravlja iako je riječ o igračima koji su tog 17. listopada 1990. godine stavili na kocku svoje igračke karijere jer su igrali dvoboj za državu koja nije priznata i nosili dres reprezentacije koja de facto ne postoji.

Utakmicu su svim silama željeli spriječiti u FSJ, dok se u Zagrebu uz ogromne napore organizirao dvoboj koji je na Maksimiru gledalo 30.000 ljudi. Protivnik tadašnjoj reprezentaciji Hrvatske bio je SAD 8rezultat od 2:1 potpuno je nevažan), osrednja reprezentacija, ali država koja je i onda i sada imala ogroman utjecaj u svijetu čime se barem donekle olakšala situacija oko odigravanja utakmice.

Tadašnji izbornik Dražan Jerković na raspolaganju je imao svega 14 igrača, nedostajalo je nekoliko vrsnih nogometaša koji su tog dana nastupali za mladu reprezentaciju Jugoslavije protiv Sovjetskog Saveza, no nitko tada (ni sada) ne treba prozivati. Zapravo ovaj susret bio je više „buđenje hrvatskog nacionalnog bića“ nego nogometna utakmica.

Predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza tada je bio Mladen Vedriš, glavni tajnik Duško Grabovac, a glasnogovornik Darko Tironi. Važne uloge u nimalo laganoj organizaciji utakmice i prikupljanju dozvola odigrali su tadašnji glavni tajnik Nogometnog saveza Jugoslavije Ante Pavlović, kao i tadašnji direktor reprezentacije Zorislav Srebrić, današnji viši savjetnik predsjednika HNS-a.

U organizaciji utakmice još su značajan doprinos dali Rudolf Sabljak, Jure Klarić, Vinko Hotko, Ivan Opačak i mnogi drugi. Prvi stožer hrvatske reprezentacije činili su i treneri Kobešćak, Grnja i Lukarić, liječnik dr. Krmpotić te fizioterapeuti Vrcić i Donadić.

Igrači koji su pristigli navući „kockice“ stigli su uglavnom iz inozemstva, uz pojačanja Slovenca Gregu Židana i Albanca Kujtima shalu tadašnje igrače Dinama. Prvi pogodak za Hrvatsku postigao je Hajdukovac Aljoša Asanović pristigao iz Metza, a eksplozija slavlja je trajala nekoliko minuta. Tadašnji kroničari zabilježili su da je Asanović u 60. minuti napustio travnjak jer je žurio natrag u Francusku, pojaviti se u klubu. No ovaj susret nije propustio. Drugi zgoditak zabio je Ivan Cvjetković. Dva mjeseca kasnije Rumunjska je reprezentacija „imala hrabrosti“ gostovati u Rijeci.

Sjetimo se tko je nosio dres prve reprezentacije Hrvatske prije 27 godina: Dražen Ladić (od 70. Tonći Gabrić), Zoran Vulić, Darko Dražić, Drago Čelić, Vlado Kasalo, Saša Peršon (od 71. Grega Židan), Kujtim Shala, Zlatko Kranjčar, Ivan Cvjetković, Aljoša Asanović (od 58. Mladen Mladenović), Marko Mlinarić.

 

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Domaći nogomet