Sport Domaći nogomet

NA RUBU NOGOMETA

Što se sve dogodilo u eri najdugovječnijeg trenera HNL-a: izabrani Trump, papa Franjo, Kolinda, zbio se Brexit

NA RUBU NOGOMETA

Što se sve zbivalo u svijetu od 27. veljače 2013. do danas? Sjedinjene američke države dobile su novog predsjednika. Francuska također. Velika Britanija napustila je Europsku uniju i dobila ponovno premijerku. Kardinalska konklava u Vatikanu izabrala je prvog papu iz Južne Amerike. Pojavila se Islamska država. Kao prijetnja krhkom svjetskom miru. Započeo je i rat u Ukrajini...

Hrvatska je pak postala članicom Europske unije. Usput, dobila je i prvu predsjednicu. A u međuvremenu i trećeg premijera!? Čuda su se događala i u nogometnom svijetu. Prvakom Engleske postao je Leicester! Euro je osvojio Portugal. A u hrvatskom nogometu prvenstvo i Kup uzela je Rijeka!

Upravo je klub s Kvarnera povezan s gore navedenim datumom. Naime, spomenutog je dana trenerom riječke momčadi postao Matjaž Kek. Prethodno je više od godinu dana bio - bez posla. Budući da je još uvijek ''na plaći'' u NK Rijeka, Kek je postao najdugovječnijim trenerom u povijesti Prve HNL.

Za usporedbu, Dinamo je tijekom Kekovog mandata ''zavrtio'' pet trenerskih imena (Branko Ivanković, Zoran Mamić, Zlatko Kranjčar, Ivajlo Petev, Mario Cvitanović) dočim su Hajdukovu momčad u međuvremenu vodila sedmorica (Igor Tudor, Stanko Poklepović, Goran Vučević, Hari Vukas, Damir Burić, Marijan Pušnik, Joan Carrillo).

Osim što je najtrajniji, Kek je vlasnikom još dva superlativa u HNL-u. Slovenac je najtrofejniji i najiskusniji (s 56 godina i najstariji) trener u našem prvoligaškom nogometu. Od aktualnih trenera u HNL-u samo se još u CV-u Joana Carrilla spominje titula (s mađarskim Videotonom). Svim ostalima rubrika - trofeji, zjapi prazna.

I dok su mu kritičari osporavali dva Hrvatska kupa (aludirajući na ''tajni pakt'' Zdravka Mamića i Damira Miškovića), prošlosezonska ''dupla kruna'' Kekovo je djelo. Od Franka Andrijaševića (u Maksimiru otpisanog), stvorio je najboljeg igrača lige, a Dinamovog trenera Peteva taktički raskrinkao u krucijalnim utakmicama za rasplet sezone. No, kao što ''iza svakog uspješnog muškarca stoji pametna žena'' tako i ''iza svakog trofejnog trenera stoji mudar predsjednik''.

Damir Mišković nijednog trenutka nije došao u iskušenje da Keka (od 2013. do danas) potjera iz kluba. Mišković u svom nogometnom promišljanju očigledno za ideal ima - Manchester United. Naime, Alex Ferguson, vjerojatno najveći menedžer u povijesti nogometne igre, na Old Traffordu je prvi trofej (FA Cup) osvojio tek u četvrtoj sezoni, a prvenstvo nakon čak sedam (!) godina.

Dobrio Gavranovića natrag

Slučaj Marija Gavranovića prijetio je postati aferom. Napadač Rijeke želio je u ljetnom prijelaznom roku ostvariti transfer - u Dinamo!? Čak su i predstavnici Rijeke već bili u Maksimiru, na pregovorima. Najekstremniji članovi Armade zagovarali su stoga rigidan stav: Gavranović više nikada ne smije zaigrati za Rijeku! No, Matjaž Kek gurnuo je Gavranovića u sastav na prvoj utakmici, protiv Cibalije. I upravo je bivši reprezentativac Švicarske pogotkom u 2. minuti ''najavio'' rekordnu pobjedu Rijeke (7:0), a Kek je dobio ''značajno pojačanje'' pred važne oglede s grčkim AEK-om i Hajdukom.

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Domaći nogomet