Domaći nogometMundial digao rejting 

Bod vrijedi najmanje 9,25 milijuna, europski prvak u idealnom bi scenariju mogao zaraditi čak 34 milijuna eura

Piše Frane Vulas
pp_hrvatska_madjarska44-101019

U slučaju da se Hrvatska ne plasira na Euro bio bi to uz sportski i strašan financijski udarac Hrvatskom nogometnom savezu. 

Krovna organizacija hrvatskog nogometa ostala bi bez desetaka milijuna eura novca koji bi se inače uprihodio od nagradnog fonda UEFA-e, sponzora, televizijskih prava...

Samo izboreni plasman na Euro donio bi HNS-u 9,25 milijuna eura osnovne nagrade UEFA-e. Prije početka kvalifikacija HNS je objavio dogovor predsjednika Davora Šukera i igrača oko podjele eventualne premije za plasman na Euro. Od tih 9,25 milijuna eura će 55 posto pripasti Savezu (5,1 milijun), a 45 posto igračima i stručnom stožeru koji će ga podijeliti (4,15 milijuna eura). Međutim, to bi u slučaju dobrih nastupa reprezentacije i na Euru mogao biti tek samo početak.

Svaka pobjeda u skupini donijela bi dodatnih 1,5 milijuna eura, a svaki remi 750.000. Plasman u osminu finala potencijalno donosi još dva milijuna eura, a mjesto u četvrtfinalu 3,25 milijuna. Svi polufinalisti bit će bogatiji za još po pet milijuna eura. Viceprvak Europe će osvojiti dodatnih sedam, a pobjednik finala na Wembleyju čak deset milijuna Eura.

Europski prvak u idealnom bi scenariju (sve tri pobjede u skupini) dakle tako mogao zaraditi čak 34 milijuna eura. Lova do krova. Za usporedbu, maksimalna zarada na Euru 2016. godine bila je 27 milijuna eura. Ukupni nagradni fond Eura iznosi 371 milijun eura (301 milijun eura je bio 2016.). 

A znamo da se i sponzori Saveza, pogotovo oni najveći, posebno pale na velika natjecanja, svjetska i europska prvenstva. U slučaju da se Hrvatska direktno kroz kvalifikacijsku skupinu ili kroz play off Lige nacija ne plasira na Euro, bio bi to financijski krah Saveza kakav se ne pamti barem desetljeće, od neuspjeha Hrvatske u kvalifikacijama za SP 2010. 

Naravno, plasmanom na Euro raste i vrijednost naših reprezentativaca, sami rejting hrvatskog nogometa. Pamtimo kakva je propaganda svim hrvatskim nogometašima bilo Svjetsko prvenstvo 2018. godine i kako su potom posebno bili na cijeni.

Ako se Hrvatska večeras i ne plasira na Euro, ipak ostaje još druga šansa kroz play off Lige nacija. Međutim, prevelik je ulog, rizik, čak i financijski.