StoryEditorOCM
Domaći nogometpredsjednik komisije

Bruno Marić održao presicu: kaže da su oba penala za Dinamo ispravno dosuđena i da nije oštećen Hajduk, nego Istra

Piše SPORT SD
4. rujna 2023. - 14:21

Vikend su obilježile sporne predstave hrvatskih sudaca i one su glavna tema nakon 7. kola SuperSport HNL-a.

Dinamo je pobijedio Osijek nakon preokreta uz dva sporna kaznena udarca, a Hajduk se javno požalio na situaciju koja je prethodila Istrinom pogotku, a na kojoj se čini da je Ante Erceg bio u zaleđu.

Nakon svega toga, predsjednik Komisije hrvatskih sudaca, Bruno Marić, održao je konferenciju za medije.

Tijek presice

- Komisija nogometnih sudaca prvi je put na ovaj način izašla u javnost upravo da pokažemo kako su transparentnost i sve što radimo uvijek dostupni, pogotovo kad neke odluke izazovu veliki interes. Nismo zadovoljni što stojimo ovdje i moramo objašnjavati odluke, ali to je tako. Molim medije da spuste loptu i da se javnost izvještava na objektivan i transparentan način. Molim sve da imaju na umu da je veliki napor uložen u suđenje koje je u posljednje vrijeme vrlo kvalitetno – rekao je Marić na početku.

Zatim je pokazao situaciju kod koje je Nejašmićevo igranje rukom sankcionirano kaznenim udarcem nakon intervencije VAR sobe:

- Kod ruke Nejašmića radi se o kaznenom udarcu, kažnjivom igranju rukom unutra kaznenog prostora. Volio bih da je to sudac na terenu sam vidio, VAR soba je ispravno reagirala. Ovaj screenshot koji vam sad pokazujemo, mi ne smijemo prikazati u prijenosu. Prvi put ćemo objaviti izvučni zapis komunikacije sudaca - rekao je Marić i pustio zvučni zapis Ivana Bebeka dok je pregledavao snimku.

- Kolega iz VAR sobe je koristio alat koji se koristi za zaleđe kako bi spustio okomicu na crtu kaznenog prostora te je vidio da je igranje zrkom čak unutra kaznenog prostora, a ne samo na crti - dodao je Marić.

image
Željko Puhovski/Cropix

O drugom penalu za Dinamo:

- Jano je da se radilo o prekršaju. Gostujući napadač došao je do lopte prije braniča, a domaći ga je udario po listu i butini. Sudac na terenu, nažalost, nije vidio tu odluku. VAR je dugo gledao zato što je u fazi napadačkog posjeda iste akcije bilo potencijalno zaleđe, bilo je tanko, morali su raditi trijangulaciju i izmjeriti ga. No, ključno je da bude točna i ispravna odluka. Jesmo li mogli biti brži? Napravit ćemo analizu, nije bilo lako utvrditi da nije zaleđe. Obje situacije su bile ispravne odluke, ali nam je žao što sudac nije donio na terenu tu odluku. Zebec će biti sankcioniran.

Zašto Zebec toliko dugo nije sudio?

Zebec je imao tešku operaciju srca, imao je životnu borbu u vrijeme dok je bio na listi sudaca. Nakon toga je, hvala Bogu, ozdravio i prošao sve testove. Imao je već dvije utakmcie ove sezone i povjerenik mu je povjerio suđenje derbija.

Treba li nam više kamera?

- Radimo na tome da imamo veći broj kamera, ali i u Ligi prvaka postoje situacije koje kamera ne uhvati najbolje. Nama je bilo jasno da se radi o igranju rukom unutar kaznenog prostora, možda bi to bilo još jasnije da smo imali više kamera.

Marić je pokazao VAR intervenciju na utakmici Rijeka - Hajduk, kada je na sličan način donesena odluka o igranju rukom na rubu šesnaesterca. Branič Rijeke je bio izvan kaznenog prostora, ali rukom je igrao točno iznad crte i to je bio kazneni udarac za Hajduk koji je intervencijom VAR-a sviran.

