Sport Domaći nogomet

najnovije

Mamić se bacio na koljena: Ljubim zemlju po kojoj hoda sutkinja koja je imala snage donijeti tako hrabru odluku!

najnovije

Foto: Damjan Tadić / CROPIX

NAJNOVIJE


Kako Jutarnji ekskluzivno list doznaje, nakon što je istražna sutkinja Županijskog suda u Zagrebu Ljiljanka Maletić objavila da više nema razloga za daljnjim zadržavanjem Zdravka Mamića te da mu ukida u pritvor i pušta ga da se bez kaucije brani sa slobode, gazda Dinama nije krio svoje oduševljenje.

Bacio se na koljena i počeo ljubiti pod te sav razdragan ponavljati:

“Ljubim zemlju po kojoj hoda sutkinja koja je imala snage donijeti tako hrabru odluku”. I sutkinja i svi nazočni bili su zatečeni spektaklom koji je priredio. Nakon toga Mamić je u pratnji odvjetnika napustio zgradu Županijskog suda pred kojom ga je dočekala Nina Isabel Krauss, misteriozna poduzetnica iz Berlina i Toti Dedić.

JUČER

Oko 18.45 sati Zdravko Mamić napustio je zgradu Županijskog suda, što znači da neće ostati u jednomjesečnom istražnom zatvoru, kako je to tražio DORH, već će se braniti sa slobode.

Mamić je mrkog lica izišao iz zgrade suda, prošavši pored novinara i ignorirajući njihova pitanja.

Dočekala ge je skupina članova jedne romske udruge, s kojima se izljubio i izgrlio.

Bila je tu i Izabela Nina Kraus, prijateljica obitelji Mamić, koja živi u Njemačkoj i sprema je platiti jamčevinu. Ubrzo se udaljio i s prijateljima otišao do jednog kafića proslaviti puštanje

Jedan od njegovih branitelja Ante Madunić izjavio je novinarima da se nikad prije nije privodilo za takva kaznena djela i kako može razumjeti da su Mamićeve riječi imale težinu i da ih nitko ne opravdava. "Situacija je takva kakva je, samo je u pitanju je li to kazneno djelo ili samo njihov osobni sukob, odnosno da je vrijeđanje bilo obostrano", kazao je Madunić.

Upitao se čemu to pretvarati u rasni i nacionalni sukob kad se radi o osobnom sukobu.

Madunić je potvrdio da je Mamić zbog želučanih tegoba bio u bolnici, gdje je primio lijekove i dobio injekcije.

Sam Mamić nije davao njegove izjave jer su mu zbog njegove impulzivnosti tako savjetovali odvjetnici.

H.K.JAKUBIN, JL

DORH: On ruši pravni poredak

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu je podnijelo sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu prijedlog za određivanje istražnog zatvora protiv hrvatskog državljanina (1959.), objavljeno je na DORH-ovim internetskim stranicama .

"Naime, postoji osnova sumnje da je 54-godišnji hrvatski državljanin počinio kazneno djelo javnog poticanja na nasilje i mržnju iz članka 325. stavak 1. Kaznenog zakona odnosno da je 15. ožujka 2013. u Zagrebu, u vremenu od 8,00 do 8,25 sati, tijekom gostovanja u radijskoj emisiji "Pozitivni petak" radio postaje "Soundset Plavi", osvrćući se na aktualnog ministra znanosti, obrazovanja i športa, iznosio tvrdnje kojima je putem radija javno poticao na mržnju usmjerenu prema navedenom ministru, no istodobno iskazujući izrazitu netrpeljivost i potičući na mržnju i prema svim pripadnicima srpske nacionalnosti, isključivo zbog njihove nacionalne pripadnosti.

Opis


Sucu istrage je predloženo određivanje istražnog zatvora protiv osumnjičenika temeljem zakonske osnove opasnosti od ponavljanja djela, s obzirom da je osumnjičenik višestruko evidentiran za učin različitih prekršaja po Zakonu o prekršajima protiv javnog reda i mira Također, osumnjičenik je i višestruko evidentirana osoba i po Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, a što sve ukazuje da se radi o osobi koja ne poštuje i ne priznaje pravne norme i pravni poredak, te da je upravo obrazac njegovog ponašanja postupanje protivno pravnom uređenju.

