StoryEditorOCM
SplitVRIJEDNA DONACIJA

Županija darovala bonove za 78 heroja borbe protiv korone iz splitskog KBC-a. Dr. Ivić: Dobili smo i aparate za kisik, to puno znači Covid bolesnicima

Piše Merien Ilić
9. prosinca 2020. - 14:19

Lijepa gesta za djelatnike splitskog KBC-a koji su na 'prvoj liniji' obrane od COVID-a 19 stiže iz Splitsko-dalmatinske županije koja je odlučila darovati novčane bonove za 78 djelatnika uključujući liječnike, medicinske sestre i tehničare, spremačice i ostalo osoblje koja u ovim izazovnim vremenima čini nadljudske napore u borbi s pandemijom.

- Iz proračunskih sredstava odlučili smo svakom tom djelatniku, heroju, na prvoj crti darovati bon u vrijednosti od 600 kuna, a veseli me i što su danas stigla dva vrijedna uređaja za bolnicu, nakon prethodna dva koja su već stigla, što je kako vidimo, pokrenulo lavinu dobrote, odnosno donacija - kazao je župan Blaženko Boban zamolivši dr. Ivu Ivića, predstojnika Klinike za infektologiju KBC-a Split koji je primio donaciju, da svakom tom požrtvovnom djelatniku zahvali u ime Županije i njegovo osobno, uz riječi podrške.

image
Vojko Bašić/Cropix

- Velika je količina posla. Ljudi su napeti i umorni, ali neka im ovo bude jedna svjećica koja će im osvijetliti naredne dane. Vaša donacija zaista je pokrenula lavinu pa smo tako dobili još pet uređaja od Turističke zajednice Grada Splita, tako da smo praktički zadovoljili naše potrebe. Čeka nas još težak posao, neće biti lako, ali dat ćemo sve od sebe - rekao je dr. Ivić koji nam je objasnio kako je riječ o visokoprotočnim uređajima za oksigenaciju koji su sada u upotrebi u bolnici.

- U skrbi bolesnika najveći je problem opskrba kisikom. Prva faza je obični protok do 16 litara kisika u minuti pomoću nosne cjevčice ili maske. Oni koji su teže bolesni ovaj uređaj im omogućava da ih opskrbimo sa 60 litara protoka u minuti i za jedan dobar dio tih bolesnika koji su došli u fazu da trebaju tolike količine kisika, to znači da bi mogli izbjeći respirator. 

Naše dosadašnje iskustvo je da smo od troje bolesnika dva uspjeli dovesti do ozdravljenja uz pomoć ovog uređaja. Prije tih uređaja svi takvi bolesnici morali su na respirator, a poznato je da je to način liječenja koji je dugotrajan kada se radi o COVID-u i za te bolesnike znači visoku smrtnost - rekao je dr. Ivić pohvalivši i sam svoje kolegice i kolege u bolnici, od spremačica, sestara, tehničara, liječnika i ostalih koji u ovim vremenima zaista rade čuda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. lipanj 2023 15:43