Marić se zatim osvrnuo na susret Hajduka i Istre. Rekao je da Erceg nije bio u zaleđu prilikom upućivanja lopte kod gola Istre i tvrdi da je Pajač trebao isključiti Šarliju.

- VAR je pogriješio što se nije uključio - dodao je Marić.

Zašto igrači Osijeka koji su skrivili penale nisu dobili žute kartone?

- Sve ćemo to analizirati i objaviti u analizi Sudačke komisije. UEFA je prepoznala da dobro radimo jer, naših je sudaca angažirano u europskim utakmicama više nego ikad. Nije mi problem reći da je bilo pogrešaka, ali molim da ne stvaramo dojam koji nam ne pripada. Sude najbolji koji postoje u Hrvatskoj.

Postoji dojam nepovjerenja. Ima dosta spornih delegiranja sudaca. Zašto?

- Bilo je možda nekih pogrešnih odluka povjerenika za određivanje sudaca Ivana Novaka, kao i mojih. Povjerenik je povjerio Zebecu ovaj derbi na temelju dvije dobre arbitraže prije toga. Vjerojatno smo napravili određene pogreške, no generalno prošle sezone je Novak odradio sjajan posao, a i ova sezona je bila dobra od početka.

Reakcije iz klubova su žestoke, osjećate li da ste zaštićeni od pritisaka?

- Najveća zaštita koju je dobilo hrvatsko suđenje je potpuna neovisnost. Nogomet prate snažne emocije, ljudi su strašno vezani uz nogomet i od nas se traži da budemo na najvećoj razini. Suci se moraju s time suočiti, boriti i pokazati najbolje od sebe. Tko nije u stanju izdržati pritisak, nije mu mjesto na terenu.

Bilo je oštrih komentara...

- Postoji kodeks, ja sam prijavljivao i najviše dužnosnike HNS-a, prihvatili su kazne. Nitko nije lišen toga... Pozivam sve aktere da ne dižu hajku na suce. Pitam se jesu li oni koji najviše galame u pravu, imaju li poštene i objektivne razloge za to, Mislim da ne.

Bi li suci trebali dati izjavu nakon utakmice i objasniti odluke?

- Ako pitate Brunu Marića, ja sam i kao sudac zagovarao to. Zašto ne bih pokušao objasniti odluku? UEFA je pokrenula kampanju koja se zove "Budi sudac" sa željom da se regrutiraju novi suci, te drugi "Dosta je dosta". Želja je da se smanji zlostavljanje sudaca, misli se na pritisak za vrijeme igre s klupe kao i igrača te izvan terena. Oni sad javno pozivaju suce da pričaju o svojim iskustvima. Nakon što reprezentacija odigra utakmice javnost će biti informirana na koji će način HNS u tome sudjelovati, jer sada se bavi reprezentacijom. Ali ako se mene pita, ja bih objeručke prihvatio da suci daju izjave.

Koliko ste zadovoljni strancima koji su sudili HNL?

- Moj plan je da sude stranici kad je teško odabrati suca jer oni su ovdje nepoznati i nisu pod pritiskom. U razgovoru smo s Dancima i s njima razmjenjujemo suce, predsjednik ciparskog saveza nas je pozvao na daljnju suradnju...

Bojite li se pozivanja na linč? Što kažete na izjavu gradonačelnika Solina?

- Količina negative i dezinformacija su jedan od motiva zašto sam izašao u javnost. Svatko dobronamjeran trebao bi uz sva navijačka stajališta biti objektivan. Sretan sam što mogu reći da smo donijeli točne odluke, ali nisam sretan do koje su mjere izazvale negativnu energiju da se i političari uključuju u priču. Svatko čestit i iskren reći će da je istup gradonačelnika Solina sramotan način prikupljanja političkih bodova. Takva priča je negativna i zlonamjerna, trebao bi se sramiti za ono što je rekao.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. prosinac 2023 04:53