StoryEditorOCM
Splitbujanje deponija

‘Ne možemo više živjeti od smeća: kamioni pod okriljem noći istovaruju sve i svašta - tik uz rijeku!‘; Mještani potpuno izgubili vjeru u službe, a Čistoća najavljuje kamere

Piše split sd
18. listopada 2022. - 22:31

Ilegalno odlagalište u Žrnovnice ne prestaje bujati, a stanovnici svjedoče da pod okriljem noći na prometnicu nedaleko od rijeke dolaze kamioni kako bi istovarili krupni otpad.

"Piše zabranjeno odlaganje otpada. Je li vam to što kaže? Ništa vam ja tu više nemam reći nego da je ovo prestrašno! Da ja svako jutro kad idem na posao moram vidjeti smeće", kazao je Ivan Smoljo za RTL.

"Nema pomoći. Kamion tu izbaci I sve tako stoji. Tko je odgovoran? A sve skupa što da vam reći, gdje god se okrenete svugdje smeće", potvrdio je Slaven Bulić.

Najveći deponij se proteže poljskim putem do rijeke. Tone i tone otpada stižu na ilegalno odlagalište već godinama. Sve u blizinu poljoprivrednih kultura, maslinika I rijeke Žrnovnice.

Iznenađeni su i u Čistoći, jer nedavno su tamo bili u akciji.

image
rtl screenshot

"Zadnja akcija je krenula  03.10. i završila 10.10. Otpeljali smo 30 tura, to je negdje oko 90-tak tona i nešto manje od sto kubika. Jutros sam bio u nadzoru na istoj poziciji i vi vidite da opet imamo problem", iznenađen je direktor Čistoća Ivica Karoglan.

Smeće će se skupiti opet, ali teško da će se trajno riješiti problem.

"Jedan od načina su i kamere koje bi se postavile da bi eventualno evidentiralo onoga koji radi nečasne radnje. Ali to nije u području Čistoće, već komunalnog redarstva i imamo informacije da rade na tome I nadam se da će u skoro vrijeme I to zaživjeti", kazao je Karoglan.

Iz komunalnog redarstva potvrdili su da nabavljaju 30 kamera. Tvrde da je počinitelje teško uhvatiti jer iskrcavaju otpad noću kad redari više ne rade. Ipak,u ovoj godini uspjeli su ispisati 61 kaznu. No, čini se da s obzirom da ilegalna odlagališta uporno niču, kako ni to nije bilo dovoljno.

image

Volonteri čiste, ali to očito nije dovoljno

Josko Ponos/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. ožujak 2023 07:58