StoryEditor
SplitPRIJE ISTEKA ROKA

Županija ‘izbija‘ Žderiću i Gradu Splitu milijunsku koncesiju na Bačvicama zbog nepravilnosti, pa i zato jer je ‘Žbirac‘ ilegalno proširio štekat

12. srpnja 2020. - 20:30
Žbirac na BačvicamaBožidar Vukičević/HANZA MEDIA

Ako se na sjednici zakazanoj u utorak potvrdi dosadašnja praksa, županijski vijećnici iz vladajuće koalicije HDZ-HGS trebali bi dignuti u zrak dovoljno ruku za prijevremeni prestanak koncesije koju tvrtka "Bačvice plaža" ima na području najpoznatijega gradskog kupališta.

Pravo upravljanja koje je regionalna vlast dodijelila tom poduzeću još potkraj 2011. prekida se nešto manje od godinu i pol prije isteka 10-godišnje koncesije na pomorskom dobru, i to nakon podužeg spora. Cijela priča postaje još zanimljivija kad se zna da je "Bačvice plaža" u suvlasništvu tvrtke "Projektni biro Konstruktor" (51 posto udjela), iza koje stoji i Željko Žderić, bivši dugogodišnji čelnik propaloga građevinskog diva "Konstruktor-inženjeringa", i Grada Splita, koji ima preostalih 49 posto.

image
Bivši dugogodišnji čelnik 'Konstruktor-inženjeringa' suvlasnik je tvrtke 'Bačvice plaža'
Paun Paunović /HANZA MEDIA

Kako se navodi u obrazloženju predložene odluke, pravo upravljanja s 25.030 četvornih metara pomorskog dobra, od čega na kopnenu površinu otpada 14.606 kvadrata, prekida se jer je koncesionar kao "jedini među njih oko 150 na području županije odbio od 2018. do danas potpisati dodatak temeljnom ugovoru". No, u regionalnoj upravi tvrde i da je tijekom očevida obavljenog prije točno dvije godine utvrđeno kako tvrtka "Bačvice plaža" iskorištava koncesiju za svrhe koje nisu definirane ugovorom" i, kako se navodi, preko mjere utvrđene ugovorom, te "radnje koje nisu predviđene pravom upravljanja i odobrenim projektom".

Konkretno, koncesionaru koji je dužan godišnje plaćati pola milijuna fiksne naknade i još pet posto novca uprihođenog na pomorskom dobru, na teret se tada stavljalo devet "grijeha", a većina ih se tiče legalnosti ugostiteljskih objekata i ostalih sadržaja na kupalištu.

Kolizija s ugovorom

– Koncesionar za kafić "Žbirac" nije dostavio dokaz o legalnosti objekta, jer je ugovorom iz 2011. utvrđeno da štekat ima maksimalnu površinu od 50 četvornih metara, a koristi oko 200 kvadrata. Za ugostiteljski objekt na dijelu plaže poznatom kao "Željezničar" koncesionar je izgradio/postavio dvoetažni objekt od ukupno 302 kvadrata bez pravne osnove i odgovarajućeg građevinskog akta. Tvrtka "Bačvice plaža" postavila je i štekat istočno od tog ugostiteljskog objekta, ukupne površine 50,6 četvornih metara, iako je bilo dopušteno upola manje, i to na drugoj mikrolokaciji – naglašava se u dokumentu i dodaje:

– Koncesionar je bez pravnog temelja postavio tri objekta za prodaju sladoleda i slične sadržaje ispod "Žbirca" i fast food zapadno od njega, što je u koliziji s ugovorom. Na zapadnom dijelu kupališta postavljen je i plažni bar sa štekatom koji je veći od propisanog, a za objekt ne postoji dokaz o legalnosti. Postavljen je i dodatni plutajući gat koji nije sastavni dio koncesije, niti je za njega ishođena lokacijska dozvola. Na području koncesije dodatno je postavljen bankomat bez suglasnosti Županije.
Županijski "inspektori" posjetili su Bačvice i u rujnu 2019. godine, kada su utvrdili da je dio ranije primijećenih nedostataka uklonjen i reguliran, ali su tada zabilježena još dva krupnija nedostatka:

– Na koncesijskom području postavljen je kiosk tvrtke "Tisak" bez suglasnosti davatelja koncesije, a tvrtka "Bačvice plaža" je bez odobrenja Županije i bez ugovora o potkoncesiji omogućila postavljanje vozila iz kojega su se posluživali hrana i piće.
Uz već spomenuto nepotpisivanje dodatka ugovoru od strane "Bačvice plaže" i sve navedene nedostatke koji su formalno prethodili predloženom prekidanju koncesije, primjetna je velika ažurnost županijskih službi kakvu građani tijekom gotovo istih desetak godina nisu mogli vidjeti na još jednoj popularnoj splitskoj plaži – Benama.

Tamo su inspektori i nadležni iz brojnih resora također utvrdili cijelu listu nedostataka, čak i prije predaje prostora u posjed aktualnom koncesionaru, tvrtki "National", čiji je vlasnik i direktor zadnjih devet mjeseci Ante Vukorepa, zet HGS-ova lidera Željka Keruma.

Na Upravnom sudu i dalje se vodi "rat" između države i Županije oko spora tko je u park-šumi ilegalno dogradio restoran "Va Bene", poznatiji po dojučerašnjem imenu "Benedikt", i niz okolnih nakaradnih objekata, ali nedavno smo na našim stranicama nedvojbeno utvrdili da je sve to sredinom 2000-ih "prvi počeo" Ivica Tafra, nekadašnji koncesionar marjanske uvale i čelnik županijskog ogranka HDZ-ovih utemeljitelja. Ono što je (bilo) dopušteno "gazdi" Bena, nije njegovom kolegi s Bačvica...

Regionalni vijećnici sele se na - FESB


Sjednica Županijske skupštine na kojoj će se odlučivati o prestanku ugovora na Bačvicama održat će se u velikom amfiteatru Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje. Riječ je o trećoj lokaciji u samo godinu dana na kojoj će zasjedati regionalni vijećnici, nakon podruma Doma za starije na Zenti i konferencijske dvorane na vrhu Sveučilišne knjižnice.

Baldasar pokušao, nije uspio


Grad je u poteštatskom mandatu Ive Baldasara neuspješno pokušao otkupiti preostalih 51 posto u "Bačvice plaži" od "Konstruktor-inženjeringa", tadašnjeg suvlasnika tvrtke. Budući da se građevinska tvrtka već nalazila u velikim problemima, taj se poslovni udjel nudio za nešto više od 72 tisuće kuna, ali posao u konačnici nije sklopljen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

17. rujan 2020 22:41