Ujedno, treba imati u vidu da je osumnjičenik kao javna osoba u javnim istupima i nastupima pokazivao i iskazivao izrazitu netrpeljivost prema pripadnicima drugih nacionalnih manjina i pripadnicama suprotnog spola, da je član Izvršnog odbora HNS-a, te izvršni predsjednik Građanskog nogometnog kluba Dinamo u kojem svjetlu cijeniti i daljnju opasnost od činjenja novih prekršaja po Zakonu o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima.

Izjave osumnjičenika prenesene putem sredstava javnog priopćavanja valja promatrati i u kontekstu skorašnjeg održavanja nogometne utakmice između nogometnih reprezentacija Hrvatske i Srbije te izjave poput ovih iznesenih tijekom gostovanja u gore spomenutoj radijskoj emisiji, dodatno dobivaju na težini te izazivaju bojazan da će dovesti do nereda i remećenja javnog reda i mira, a što sve, u svojoj ukupnosti, čini opravdanim primjenu zakonskog osnova za određivanje istražnog zatvora zbog opasnosti od ponavljanja ovakvog ili sličnog kaznenog djela."

Ogorčeni odvjetnici

- U postupanju DORH-a sporna je ta silna selektivnost. Ovo je prvi postupak da je netko završio u pritvoru zbog nekih svojih rečenica. Radi se isključivo o postupanju tužiteljstva koje je ciljano i selektivno, a koje nema veze sa dosadašnjom praksom, rekla je Jadranka Sloković odvjetnica Zdravka Mamića, a prenosi Jutarnji list.

- Na portalu Javno.hr Mate Knezović je rekao da 'Srbi ne mogu upravljati državom' i na to nitko nije reagirao, ali se zato zbog Zdravka Mamića digla cijela Hrvatska. Ne vjerujem da država može imati pik samo na Mamića i da prati samo što on kaže, prisjetila se Sloković te dodala kako je i Ante Đapić svojedobno rekao 'da su Srbi sanitarni problem' te da zbog toga nije snosio konsekvence.

- Sramotno je čovjeka 16 sati držati u pritvoru, da se ga privodi sucu i određuje pritvor što pokazuje da za Zdravka Mamića važi drugačiji zakon , zaključila je Jadranka Sloković.

Medijima se obratio i Mamićev drugi odvjetnik Mate Matić te kazao:

- Postupak je tajan i nikakve informacije vam ne možemo reći osim da je Mamić iznio svoju obranu i odgovarao na sva pitanja zamjenice državnog odvjetnika. Daljna procedura je prijedlog Državnog odvjetništva da donese prijedlog u nekom smjeru, odnosno da sudac istrage odluči o zahtjevu Državnog odvjetništva o zadržavanju u pritvoru zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela. U protivnom donijeti će se odluka o njegovom puštanju. Dobra je okolnost što će o pritvoru odlučivati sud, a ne strana u postupku, zaključio.

Zdravko Mamić nakon što je dao iskaz, policijskim kombijem je prebačen u Županijsko državno odvjetništvo gdje će se odlučiti da li će biti pušten na slobodu ili će ostati u pritvoru.

JUTROS


Kako doznaje Jutarnji list, Državno odvjetništvo zatražilo je zadržavanje Zdravka Mamića u pritvoru zbog opasnosti od ponavljanja djela.

Izvršni predsjednik Dinama, noć je proveo u pritvoru na Oranicama.

Jutros u 9 sati biti je priveden na Županijsko državno odvjetništvo radi očitovanja o krivnji.

Mamić je jučer uhićen poslijepodne zbog poticanja nasilja i širenja mržnje na račun ministra Željka Jovanovića. Policija ga je privela u sjedište kriminalističke policije u Heinzelovoj, te je nakon trosatnog ispitivanja prebačen u pritvor.

