StoryEditor
Domaći nogometnakon 14 godina vatreni igraju kvalifikacijski susret u gradu pod Marjanom

AKO IM JE ZA VJEROVATI Split konačno ravnopravan sa Zagrebom (FOTO)

Piše PSD.
6. travnja 2011. - 21:03
Čim je glavni tajnik Hrvatskog nogometnog saveza Zorislav Srebrić ulazak u novinarski salon poljudskog stadiona začinio svojim neizbježnim ‘Čestitam!’ znalo se kako je dogovor postignut, Hrvatska i Gruzija igrat će 3. lipnja na Poljudu. Na pregovorima predstavnika Hajduka sa Srebrićem na Poljudu dogovoreno je da će ‘kockasti’ idući susret u kvalifikacijama za Euro 2012. godine igrati u Splitu, što znači da će tako nakon 14 godina pauze odigrati kvalifikacijski susret u gradu pod Marjanom.

Nakon što je čak 5174 dana prošlo od susreta Hrvatska - Slovenija 3:3 odigranog 2. travnja 1997. godine reprezentacija se u službenoj utakmici vraća na Poljud!

Osim susreta s Gruzijom ujedno je dogovoreno kako će Split biti domaćin i još dva kvalifikacijska susreta u idućem ciklusu kvalifikacija za SP 2014. godine.
- Drago mi je da smo postigli sporazum kojim je dogovoren povratak reprezentacije u Split. Ubuduće će Zagreb i Split imati ravnopravan status. Utakmica protiv Gruzije igrat će se na Poljudu, a i u sljedećem kvalifikacijskom ciklusu od pet susreta dva će se igrati u Splitu. Ovim dogovorom premostili smo razdoblje od 14 godina tijekom kojih nijedan kvalifikacijski susret nije igran u Splitu i krenuli smo pravim putem - prvi je sedmoj sili odluku službeno priopćio predsjednik uprave Hajduka Josip Grbić.

Zadovoljstvo nije krio ni Srebrić.
- Izražavam veliko zadovoljstvo ovakvim raspletom. Osnovna intencija sastanka bila je da se maksimalno približimo u stavovima i da reprezentacija i u budućnosti u kontinuitetu igra na Poljudu. Apeliramo i na sve vas (novinare, op.p.) da zajedno stvorimo atmosferu podrške da bi reprezentacija na naše veliko zadovoljstvo krenula pobjedom. Iz ovog dogovora proizlazi da će Split i Zagreb ubuduće imati ravnopravan tretman što podrazumijeva i prijateljske susrete. Naravno, moramo pritom voditi računa i o drugim gradovima u Hrvatskoj koji imaju odgovarajuću infrastrukturu, da nam cijela Hrvatska bude pokrivena - naglasio je Srebrić.

Izbornik Slaven Bilić dočekao je kvalifikacijski susret reprezentacije u svom gradu.
- Meni je kao Splićaninu i izborniku izuzetno drago što se igra u Splitu. O ovoj temi smo pričali bezbroj puta. Sada smo postigli sporazum tako da će ubuduće reprezentacija često biti u Splitu, no objektivno nas ipak najviše interesira utakmica s Gruzijom koja nam je sada najbitnija. Vjerujem da će atmosfera na tom susretu biti onakva kakvu samo Split može napraviti i da će nas ona ponijeti do pobjede - poželio je Bilić.

Izbornik, bivši igrač i trener Hajduka odbacio je svaku pomisao na strah od tzv. poljudskog prokletstva, priče kako Hrvatska nijednom dosad (tri kvalifikacijska ogleda) nije slavila na Poljudu.
- Ne vjerujem u te priče o negativnom nizu u Splitu, ne opterećujem se time. Nije previše čudno što na Poljudu nismo pobjeđivali, tu smo ipak igrali samo teže utakmice, Jedini pravi kiks po meni je bio remi sa Slovenijom (3:3, op.p.) kada smo vodili 2:0 i 3:1.

Mnogi se pribojavaju reakcije navijača, prije svega Torcide, na 14-ogodišnje izbivanja reprezentacije u službenim susretima s Poljuda.
- Hrvatska reprezentacija je reprezentacija svih. Nadamo se da će i Torcida afirmativno prihvatiti utakmicu reprezentacije. Taj most suradnje nikada nije bio prekinut kako na prijateljskim utakmicama, tako i na susretima u drugim gradovima Hrvatske i na gostovanjima gdje su uvijek pratili Hrvatsku. Koristim ovu prigodu da čestitam Torcidi na izboru novog čelništva i nadam se da će i ono pomoći da se pruži prilika igranju reprezentacije u Splitu i drugim dijelovima Hrvatske - rekao je Srebrić.     
 
