StoryEditor
Splitobraćanje stožera

Boban nije smijenio Škaričića, kaže da je dobio kontradiktorne izvještaje, Karin tvrdi da ih liječnica nije zvala; Jedan štićenik Doma u teškom stanju

Piše A. J.
9. travnja 2020. - 16:55
Screenshot/YouTube

Stožer civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije održao je konferenciju za medije na kojoj su iznesene nove informacije o incidentu koji se u utorak u Domu za starije i nemoćne u Vukovarskoj ulici u Splitu.

Boban nije smijenio ravnatelja Doma Ivana Škaričića jer je, prema njegovim riječima, dobio kontradiktorne izvještaje od njega i epidemiološke službe. Zbog toga je odlučeno da će Beroš i Bedeković formirati zasebna tijela unutar svojih ministarstava koja će donijeti mišljenje o izvještajima te će Boban na temelju toga donijeti svoju odluku.

- Otkad je krenuo koronavirus u Splitsko-dalmatinskoj županiji je velika većina ljudi unijela toliko truda i rada da spriječi širenje zaraze. To je bilo prepoznatljivo, no nažalost, unatoč tom trudu, dogodio se upad koronavirusa u Dom u Vukovarskoj. Ja sam jučer izjavio da ću zatražiti izvještaj ravnatelja i epidemiološke službe, a i dobio sam ih. Oni su kontradiktorni, a nakon konzultacija s ministrima, odlučeno je da će ministarstva formirati zasebna tijela i donijeti mišljenje o izvještajima te ću shodno tome sankcionirati one kojima se dokaže propust. S obzirom na situaciju, odlučio sam imenovati magistru Helenu Bandalović, zamjenicu pročelnice zdravstva, za svoju povjerenicu koja će nadzirati rad Doma u Vukovarskoj. Po konačnom izvješću dvaju timova ministarstva donijet ću odluku o sankcijama - rekao je na početku Boban.

Također je rekao da se jutros dogodila greška te da su dvoje zaraženih iz Baške Vode zapravo iz Brela.

Javnosti se zatim obratila Željka Karin koja je ponovila podatke o broju zaraženih koje je Stožer objavio ranije danas, odnosno da na prostoru Splitsko-dalmatinske županije ima 23 novozaraženih.

- U respiratorno-intenzivističkom centru hospitalizirana su 102 bolesnika, od toga su 52 pozitivna na koronavirus. Ostali su u obradi. Od 102 bolesnika, sedam ih je na respiratoru - izvijestio je Meštrović o cjelokupnom stanju te se osvrnuo da štićenike Doma:

- U bolnicu je jučer prebačeno 49 bolesnika, a jutros još troje, zbog vrućice. Od tih 52 jedan je bolesnik u težem stanju, što se tiče respiratornih problema.

Meštrović je naglasio da su testovi štićenika kojima još nije potvrđena zaraza u obradi. Ravnatelj splitskog KBC-a također rekao da je operiran prvi bolesnik sa sumnjom na COVID-19 te da je troje bolesnika koji su bili na respiratoru, vraćeno u županijske bolnice.

- Dobili smo informaciju da smo 29.3. pozvani a da se nismo javili, išli smo u uvid ispisa poziva. Dobili smo dojavu da jedna korisnica ima temperaturu, a glavna sestra nije znala dob osobe. Na upit epidemiologa imaju li uvjete za samoizolaciju, sestra je rekla da imaju. Epidemiolog je zatim rekao da prate stanje i nazovu nadležnog liječnika. Nitko nas nakon toga više nije kontaktirao. Mi ne izlazimo na teren u slučaju temperature kod jedne osobe, u toj situaciji mora reagirati obiteljski liječnik. Da su nas zvali sutradan i rekli da je netko obolio, mi bismo sigurno došli - rekla je Karin.

Zatim se osvrnula na aktivnosti po pitanju ostalih štićenika doma.

- Mi smo odmah korisnicima koji su dobili temperaturu uzeli briseve. Četiri osobe koje su jučer dobile temperaturu su u samoizolaciji. Na svakom katu djelatnicima su date epidemiološke upute te se njihovo stanje prati. Testirali smo 55 djelatnika, a u narednom razdoblju ćemo testirati ostale - kazala je Karin i naglasila da djelatnici Doma od sada moraju nositi zaštitna odijela i rukavice.

Ravnateljica NZJZ-a također je rekla da su kritične točke u Solinu i Splitu.

- Molit ću sve da smirimo tenzije oko situacije i da svi skupa prionemo što većem ublažavanju ovog problema. Ravnatelj je iznio kronologiju događaja i sve mjere koje su poduzete u Domu. On se izjasnio da je 29. ožujka pokušao obavijestiti epidemiologe, ali da se nije u prvom mahu moglo dobiti nikoga na telefon. - rekao je Boban na upit o tome što je Škaričić napisao u izvještaju.

- Izvještaj epidemiologa Kaića kompletno se poklopio s našim, dao nam je još dodatne mjere za koje smo i mi dali naputke. To je mali prostor, situacija u Domu je takva kakva je. Pretpostavljamo da je netko od djelatnika bio bolestan ili je bilo asimptomatski i dogodilo se to što se dogodilo. Ako je jedan pacijent s temperaturom ne pomisli se prvo na koronu, ali ako više pacijenata dobije temperaturu onda se već zapitate je li u pitanju 'korona' - rekla je ravnateljica NZJZ-a.

Nakon toga, Karin je rekla da su dobili poziv od medicinske sestre koja nije spominjala sumnju na koronavirus, dok ih liječnica nije zvala nego su oni nju kontaktirali kada su dobili pozitivne testove prije nekoliko dana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

26. siječanj 2021 17:13