Iako je zbog uvreda na njegov račun izvršnog direktora Zdravka Mamića privela policija, ministar Željko Jovanović niti danas nije želio komentirati Mamićev istup.


No na novinarsko inzisitiranje odgovorio je na optužbe Mamićeva odvjetnika kako je privođenje predsjednika Dinama politička odluka.

- Svi koji kažu kako je to neka politika su zlonamjerni. Ovo je dokaz da je Hrvatska uređena država u kojoj se nitko ne može vrijeđati po nacionalnoj, vjerskoj i bilo kojoj drugoj osnovi, rekao je Jovanović novinarima danas uoči sjednice glavnog odbora SDP-a na kojoj trebaju biti potvrđeni kandidati za Europski parlament.


RANIJE

Izvršni predsjednik Dinama Zdravko Mamić je uhičen! Mamić će provesti noć u zatvoru te će ujutro biti doveden pred suca.

Na zahtjev Državnog odvjetništva u petak, nešto prije 17 sati, policajci su se ukazali u službenim prostorijama “Dinama” ne bi li ispitali Zdravka Mamića, izvršnog predsjednika “Dinama”, u sjedištu Kriminalističke policije u zagrebačkoj Heinzelovoj ulici.

Zbog same činjenice da se u jutarnjim satima na radijskoj postaji “Soundset plavi” neljudski obrušio na ministra obrazovanja i sporta Željka Jovanovića svojim osebujnim i uvredljivim vokabularom i to na nacionalnoj osnovi, Mamiću “prijeti” do tri godine zatvora. Kako neslužbeno doznajemo, protiv čelnika zagrebačkog kluba podnesena je kaznena prijava i zadržan je u pritvoru.

Razlog svemu bio je još jedan njegov medijski istup u kojem nije birao riječi. Ovaj put je otišao toliko daleko da je šovinistički i, može se reći s mržnjom, govorio o ministru Jovanoviću.

- Ispadam sada glup, ne mogu u tako kratko vrijeme sve reći, ali takav ministar je uvreda za hrvatski um, za hrvatski mozak, za hrvatskog čovjeka. Zamislite da čovjek koji je Srbin i koji nikad u životu nije radio u znanosti, u prosvjeti, u sportu, osim što je bio dizač utega, da je on ministar najvažnijeg resora u državi, jer gotovo svaki čovjek u Hrvatskoj je u tim granama za koje je on zadužen. I onda daš to takvom čovjeku bez ikakvog iskustva i s jednom takvom hrvatomržnjom... - izjava je koja je Mamiću priuštila policijsko privođenje.

Osim što je pobrojao ministrova krvna zrnca, Zdravko Mamić je gore navedenom izjavom omalovažio i čitav jedan sport kao što je dizanje utega, sport koji je Hrvatskoj donio dvije olimpijske medalje, zlato 2000. i broncu 2004. godine (obje je osvojio Nikolaj Pešalov).

Prethodno je ministra Jovanovića usporedio s mađarskim vladarom Khuenom Hedervaryjem, koji je na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće bio hrvatski ban. “Bilo je to godine devetstoitreće...”, ide pjesma koja je pozivala bana Josipa Jelačića da ustane, a 110 godina poslije Mamić je našao prikladnim usporediti Hedervaryja s aktualnim ministrom.

- Zamjerio sam se Jovanoviću jer se zalažem za sve ono što je njemu strano. On je najveći hrvatomrzac poslije Khuena Hedervaryja, jer mrzi sve što počinje s “hrvatski”, bila to Matica hrvatska, HAZU, hrvatska prosvjeta, učitelji, nastavnici ili HOO, HNS, hrvatski nogometni klub Dinamo... On jednostavno u sebi ima krvna zrnca koja pretežu na ono što mrzi sve hrvatsko, i to je njegov osnovni problem – rekao je Mamić.

