Sport Domaći nogomet

VIŠE NAM NE TREBA

Potpisao je 'ugovor života': znači li ovo da Čačić neće poslati pozivnicu Pivariću za rujanske utakmice?

VIŠE NAM NE TREBA

Koncem kolovoza (vjerojatno 28.) hrvatska će se nogometna reprezentacija okupiti u Zagrebu uoči kvalifikacijskih ogleda s Kosovom (2. rujna) i Turskom (5. rujna). Pozivnice će izbornik Ante Čačić na klupske adrese odaslati jamačno već idućeg tjedna. Zanimljivo, od standardnih reprezentativaca u Čačićevoj eri, klupsku je pripadnost promijenio jedino - Josip Pivarić (nove adrese imaju i Pašalić, odnosno Andrijašević, ali oni su pozive dobivali sporadično).

Pivarić je postao igračem kijevskog Dinama, na osobnu preporuku Ognjena Vukojevića (skauta ukrajinskog kluba za ovaj dio Europe). ''Izvori bliski Maksimiru'' tvrde kako je bivši dokapetan potpisao četverogodišnju obvezu, a hrvatski klub dobio odštetu od dva milijuna eura!? U drugi dio prethodne rečenice mnogi će razložno izraziti sumnjičavost, jer slavni ukrajinski klub nakon početka ''domovinskog rata'' više nema niti financijske, ali niti igračke moći (ove je sezone Dinamo iz Kijeva u 3. pretkolu Lige prvaka ispao od švicarskog Young Boys-a i za plasman u Europsku ligu igra u play offu protiv portugalskog Maritima).

Nema sumnje da će Josip Pivarić biti na popisu reprezentativnih kandidata za kvalifikacijske susrete u Zagrebu i Izmiru. Pivarić je naime u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo propustio samo jednu utakmicu (zbog ozljede).

Protiv Turske je, u Maksimiru, igrao Ivan Strinić. Pivarić je odigrao i gotovo sve prijateljske oglede. Jednom su tek na poziciji lijevog beka zaigrali Marin Leovac (protiv Sjeverne Irske) i Borna Barišić (Meksiko). Uz Pivarića, Čačić će jamačno za lijevi bok pozvati i spomenutog Barišića. Kojemu će od njih podariti povjerenje? Igračke sudbine spomenute dvojice već su se ispreplitale u bliskoj prošlosti. Dok je bio igračem Dinama, Borna Barišić živio je ''u debeloj sjeni'' Josipa Pivarića.

Uz osobnu procjenu kako - ''nikada nije dobio poštenu priliku''. Pivarić je imao prednost i prigodom transfera u kijevski Dinamo. Iako se, u jednom trenutku, transfer Barišića u Ukrajinu smatrao sasvim izglednom opcijom. Pivarića su (umjesto Barišića) iz zrakoplov za Kijev ''ugurala'' ponajprije urgiranja Ognjena Vukojevića, ali i dugogodišnje prijateljstvo Zdravka Mamića i Igora Surkisa.

Hoće li Pivarić dobiti prednost i pri Čačićevom odabiru? Takva bi odluka bila posvađana s logikom (mada je malo pretenciozno navedenu znanost uopće povezivati s hrvatskim nogometom). Barišić naime igra u odličnoj formi (što je dokazao prezentacijama protiv PSV-a i Rijeke) dočim Pivarić ove sezone nema nijednog nastupa (u Dinamu je bio alternativa Lecjaksu i Sosi). A konačno, igrača Dinama više i nije neophodno ''stavljati u izlog'' nakon što je potpisao ''ugovor karijere''..

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Domaći nogomet