StoryEditor
Domaći nogometpoljud u 20:45

'Bratski' ogled Hrvatske i Mađarske: upozorenje unaprijed, ne shvaćajte ovaj tekst (previše) ozbiljno

10. listopada 2019. - 17:05

E, sada možemo dalje. Ogled Hrvatske i Mađarske bit će “bratski”, kako i dolikuje narodima koji su stoljećima živjeli u zajedničkoj državi i stvarali zajedničku povijest. Makar i s poprilično drugačijih pozicija. Uostalom za nas je ban Josip Jelačić junak, za naše sjeverne susjede crvena krpa.

Mnogo je Mađara i njihovih daljnjih potomaka, ostataka njihovih prezimena u Hrvatskoj i obrnuto, kao i uopće sličnosti među prezimenima. Zašto “bratski”? U momčadi Hrvatske je Domagoj Vida. U kadru Mađara za ovaj susret je njegov prezimenjak i veznjak slovačke Dunajske Strede Máté Vida. Dovoljno zanimljivo. Ajmo dalje.

Mateo Kovačić veznjak je Hrvatske i Chelseaja. A jedan od vratara naših današnjih gostiju koji inače stiže iz Fenervara je Ádám Kovácsik. Hm. Hoćemo li još malo? Dejan Lovren viceprvak je svijeta s Hrvatskom, ali i prvak Europe s Liverpoolom. Veznjak i desni bočni Ferencvarosa kojeg sutra očekujemo na Poljudu i poznato je ime u nogometnim krugovima je iskusni Gergo Lovrencsics. Ma daj!

Naravno, pitanje je tko će uopće sve od navedenih “prezimenjaka” na kraju uopće istrčati na poljudski travnjak, ali tu su, u kadru svojih momčadi što je baš raritet. A hoće li i direktno Vida na Vidu, Kovačić na Kovácsika, Lovren na Lovrencsicsa vidjet ćemo večeras. No, imaju naši sjeverni susjedi u svojim redovima i veznjaka Istvána Kovácsa, na neki način prezimenjaka našeg bivšeg kapetana i izbornike Nike Kovača i brata mu Roberta također.

Ali to nije sve, baš kao u reklamama. Sutra u Zalaegerszegu prijateljski susret igraju U21 reprezentacije Mađarske i Hrvatske. U kadru sastava novog izbornika Igora Bišćana je veznjak Dinama Lovro Majer. S druge strane jedan od napadača domaćeg sastava je - Milán Májer. Upozorenje i unatrag, ne shvaćajte... ∙

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

23. rujan 2020 09:20