Otkako je Jovanović krajem 2011. godine postao ministar i najavio “isušivanje nogometne močvare” te ispravljanje svih nezakonitosti i slučajeva sukoba interesa u sportu, pa tako i u “Dinamu”, Mamić je često preko medija ratovao s njim. Najavljivao je ministar kako će novi zakon o sportu “poslati Mamića i njemu slične u povijest”. To se (još) nije dogodilo, na relaciji Jovanović – Mamić jedno je vrijeme vladalo zatišje i mnogi su ministru zamjerili kako je sve ostalo samo na riječima. No, očito je da se sukob ponovno razbuktao.

Ovih dana započela je s radom Sportska inspekcija, koju je osnovalo Jovanovićevo ministarstvo, vidjet ćemo hoće li pronaći nezakonitosti u Maksimiru.

- Kad je on stupio na ministarsku poziciju, ja sam rekao “kad te taj čovjek pogleda, iz njegovih očiju šiklja krv”. A vidite da njegov osmijeh nije prirodan kao vaš, njemu vidite samo očnjake, zube koji su spremni za klanje – sipao je izvršni predsjednik “Dinama” i član Izvršnog odbora HNS-a, kojeg se u javnosti često doživljava kao “stvarnog vladara hrvatskog nogometa”, s pogrdama na račun ministra Jovanovića.

Za kazneno djelo javnog poticanja na nasilje i mržnju prema Kaznenom je zakonu predviđena zatvorska kazna do tri godine.

U članku 325. Kaznenog zakona stoji da: “tko putem tiska, radija, televizije, računalnog sustava ili mreže, na javnom skupu ili na drugi način javno potiče ili u javnosti učini dostupnim letke, slike, ili druge materijale kojima se poziva na naslije ili mržnju usmjerenu prema skupini ljudi ili pripadniku skupine zbog njihove rasne, vjerske, nacionalne ili etničke pripadnosti, podrijetla, boje kože, spola, spolnog opredjeljenja, rodnog identiteta, invaliditeta ili kakvih drugih osobina, kaznit će se kaznom zatvora do tri godine.”

U DORH-u kažu da ne odgovaraju na pitanja “hoće li pokrenuti postupak protiv neke osobe”.

- U odnosu na događaj i osobu koju spominjete u upitu, nadležno državno odvjetništvo će pravovremeno objaviti priopćenje - kažu u DORH-u.

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta nije željelo komentirati uvrede koje je Zdravko Mamić danas izrekao na račun ministra Željka Jovanovića, istaknuvši kako očekuju da će nadležne institucije poduzeti odgovarajuće korake.

S obzirom na to da je riječ o kaznenom djelu, nadamo se da će nadležne institucije poduzeti potrebne korake, kratko su poručili iz Ministarstva.

Soundset radijska grupa se na svojoj internetskoj stranici ogradila od tih Mamićevih izjava.

I predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko najoštrije je osudio današnji verbalni napad izvršnog predsjednika Dinama Zdravka Mamića u eteru radija Soundset Plavi na ministra znanosti, obrazovanja i sporta Željka Jovanovića, istaknuvši kako je riječ o eklatantnom primjeru nacionalne diskriminacije i govora mržnje.

"Pozivati na diskriminaciju Srba u Hrvatskoj, isticati da oni ne mogu biti članovi hrvatske Vlade, prebrojavati nečija krvna zrnca i nazivati osobe 'hrvatomrscima' predstavlja eklatantan primjer nacionalne diskriminacije i govora mržnje", ističe se u Lekinu priopćenju.

Riječ je o posve neprihvatljivu govoru koji je u suprotnosti s demokratskim vrijednostima, zaštitom ljudskih prava i ravnopravnosti svih građana koje jamči Ustav RH, a odgovornost je svih institucija i svih građana da poštuju te vrijednosti kako bismo mogli nesmetano uživati u društvu koje jamči ljudska prava svakoga pojedinca i demokratske standarde civiliziranoga svijeta, stoji nadalje u priopćenju.

Otkloniti svaku mržnju i diskriminaciju po bilo kojoj osnovi u interesu je mira i budućnosti svih naraštaja našeg društva i očekujem da hrvatski građani i javne institucije ovakve istupe osude kao neprihvatljive, zaključuje Leko u priopćenju.

