SplitMAČAK U VREĆI

Županija će za stanovnike Žnjana osigurati ambulantu, ali u nekretnini opterećenoj milijunima kredita

Piše Anita Matić

Odlična vijest za sve stanovnike kotara Žnjan – uskoro bi trebali dobiti ambulantu u svom kvartu! Naime, Splitsko-dalmatinska županija, odnosno županijski Dom zdravlja, odlučila je kupiti poslovni prostor u prizemlju stambeno-poslovne zgrade zbog potrebe izgradnje nove ambulante, a odluka je pala da to bude na adresi Makarska 36 na Žnjanu, gdje će na 250 metara četvornih stanovnici toga istočnog kvarta dobiti primarnu zaštitu.

Spomenuti prostor je u vlasništvu tvrtke "Locolus" Marine Mamić, a riječ je o kćerki poznate poduzetnice Marine Wallner, koja je bila i investitor zgrade u kojoj će se ambulanta otvoriti.

A sada nevjerojatan "detalj": nekretnina koju je Županija odlučila kupiti i u njoj urediti ambulantu primarne zaštite opterećena je hipotekama na ukupan iznos od gotovo pet milijuna eura ili, u kunama, oko 37 milijuna kuna!? Logično pitanje koje se nameće jest zbog čega bi itko kupio nekretninu opterećenu novčanim založnim pravima, i to golemim.

Dogovorena cijena

Inače, Županija i Marina Mamić dogovorili su uvjete kupnje koji bi trebali biti i izglasani na sljedećoj sjednici Županijskog vijeća, pa bi tako za potrebe Doma zdravlja kupili 240 kvadrata u roh-bau izvedbi za 325 tisuća eura, prema čemu ispada da su dogovorili cijenu od 1300 eura po metru četvornome.

Što se čini sasvim korektnom pogodbom, da nije ove basnoslovne hipoteke, koja, što također bode oči, višestruko premašuje vrijednost nekretnine. Inače sva založna prava idu u korist Imex banke, što je također vidljivo iz dokumenata koje je Županija priložila na svojim web-stranicama.

Komentar smo potražili od Tomislava Đonlića, privremenog pročelnika Upravnog odjela za društvene djelatnosti.

– Upoznati smo s tim, zbog toga planiramo potpisati predugovor, i tek kada nekretnina bude oslobođena svih tereta, ići će se na kupoprodajni ugovor. Ta će stavka stajati i u predugovoru, tako da smo se osigurali, a rok do kojeg nekretnina treba biti očišćena od svih tereta jesu dva mjeseca – komentirao je Đonlić.

Nedostatak ambulanti

Htjeli smo čuti kako na ovu situaciju gleda i dr. Dragomir Petric, ravnatelj županijskog Doma zdravlja, no on nam se nije javio na naše pozive.

U Županiji kupnju obrazlažu vrlo konkretnim razlozima: nedostatkom ambulanti primarne zdravstvene zaštite, odnosno njezinim ustrojavanjem na istočnom dijelu grada Splita, koji broji 18.000 stanovnika, i to bez osigurane dostupnosti primarne zdravstvene zaštite zbog neravnomjerno raspoređene mreže ordinacija primarne zdravstvene zaštite po kotarevima.

Ako Županijsko vijeće sljedećeg tjedna podrži ovaj prijedlog, a u što ne treba dvojiti, slijedi sklapanje predugovora, a zatim i ugovora o kupoprodaji nekretnine.


Osigurajte i parkiralište

– Čini mi se da je lokacija pogođena, taman u sredini kotara. Odmah je tu i ljekarna, trg, mislim da je to u redu. Naravno da će ovo biti zlata vrijedan pothvat za sve stanare Žnjana, koji je ionako dobrim dijelom spavaonica bez riješene infrastrukture. Apelirao bih na to da nadležni povedu računa o parkiralištu, jer kada se ambulanta izgradi, to će pretpostavljati znatno veću cirkulaciju ljudi. Stoga bi bilo potrebno osigurati dodatna parking-mjesta, ali definitivno i bolju prometnu povezanost – kaže prvi čovjek GK Žnjan Nino Vela.

 

#ŽNJAN#SPLIT#AMBULANTA#DOM ZDRAVLJA#SANDRA MAMIć