Domaći nogometanaliza antonija juričića

Bjelica je htio dva puta na isti način prevariti kolegu na klupi Atalante, ali Gasperini je pokazao da nije 'od jučer'

Piše Antonio Juričić
27. studeni 2019. - 11:47
rgx time: 2.0027160644531E-5

Bilo je jasno da će Dinamo na San Siru teško ponoviti sjajnu maksimirsku predstavu, a konačni ishod te slutnje je i potvrdio.

Gasperinijeva momčad dominirala je od prve minute, a Dinamova obrana izgledala je poprilično nekoherentno. Alejandro Gomez je pogotovo stvarao velike probleme obrani Modrih. Imao je 4/4 driblinga, 6/8 dobivenih duela na tlu, pet udaraca na gol, od čega tri u okvir te je postigao pogodak.

Nije tajna da se Atalanta uvelike oslanja na duel-igru, kao i to da je Gomez fantastičan igrač koji može sam napraviti razliku, ali kada je obrana na razini na kojoj je sinoć bila ona Dinamova, svejedno ti nema spasa.

Žuti kartoni Theophile-Catherinu i Periću u prvih 19 minuta susreta stavili su ogroman teret na zadnju liniju Nenada Bjelice, a ako tu pridodamo i slabe predstave Luke Ivanušeca i Marina Leovca koji je katastrofalno reagirao u situaciji koja je prethodila kaznenom udarcu za domaćine, jasno je da je Dinamov poraz bio neizbježan.

U suštini ni jedan ni drugi trener nisu postavili taktiku značajno drugačije u odnosu na prvu utakmicu, no, mora se naglasiti Gasperinijevo premještanje Gomeza s lijeve na desnu stranu, s koje je Atalanta uglavnom i prijetila.

Obje momčadi igrale su izuzetno direktno pa smo tako na utakmici vidjeli ukupno samo 657 točnih dodavanja. Slično je bilo i u prvoj utakmici, ali ovoga puta Gasperini je znao što ga čeka i imao ideju kako se tome suprotstaviti.

Dolazak u završnicu s velikim brojem igrača i iskorištavanje međuprostora bio je glavni plan Atalantinog stratega, a pokazao se kao vrlo uspješan. Domaćini su okomitim dodavanjima u kontinuitetu razbijali Dinamovu strukturu, a loše predstave gostujućih braniča olakšale su im posao.

Gasperinijeva momčad nije iznenadila Dinamo, uzorci izgradnje napada bili su isti kao i do sada, Pašalić je i dalje ulazio iz drugog plana na povratnu loptu. Ali, ovoga puta, u takoreći "kontroliranim uvjetima", Atalanta je pokazala da je ipak kvalitetnija momčad.

Talijani su imali nekoliko sjajnih šansi koje nisu pretvorili u pogodak i njihova pobjeda lako je mogla biti uvjerljivija. Manjak koncentracije domaćih igrača pred golom, vratnica i sjajna reakcija Dominika Livakovića u drugom poluvremenu osigurali su prihvatljiv poraz, ali dominacija Atalante bila je očigledna. Gosti, pak, nisu stvorili izglednu šansu, a najbolju priliku imali su u 36. minuti kada je Mislav Oršić pogodio gredu udarcem s ruba šesnaesterca.

Dinamo je pokazao da može biti konkurentan u Ligi prvaka i da može pružati dobre predstave, ali sinoćnja utakmica otkrila je da Modrima još uvijek nije mjesto u samom vrhu europskog nogometa.

Remi sa Šahtarom u prošlom kolu rezultat je velike nesreće i Bjelica će sigurno žaliti za ta dva izgubljena boda, ali ne mora očajavati. Dinamo je i dalje favorit za treće mjesto koje vodi u Europsku ligu i tamo ne bi trebao biti samo slučajan prolaznik.

#ATALANTA#GNK DINAMO#LIGA PRVAKA