Sport Atletika

da se zna tko je najbolji

Svjetska atletska federacija uvodi ljestvicu po uzoru na tenis

da se zna tko je najbolji

Međunarodna atletska federacija (IAAF) planira uvesti svjetsku atletsku ljestvicu po uzoru na ATP i WTA ljestvice na temelju koje će se određivati plasman na SP i na OI.

IAAF je sklopio savez s tvrtkom Elite Ltd (All Athletics) koja će pripremiti svjetsku atletsku ljestvicu kao temelj za kvalifikacijske sisteme za nastupe na različitim natjecanjima, uključujući i olimpijske igre i svjetska prvenstva. 

"IAAF svjetska atletska ljestvica će oblikovati globalni sustav natjecanja uključujući i plasman na svjetska prvenstva i olimpijske igre", izjavio je u petak predsjednik IAAF-a Sebastian Coe.

"Prvi put u povijesti ovog sporta atletičari, mediji i navijači će imati jasan uvid u hijerarhiju natjecanja koja će im dopustiti da prate logičan sezonski put do dva najveća atletska natjecanja - svjetskog prvenstva i olimpijskih igara."

Do sada su za sudjelovanja na velikim natjecanjima atletičare birali nacionalni savezi na temelju ispunjenih normi koje je unaprijed odredio IAAF. 

Ranking će zapravo biti sustav bodovanja u kojem atletičari sakupljaju bodove na različitim razinama natjecanja tijekom
sezone kako bi se kvalificirali za nastup na dva najveća svjetska natjecanja - svjetskom prvenstvu i olimpijskim igrama.

Ljestvica će se početi primjenjivati od ljeta 2018. godine, a na temelju nje će se odrediti sudionici svjetskog prvenstva u Dohi 2019. godine i olimpijskih igara u Tokiju 2020.

"Pojedinosti o tome kako će biti sastavljena ta ljestvica (sustav bodovanja za svaki atletski miting) bit će usuglašeni u prva tri mjeseca iduće godine kako bi se sustav mogao primjenjivati za SP 2019. i OI 2020.", precizira IAAF u svom priopćenju.

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Atletika