StoryEditorOCM
Splitšake i modrice

Žrtve nasilja: u šest mjeseci ubijeno 20 žena

Piše PSD.
22. rujna 2010. - 10:09
Dvadeset žena ubijeno je u prvih šest mjeseci. Ruku na njih podigli su njihovi partneri, oni koje su nekada voljele silno, za koje su bile spremne umrijeti... I jesu.

Koliko je naše društvo senzibilizirano, koliko se o nasilju unutar obitelji govori, na koji ga se način prezentira u medijima, sve su to pitanja koja su se mogla čuti na okruglom stolu, koji su užežin Nacionalnog dana za borbu protiv nasilja nad ženama u utorak organizirale upravo – žene, i to članice Foruma SDP-a.

Maltretirana žena, bez obzira je li nasilje nad njom tjelesno ili mentalno, pokazuje redom znakove PTSP-a, anksioznosti, nedostatka samopoštovanja, dok djeca koja rastu u takvom ozračju imaju emocionalne probleme.

Hrvatska ima odlične zakone, ima podzakonske akte, ima mehanizme kažnjavanja nasilnika, postoji politička volja za rješavanje ovog (i društvenog) problema, no – zbog čega to još uvijek ne funkcionira u praksi?

Novinari Vladimir Urukalo i Ana Jerković govorili su i o utjecaju medija na ovu problematiku, naglašavajući kako su novinari svjesni svoje uloge, koja bi osim izvještavanja javnosti trebala nositi i edukativnu, ali i prevencijsku notu.

M. Budimir

Pet dnevno

Samo u Splitsko-dalmatinskoj županiji policija zabilježi do pet slučajeva obiteljskog nasilja dnevno! Fascinantno je, kazao je Urukalo, što ti nasilnici nakon privođenja na razgovor budu istog dana pušteni na slobodu. Stvari, zaključio je, zapinju na nekoj višoj razini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. rujan 2023 06:17