Sport Dalmacija u balunu

alarm u stanovima

Zadar je katastrofalno krenuo u drugoj ligi: ‘U šoku smo, pod hitno nam trebaju pojačanja’

alarm u stanovima
Činilo se kako će u Stanovima nakon odlaska Zadra s prvoligaške scene napraviti zaokret, stabilizirati se na svim poljima i početi novi život. U jednom trenutku je izgledalo da će se u djelo sprovesti zamisao Igora Štimca koji je stotinu puta isticao da nije kraj svijeta ispasti u niži razred.

Ali je istodobno naglašavao potrebu promjene na svim razinama, međutim, ništa od toga se nije dogodilo, a postalo je jasno da se neće ni dogoditi jer je nakon jednog ili dva odrađena treninga Štimac rekao - ovako ne ide!

Financijska konstrukcija je odavno urušena, blokade klupskoga računa su svakodnevica, usput se dogodio i egzodus igrača, otišlo ih je skoro dvadeset! Istodobno je stvorena, kasnije će se pokazati, lažna slika o tomu kako se s igračima iz vlastitoga dvorišta može živjeti Druga liga.

Očito je da se ne može, i to pokazuju rezultati, u dvije domaće utakmice, primilo se osam golova, pet im je zabilo Dugopolje, tri Cibalija. Nešto nezapamćeno, pa je opći zaključak kako je srozavanje ne samo u trećeligaške vode neminovnost, nego i odlazak zadarskoga nogometnog broda u “ rezalište“!

Usput, na otpad može i stadion koji nikako ne dolikuje gradu starom više od tri tisuće godine, jer je ruglo koje se “ gradi svake godine” i crtaju nacrti, ali nikako s papira u život. Toliko o infrastrukturi o kojoj bi malo više računa trebala provesti gradska uprava, ili se cijeli projekt može ponuditi u neki oblik javno - privatnog partnerstva. Jer ne zaboravim, Grad je većinski vlasnik , pa se nadamo da i njih boli duša zbog stanja u nogometu, koje je dosegnulo dno i više od toga.

- Svi smo od razdoblja prije početka ove godine potpali pod jedan psihološki pritisak zbog svih zbivanja oko kluba o čemu ne želim širiti temu. Potreseni smo nakon ovakva dva uvjerljiva poraza, to je valjda svima jasno i svjesni da je u našoj mreži osvanulo osam golova i da ni jedan nismo dali. Usudim se kazati da nismo imali ni pravu prigodu za postizanje gola, što također zabrinjava. Nema se što kriti nemamo igramo, a nemamo ni igrače - zbori Jakov Surać, kapetan momčadi Zadra ujedno i predsjednik Skupštine kluba.

Ima li lijeka, postoji li način kako zaustaviti “potonuće”?

- Najprije se mora znati da unutar momčadi imamo pet ili šest igrača koji su preko noći postali “ključni faktor” i svi koji su u nogometu znaju da takav teret igrači koji su do jučer bili juniori ne mogu podnijeti. Mi nismo imali drugog izbora, ali je sada svima jasno da se nešto mora promijeniti da krenemo prema gore.

Nemamo novaca, ali postoje igrači koji kroz naš klub sebi žele prokrčiti put prema višoj razini. Osobno sam u kontaktu s dvojicom, veznim igračem i jednim u “špici”. Priključili su nam se i dva igrača iz Južne Koreje, znači radimo na stvaranju boljih temelja, iako moram priznati financijska situacija nije nimalo ružičasta, ali ćemo se nekako snaći.

Jeste li pričali s trenerom Josipom Butićem, u čemu on vidi najveći problem?

- Vidi ga isto kao i ja, odnosno, svjestan je da kroz spoj nekoliko nas iskusnih i ostatak mladih nije dobio pravi odgovor. Vjerujte njemu je najteže, jer nogomet poznaje dobro i znam da ne spava noćima zbog ovoga, niti mu je lako kad se zapodjene priča o osam golova u dva kola i to kod kuće.

Kako i sam treniram znam da se radi dobro, da on kao trener daje sve od sebe, ali ne ide pa ne ide. Ali samo malo strpljenja molim i ponovno ćemo biti konkurentni - optimističan je Surać.

dražen žura
foto: jure mišković / cropix

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Dalmacija u balunu