StoryEditor

Preminuo Branimir Kuleš, prvi predsjednik Hrvatskog karate saveza i osnivač Dragovoljačke jedinice za posebne namjene

Piše PSD.
25. rujna 2020. - 17:47
Profesor Branimir Kuleš, prvi predsjednik HKS-a

U četvrtak 24. rujna 2020. godine, u Zagrebu nakon duge i teške bolesti u 81. godini života preminuo je prof.dr. Branimir Kuleš.

Hrvatski karate savez organizirat će komemoraciju na kojoj ćemo odati počast prof.dr. Branimiru Kulešu koji je vrlo uspješno obnašao dužnost predsjednika Hrvatskog karate saveza u najtežem razdoblju za Hrvatsku i hrvatski karate sport, u ratnom razdoblju od 1991.-1995. godine. Također, uz mnogobrojna priznanja i nagrade koje je dobio za svog života, dobitnik je i godišnje Državne nagrade za šport "Franjo Bučar".

Zbog epidemioloških mjera, komemoraciji će moći nazočiti ograničeni broj pozvanih osoba, prvenstveno najuže rodbine, pozvanih prijatelja i dužnosnika. Svi ostali mogu doći odati počast na posljednjem ispraćaju u ponedjeljak, 28.09. na krematoriju u Zagrebu.

Prof. dr. Branimir Kuleš bio je veliki zaljubljenik juda i karatea, dragovoljac domovinskog rata i prvi zapovjednik Dragovoljačke jedinice za posebne namjene sastavljene isključivo od studenata i profesora.

Uz brojne nagrada i priznanja što ih je prof. Kuleš za života primio za svoj rad na fakultetu i za rad u sportu dobitnik je i godišnje Državne nagrade za šport „Franjo Bučar".

Kao redovni profesor na Fakultetu za fizičku kulturu, danas poznat pod nazivom Kineziološki fakultet, Sveučilišta u Zagrebu, bio je šef katedre za judo i karate.

Kao profesor na Fakultetu za fizičku kulturu i trener juda i karatea imao je široki krug poznanika i sportskih prijatelja, hrvatski orijentiranih istomišljenika, od kojih su neki već uvelike bili uključeni u proces stvaranja buduće države. Tako je 20. ožujka 1991. započeo s organiziranjem studentskih skupina koje su pod njegovim nadzorom vježbale borilačke sportove kako bi se pripremile za potencijalne opasnosti koje su uslijedile. Na upisu dragovoljaca u studentsku postrojbu, prijavio se 81 student, među kojima je bilo pet djevojaka. Profesor Kuleš, prof. Josip Marić, tadašnji ministar unutarnjih poslova Ivan Vekić, doministar Ivan Jarnjak i zapovjednik svih specijalnih postrojbi hrvatske policije general Mladen Markač, najzaslužniji su za osnivanje Dragovoljačke jedinice za posebne namjene sastavljene isključivo od studenata i profesora. Za zapovjednika je određen Branimir Kuleš.

Obnašao je dužnost predsjednika Hrvatskog karate saveza u ratnom razdoblju stvaranja Hrvatske države i Hrvatskog karate saveza od 1991-1995.U tim godinama Hrvatski karate savez postao je punopravni član Europske i Svjetske karate federacije.

Posljednji ispraćaj Branimira Kuleša bit će u ponedjeljak, 28. rujna 2020. godine na krematoriju u Zagrebu u 13:20 sati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

25. rujan 2020 17:47