StoryEditor

Dubrovnik je bio domaćin prvog judo turnira u doba korone: Cijeli svijet je učio na našem primjeru

5. listopada 2020. - 21:43
Tonči Vlašić

Pod brojnim epidemiološkim i sigurnosnim mjerama i bez gledatelja na tribinama održano je proteklog vikenda šesto izdanje Europskog seniorskog kupa u Dubrovniku, koje će se pamtiti, a kako i ne bi kad je to bio prvi službeni judo turnir u svijetu nakon pauze

- Sretni smo što je svjetski judo nastavio sezonu u našem Dubrovniku. Pauza je ostavila traga, vidjele su se greške kod mnogih boraca, ali rezultat je bio u drugom planu, a povratak juda nakon korone najvažnija vijest ne samo za nas koji smo bili sudionici turnira, već za čitav svijet – istaknuo je Dean Ilić, hrvatski izbornik.

Iako je došlo stotinjak judoka iz šest država (Italija, Slovenija, Srbija, Bosna i Hercegovina, Kosovo i Hrvatska), turnir je, nema tko to ne ističe, bio kvalitetan. U Dubrovniku su stigli osvajači svjetskih i europskih medalja, te je ovaj put bilo teže doći do uspjeha u Gospinom polju nego na prethodnim izdanjima dubrovačkog turnira.

- Još ne znamo kako će i koliko biti kvalifikacijskih natjecanja za izboriti nastup na Olimpijskim igrama u Tokiju, ali hrvatski judo želi najbolje. Imamo četvero judoka s velikim izgledima da nastupe na najvećem svjetskom natjecanju, dvije judašice, Karla Prodan i Barbara Matić, te dva judaša, Dominika Družetu i Zlatka Kumrića – dodao je Ilić.

- Uoči, te za vrijeme turnira u Gospinom polju razgovarali smo s mnogima. Pratio nas je praktično cijeli svijet. Svi su gledali kako je to organizrano u Dubrovniku. Hrvatski judo savez ima do kraja godine velika tri zadatka, Europsko juniorsko i Europsko mlađe seniorsko prvenstvo, oba u Poreču, te Grand Prix u Zagrebu. Ovaj ispit smo položili. Još jednom smo opravdali povjerenje europske i svjetske judo organizacije – istaknuo je Hrvoje Lindi, glavni tajnik Hrvatskog judo saveza, te sportski direktor Europske judo unije.

Pljuštale su pohvale na račun Hrvatskoj judo saveza, te tehničkog organizatora turnira, Judo kluba Dubrovnik 1966. Sandi Ćorak, predsjednici Hrvatskog judo saveza, čestitala je između ostalih i veleposlanica Japana u Republici Hrvatskoj, Misako Kaji, koja je dodjelila medalje u jednoj kategoriji prvog dana kupa. S obzirom na epidemiološke mjere, svi oni koji su dodjeljivali medalje, samo bi judoki pokazali medalju rukom, a sam bi je borac uzeo te stavio oko vrata. Nakon toga je uslijedio naklon umjesto stiska ruke.

- Dosta toga je trebalo napraviti zbog epidemiološke situacije. Pripreme nisu bile lagane, ali sve je na kraju bilo u najboljem redu. Svi u dvorani su morali nositi maske čitavo vrijeme osim boraca na zagrijavanju, te tijekom borbe – dodao je Lindi.

Dubrovnik i Hrvatska su tako bili glavna vijest u svijetu juda.

- Ponosni smo što smo organizacijom Europskog seniorskog kupa u Dubrovniku potpisali organizaciju prvog međunarodnog judo turnira u svijetu nakon pauze nastale zbog korone – rekla je Ćorak, predsjednica HJS-a.

Hrvatske judoke su izborile u Dubrovniku 13 medalja od čega dva zlata. Iznenadila je svjetska kadetska prvakinja iz 2017., Helena Vuković, koja je u kategoriji preko 78 kilograma dobila ni manje, ni više nego Larisu Cerić iz Bosne i Hercegovine, osvajačice medalja s najvećih svjetskih seniorskih natjecanja. Drugo zlato je bilo oko vrata Dominika Družete, koji je u hrvatskom finalu kategorije do 81 kilogram dobio imenjaka Sumpora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

12. listopad 2020 02:16