Najveći predmet spoticanja prije postizanja dogovora činilo se pokrivanje troškova utakmice. Dogradonačelnica Splita Anđelka Visković naglasila je još ranije grad Split neće snositi troškove susreta. Srebrić je ponudio uobičajeni odgovor u rukavicama, no ipak jasno je kako će većinu troškova snositi HNS, dok bi tek manji mogli ići na teret Splita, odnosno Hajduka.  
- To smo pitanje riješili sporazumno. Zašto niste postavili pitanje koliko će koristi od ove utakmice imati grad Split? Ako u gradu budu našli za shodno da pokažu domaćinstvo prema gostima to ćemo prepustiti njima - pojasnio je Srebrić.


FRANE VULAS


O Izraelu drugom zgodom

U dosadašnjim pričama o povratku reprezentacije na Poljud neizostavni dio razgovora bilo je i domaćinstvo susreta protiv Izraela. Tako je bilo i ovaj put, no ta priča je ostala otvorena.
- Razgovarali smo o Izraelu, ali nije bilo detaljiziranja. Taj susret ostaje predmet idućih razgovora - rekao je Srebrić.

Pripreme: Brač, Postira

Manjak pravog mjesta za pripremanje reprezentacije često se spominjao kao hendikep Splita za organizaciju značajnijih utakmica, no čini se kako baš i nije tako. Baza reprezentacije prije susreta s Gruzijom bit će Postira. Na Braču su se kaže izbornik Bilić reprezentativci trebali pripremati i da se primjerice susret s Grčkom igrao u Splitu.
- Već smo o tome razmišljali jer smo i protiv Grčke trebali igrati na Poljudu, ali nismo mogli dobiti garancije o stanju travnjaka nakon bacanja kladiva zato što se nekoliko dana ranije održavao Kup kontinenata u atletici. U kvalifikacijskim susretima nema kompromisa, a sve uvjete, kapacitet, mjesto za pripreme... u nas zadovoljavaju samo dva stadiona. Bit ćemo u Postirama gdje imamo idealne uvjete, odličan travnjak, dva vrlo dobra hotela i u samoj smo blizini Splita - referirao je Bilić.

Neće Messi,hoće Ronaldo

Podjela utakmica kakvu možete vidjeti u našoj tablici na lijevoj strani plod je Hajdukovih ‘pregovarača’.
- Inzistirali smo na tome, drukčije ni Gruzija ne bi došla u Split - pojasnio je Josip Grbić.

S druge strane bilo je razgovora i o prijateljskim susretima, koji su također uključeni u paket.
- Razgovarali smo o mogućnosti da se 10. kolovoza odigra prijateljski susret na Poljudu, a protivnik bi mogao biti Portugal - rekao je Grbić. Taj susret još nije službeno potvrđen u kalendaru reprezentacije, još se finaliziraju dogovari s portugalskim savezom, ali je načelno utanačen i već je zagolicao maštu. Umjesto Lionela Messija tako je otvorena mogućnost da na Poljud možda dođe druga najveća nogometna zvijezda današnjice Cristiano Ronaldo.

Dugopolje ili Park mladeži

Osim seniora i U-21 reprezentacija Hrvatske će Gruziju ugostiti u Dalmaciji.
- Utakmica će se sasvim sigurno igrati na ovom području. Opcije su Dugopolje i stadion Splita u Parku mladeži. Tu odluku moramo donijeti sutra (danas, op.p.), petak je rok do kojeg moramo UEFA-i prijaviti mjesto domaćinstva susreta - rekao je jučer Srebrić.

Taj susret na rasporedu je također 3. lipnja kao i susret seniora.
- Odredit ćemo termine tako da se može pogledati oba susreta - pojasnio je Srebrić.

Srebrićev ‘no comment’

Srebrić nije htio razgovarati o ‘Markovićevoj’ skupštini HNS-a kojoj je prije samo dva dana termin promijenjen sa 19. travnja na četvrtak. I priča o Splitovim izgledima da igra Europu nakon što nisu zatražili UEFA liceniju je bila o drugom planu. Na upit o skupštini tek je odgovorio.
- Ako kuvertirate pismeno pitanje dobit ćete i pismeni odgovor - našalio se Srebrić pa dodao.
- Molim Vas, to ipak nije predmet zbog kojeg smo se našli ovdje.


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

04. ožujak 2021 16:30