StoryEditorOCM
SplitO PRIPREMI I PRIJAVI

Županijska komora održala besplatnu edukaciju o povlačenju europskog novca: Hrvatska će uskoro na raspolaganju imati više od 24 milijarde eura nepovratnih sredstava

Piše Ana Franić
9. rujna 2021. - 19:10

Hrvatska gospodarska komora – Županijska komora Split i Centar za inovacije i EU projekte HGK organizirali su za svoje članice besplatnu radionicu o pripremi i prijavi europskih projekata.

Naime, sprema se novo operativno razdoblje 2021. – 2027. u kojemu će Hrvatska imati na raspolaganju više od 24 milijarde eura nepovratnih sredstava, te iz splitske Županijske komore smatraju kako je vrlo važno da ga poslovni sektor dočeka s već pripremljenim projektima.

Joze Tomaš, predsjednik HGK – Županijske komore Split, istaknuo je kako je interes za radionicu bio velik.

image
Joze Tomaš, predsjednik Županijske gospodarske komore 
Vojko Bašić/Cropix

– U dva dana primili smo više od 57 prijava, ali je broj sudionika ograničen zbog epidemioloških mjera. Sve to pokazuje koliko je naš dalmatinski čovjek i poduzetnik uistinu žilav i prepoznaje u najtežim trenucima i u jeku turističke sezone kako se mora razmišljati dalje, za projekte koji će doći za godinu dana na tržište – rekao je Tomaš.

Ani Mikulić, predstavnici tvrtke "Gumis" koja proizvodi i prodaje na europskom i svjetskom tržištu rezervne dijelove za brodsku i kruzersku industriju, ovo je prvo sudjelovanje na ovakvoj edukaciji.

image
Ana Mikulić iz tvrtke 'Gumis'
Vojko Bašić/Cropix

– Voljela bih da i iduće godine bude ovakvih edukacija za sve one koji se nisu uspjeli sada prijaviti. Očekujem da će nam što više i što pobliže objasniti na koji način i kako se približiti potporama europskih fondova. Također se nadam da će što više potpora ovog puta biti usmjereno prema proizvođačkoj industriji te da će biti više malih potpora – objasnila nam je Mikulić.

Važnost edukacije prepoznao je i Jurica Glavina iz turističke agencije "Eklata", specijalizirane za putovanje djece i mladih.

image
Jurica Glavina iz agencije 'Eklata'
Vojko Bašić/Cropix

– Nije mi ovo prva edukacije, već kontinuirano ulažemo u kvalitetu kadra, prvenstveno u dijelu fondova koje smatramo iznimno bitnima, a osobitu u kontekstu Nacionalnog programa oporavka i otpornosti koji nam slijedi. Želimo biti spremni, a projekti su već idejno pripremljeni. Kroz ovu radionicu dobit ćemo dodatna znanja kako to još bolje prezentirati, formatirati i plasirati u onom trenutku kad bude potrebno, kad se otvore fondovi i kad krene cjelokupni proces – rekao je Glavina.

Uz dobivanje kvalitetnih i sažetih informacija o mogućnosti korištenja EU sredstava, predstavnicima tvrtki važan je i uvid u proceduru pripreme i prijave projekata na EU natječaje, bez obzira na to što oni tu proceduru ne trebaju samostalno prolaziti nego uz podršku konzultanata.

– Ova radionica sada je važna upravo zbog toga da naše poduzetnike informiramo i pripremimo da u povlačenju tih novaca budu što efikasniji. Riječ je o praktičnoj radionici na kojoj upoznajemo ljude kako kvalitetno i pravilno pripremiti projekte i, što je jako važno, kako ga dobro provesti da nema korekcija – za kraj je kazao Tomislav Radoš, potpredsjednik HGK za industriju i održivi razvoj.

image
Tomislav Radoš, potpredsjednik HGK za industriju i održivi razvoj
Vojko Bašić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. lipanj 2023 14:42