StoryEditor
Splitizvješće ravnatelja

Ivan Škaričić na Županijskoj skupštini o Domu u Vukovarskoj: Sve smo poduzeli, po svim naputcima, čak i više. Izabran sam po natječaju

14. srpnja 2020. - 15:16
Vladimir Dugandžić/HANZA MEDIA

15:16 - Nakon dva sata i 15 minuta rasprave o 4. točki dnevnog reda 32. sjednice Županijske skupštine "Izvješće i kronologija događanja u Splitsko-dalmatinskoj županiji za vrijeme epidemije", nakon brojnih optužbi i prozivki, vladajući HDZ-HGS sa 26 ruku za, usvojili su ovu točku, dok je 5 vijećnika bilo protiv, te 5 suzdržanih.

Sjednica regionalnog parlamenta se nastavlja objedinjenim točkama od 5. do 8., odnosno izvješća Domova za starije i nemoćne kojima je osnivač Županija, a to su ustanove Split, Lovret, Vis i Makarska. Dvije potonje minulu godinu su okončale u pozitivi, dok prve dvije u gubitku. Split od 2,5 milijuna kuna u 2019. godini, te Lovret 350.000 kuna.

Pa se najžešća "paljba" opet srušila na adresu ravnatelja Škaričića, budući mu je županija kao osnivač već "sušila" gubitke - 2017. je to bilo 2,2 milijuna te 2018. iznos od 4,1 milijuna kuna, dok se sada očekuje i anuliranje aktualnih 2,5 milijuna kuna. 

I bez obzira na primjedbe i prijedloge oporbenjaka kako je potrebno rješavati problem, promjeniti način poslovanja, a ne samo "krpati" dugove, odlukom vijećnika usvojena su sva četiri izvješća - za Split s 25 ruku za, 5 protiv i 4 suzdržana. Za Lovret, Makarsku i Vis vijećnici su izvješća usvojili s 30 glasova za te 4 suzdržana.

13:33 - Skoro dva sata traje rasprava na 32. sjednici Županijske skupštine SDŽ o 4. točki dnevnog reda - Izvješće i kronologija događanja u Splitsko-dalmatinskoj županiji za vrijeme epidemije bolesti Covid 19 uzrokovane virusom SARS-CoV2.

Nakon izvješća ravnatelja Ivana Škaričića, Doma za stare i nemoćne Split, te dožupana Luke Brčića, ravnatelja Kriznog stožera civilne zaštite SDŽ, uslijedile su brojne rasprave i replike, prozivanje na odgovornost, traženje ostavke ravnatelja, utvrđivanja zbog čega nije bilo dovoljno zaštitne opreme u ustanovi koja skrbi o najrizičnijoj skupini gdje je 19 umrlih, zbog čega se nije pravovremeno reagiralo na pojavu temperature kod korisnika,  zbog čega su izvješća odgovornih institucija kontradiktorna,....

No prepucavanju za prepucavanjem te izmjenama za govornicom regionalnih zastupnika, prozivke, traženje odgovornosti, još se ne nazire kraj... 

Osim što su "mostovci" napustili Skupštinu, a vladajući i oporba nastavljaju svoj " ples prozivki i optužbi", bez da će na kraju i ponuditi neko rješenje, pripremiti se za eventualni drugi val pandemije, kako stručnjaci najavljuju...

11:38 - Prvi put u javnosti Ivan Škaričić, ravnatelj Doma za starije i nemoćne Split nakon 19 umrlih od Covida 19, podnosi izvješće:

- Sve smo poduzeli, po svim naputcima, čak i više! Virus je prodro u Vukovarsku, no još uvijek ne znamo tko je nulti pacijent. Srećom nije prodro u Zentu i u dom u Starom Gradu. A mi smo po pravima struke sve odradili, i iako imam društveni fakultet, izabran sam po natječaju. A nije moj krimen što su me građani Omiša pet puta birali za gradonačelnika. Hvala mojim djelatnicima na svemu, na trudu i požrtvovanom poslu u dvije grupe. Hvala i Županiji. Kao ravnatelj doma tvrdim kako smo poduzeli sve mjere da se to ne dogodi. No dogodilo se kao i kod puno drugih mjesta. Ako neko ima rješenje protiv virusa, neka nam pomogne. Mi činimo sve da zaštitimo naše korisnike. Ljudi ne smiju izaći izvan doma, ni na kupanje - rekao je Škaričić.

