StoryEditorOCM
Splitpredsjednikov stav

Zoran Milanović o slučaju preminulog novinara: ‘Da je lijek bio dostupan, Matijanić bi bio živ‘

Piše Antea Burazin
19. listopada 2022. - 20:36

Prošlo je nešto više od dva mjeseca otkad je preminuo splitski novinar Vladimir Matijanić, a prema zaključku Povjerenstva Ministarstva zdravstva nije bilo značajnijih propusta u tom slučaju. Taj je zaključak osporila pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter navodeći kako je to Povjerenstvo radilo bez "detaljne analize, stručne ocjene ili utvrđenja mogućih propusta".

image

Vladimir Matijanić
 

Josko Ponoš/Cropix

Da podsjetimo, Matijanić je preminuo 5. kolovoza, a danima je prije toga pokušao doći do liječnika iz splitske bolnice koji su ga odbili hospitalizirati i pregledati. U bolnici su mu također rekli kako nemaju lijek za Covid-19. Hrvatska liječnička komora jučer se oglasila priopćenjem u kojem je navela kako nije bilo stručnih propusta u liječenju pokojnog Matijanića.

Na taj se slučaj prilikom današnjeg posjeta Splitu osvrnuo i predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović.

image
Nikola Vilić/Cropix

- Jučer sam čuo nešto drugo, da je Hrvatska liječnička komora rekla da tu treba utvrditi odgovornost za nedostupnost određenoga lijeka kojega se aplicira četiri dana nakon nastupa simptoma Covida-19. Danas čujem nešto drugo. Ono što sam čuo jučer mi je zvučalo razumno. Dakle, da treba utvrditi odgovornost zašto u cijeloj Dalmaciji nije bilo lijeka za kojega se zna da pomaže.

image


 

Nikola Vilić/Cropix

Tu je očito bilo šlamperaja što je rezultiralo smrću jednog čovjeka koji nije trebao umrijeti. Inspekcija Ministarstva, to nije objektivno. Imate Liječničku komora, a sad koliko su komore objektivne, ne znam…. Definitivno je da ne bi umro da je bilo dostupno ono što je trebalo biti dostupno u drugom najvećem KBC-u u Hrvatskoj. To su činjenice. Da je lijek bio dostupan Matijanić bi vjerojatno bio živ – poručio je Milanović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. lipanj 2023 01:11