Sport Domaći nogomet

ždrijeb skupina

Već se zna poredak: teški protivnici čekaju Vatrene ako se plasiraju u Rusiju

ždrijeb skupina

Ako se kroz play off kvalifikacija Hrvatska plasira na SP, te ako u play offu prođu svi favoriti, na ždrijebu skupina u Moskvi 1. prosinca bit će “kockasti” tek u trećem potu nositelja što znači da će dobiti teške protivnike iz prva dva pota.

Potovi će se određivati na temelju FIFA-inog rankinga reprezentacija (dosad se to radilo samo za prvi pot) kojeg će objaviti u ponedjeljak 16. listopada.

Međutim, već se zna poredak, Hrvatska će biti 18., a od momčadi koje su ispred samo se Čile te Wales nisu plasirali na SP. Kako će na SP-u nastupiti 32 reprezentacije i bit će po rankingu podijeljene u četiri pota po osam momčadi, a u prvom je i domaćin Rusija, Hrvatskoj prijeti tek treći pot.

Moguća skupina s Brazilom, Španjolskom i Nigerijom

U prvom potu trebali bi se naći Rusija i sedam najbolje plasiranih momčadi od Njemačke do Francuske, u drugom Španjolska, Engleska, ali ako prođu play off i Peru, Švicarska, Italija. Treći pot činit će po tom scenariju Hrvatska.

Dakle, tek ako netko od favorita kroz play off otpadne iz trolista od nas po rankingu boljih reprezentacija Italije, Švicarske i Perua (igra protiv Novog Zelanda), Hrvatska bi se mogla probiti u drugi pot, izvući lakše protivnike.

Zasad se znaju imena 23 sudionika SP-a, a još se devet traži. U skupini može biti samo jedna momčad s nekog kontinentna, izuzev članica UEFA-e, maksimalno dvije europske reprezentacije mogu biti u skupini. Dakle, Hrvatska bi mogla izvući skupinu “smrti” u kojoj su Argentina, Španjolska i Nigerija ili pak Brazil, Meksiko i Srbija.

Pot 1 

Rusija
Njemačka
Brazil
Portugal
Argentina
Belgija
Poljska
Francuska 

Pot 2 

Španjolska
Peru*
Švicarska*
Engleska
Kolumbija
Italija*
Meksiko
Urugvaj

Pot 3 
Hrvatska*
Danska*
Kostarika
Island
Tunis**
Iran
Egipat
Senegal**

Pot 4 

Japan
Srbija
Nigerija
Australija*
Maroko**
Panama
J. Koreja
S. Arabija

*Ako prođu play off (favoriti)
**Ako se plasira iz skupine (u kojoj vodi)

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Domaći nogomet