Mamić je danas gostujući na Soundset Plavom radiju za ministra Jovanovića, između ostalog, izjavio da je "hrvatomrzac". Kako se navodi na mrežnim stranicama tog radija, Mamić je za Jovanovića kazao kako "on mrzi sve što počinje s 'hrvatski': olimpijski odbor, nogometni savez", da je "on je uvreda za hrvatski mozak", te da je "Srbin koji nikada nije radio u prosvjeti i sportu, osim što je malo dizao utege, na čelu tog ministarstva".

Soundset radijska grupa ogradila se Mamićevih izjava, a te su izjave osudili predsjednik Ivo Josipović, premijer Zoran Milanović i mnogi drugi.

- Čovjek koji vodi jedan od najznačajnijih klubova u Hrvatskoj i u regiji ne bi smio voditi taj klub budući da kontinuirano govori jezikom mržnje, etničke netolerancije, a posebno o okolnostima skorog održavanja utakmice između Hvatske i Srbije. Taj isti čovjek je već nekoliko godina predmet napada i optužbi da je cigan, Srbin i da je četnik - kaže Milorad Pupovac, šef Srpskog narodnog vijeća.

- Neprimjereno je od izvršnog direktora Dinama da tako nešto izjavi. Svi građani, bez obzira na naciju i vjeru, jednaki su prema Ustavu. Druga je stvar radi li Jovanović dobro kao ministar, ja mislim da ne, a ovo ostavljam Mamićevoj savjesti i hrvatskom pravosuđu - kazao je Zoran Vinković.

A jedan od odvjetnika Zdravka Mamića, Mate Matić, novinarima koji čekaju ishod privođenja čelnika GNK Dinamo, je rekao:

- Teško da ćete uvjeriti mene i javnost da se ne radi o političkom slučaju jer nema drugog predznaka. Došli smo na gotovu stvar i on će prenoćiti na Oranicama, ali je neprihvatljivo da se u medijima dopušta unaprijed govoriti o kaznenom djelu mržnje. Zamjeram istup predsjedniku države i kolegama koji daju svoja viđenja o predmetu - rekao je Mamićev odvjetnik Mate Matić.

- Ovdje se radi o nekoj vrsti uvrede, ali slične ili možda još i gore uvrede su se dogodile i sa druge stane. I to ne tako davbno. Zato što netko ima imunitet ne može se ponašati kako se ponaša - istaknuo je Matić.

Na pitanje kako Mamić podnosi privođenje Matić je odgovorio: - Zdravko je navikao na smicalice. Revoltiran je jer ima obiteljskih obaveza sutra. Sam način postupanja je neprihvatljiv jer moraju postojati neki jaki subjektivni elementi za kazneno djelo - Matić.

Drugi Mamićev odvjetnik Ante Madunić bio je ironičan:

- Što može očekivati Mamić? Smrtnu kaznu strijeljanjem ujutro u šest i pol. Kakav je ovo slučaj, takva je i država. Postali smo cirkus država. Kad se netko pojavi na skupu HDZ-a, bude vesel i paradira kao Mamić onda je odmah i kriv. Luda država, ludi ljudi.

Komentirajući činjenicu da je Mamiću u pomoć došlo troje odvjetnika (Mate Matić, Ante Madunić, Jadranka Sloković) Madunić je rekao:

- Zašto toliko odvjetnika? Jer je ovo cirkus. Ima puno kvalitetnih odvjetnika, a kad je cirkus onda treba i cirkus od odvjetnika. Kakva priča, takva i obrana, ništa pametno - Madunić.

Prema predviđanjima, Mamić će u subotu prijepodne biti doveden na Županijsko državno odvjetništvo radi očitovanja o krivnji.

Priopćenjem se oglasio i GNK Dinamo.

Dinamo službeno potvrđuje da je Zdravko Mamić na obavijesnom razgovoru u Heinzelovoj, dakle da nije priveden. Više ne možemo komentirati jer nemamo informacija., stoji u priopćenju kluba

A.B.K., H.K.J., PSD, CROPIX

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Domaći nogomet
Page 1 of 44FirstPrevious[1]2345678910Last