11:14 - U Aktualnom satu župan Blaženko Boban najavio je početkom kolovoza potpisivanje novih osam ugovora s mladim obiteljima u sklopu županijskog projekta "Tu je tvoj dom" kao poticaj revitalizacije Dalmatinske zagore, a sve kao odgovor na viječnićko pitanje Denisa Bobete, kada će biti novi natječaji u ovom hvalevrijednom projektu.

- Raspisali smo natječaj za poticaje koncem 2019., godine, te imamo 39 ugovora iz tog perioda u realizaciji. Sada i osam dodatnih ugovora, te kada izvršimo te obveze, razmišljat ćemo o novom natječaju, koji će naravno ovisiti i o financijskim sredstvima uzrokovani pandemijom.

A nakon aktualnog sata održana je i svečana prisega koju je položila nova vijećnica iz kvote Mosta Jagoda Ključević. Ova epidemiologinja u klupi parlamentarnog parlamenta mijenja Matu Rebića.

A ima promjena u redovima SDP-a  gdje se nakon mjesec i pol dana opet vratio Igor Batošić. U tom periodu mandat je konzumirao Arsen Bauk, no povratkom u saborske klupe Bauka, Batošić je opet županijski vijećnik.

10:25 - Jedno od viječnićkih pitanja u Aktualnom satu 32., sjednice Županijske skupštine SDŽ, bilo je i Ante Reniča u svezi upravljanja Park šumom Marjan, gdje je to županija po odluci DORH-a.

- Mi još tu odluku od DORH-a nismo dobili -  odgovorila je Marija Vuković, županijska pročelnica, dok je župan Blaženko Boban pojasnio:

- Daleko je do realizacije da županija upravlja PŠ Marjan, jer nismo dobili ni odluku, a očekujemo i žalbe. Bez obzira na potrebno vrijeme, naše stručne službe dogovorit će sve pravne mogućnosti za upravljanje Marjanom.

10:12 - Nakon pauze od 5 minuta, županijski oporbeni vijećnici zatražili su ostavku Petroslava Sapunara, predsjednika Županijske skupštine SDŽ, te održavanje tematske sjednice o stanju u Domu za starije za vrijeme pandemije Covida 19. 

image
Maja Zelić

POČETAK SKUPŠTINE

Nakon dva i pol mjeseca sastali su se u i županijski vijećnici i to na 32., sjednici Županijske skupštine Splitsko-dalmatinske županije, koja se održava na splitskom FESB-u, a pred njima je rasprava o 51 točki dnevnog reda.

No odmah je počelo žustro, prvo pressicama koje su održali oporbeni vijećnici iz stranke Pametno i Most. Ante Renić ispred Pametnog zbog širenja koncesija u Stobreču, u sklopu kampa, te na Zapadnoj obali, a bez novih davanja i plaćanja.

Dok su mostovci Miro Bulj i Milija Baldić-Lukšić prozvali županijske čelnike zbog lažiranih izvješća u Domu u Vukovarskoj ulici gdje je od Covida-19 preminulo 19 štićenika.

Predočili su novinarima izvješća od strane Ministarstva zdravstva te Ministarstva socijalne skrbi s jedne strane te ravnatelja Doma Ivana Škaričića s druge strane, gdje se puno "datuma" ne poklapa, a ujedno je oporba tražila i tematsku sjednicu još 25. svibnja, što su odbili i župan Blaženko Boban i predsjednik Skupštine Petroslav Sapunar suprotno poslovniku, pa oporbenjaci traže razvlaštenje Sapunara, kao i održavanje tematske sjednice, što bi značilo 'skidanje' današnje 4., točke dnevnog reda o kronologiji događanja u SDŽ u vrijeme pandemije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

23. siječanj 2021 03:00