StoryEditor
Splitizložba Feđe Klarića

Znatiželjni Splićani kuckali prstom po fotografijama slavnog majstora i kroničara grada: Pogodio sam ljude tamo gdje su najosjetljiviji

3. prosinca 2019. - 00:56

- A 'ko je ova šta sidi na skalama? Aha. Je l' ovo od njenoga brata prva žena? - kuckali su prstom po fotografijama znatiželjni Splićani večeras na platou ispred Hrvatskog narodnog kazališta.

Pronalazilo se davno zaboravljenu rodbinu i natjecalo tko će nabrojati više imena igrača Hajduka - sve to s fotografija legendarnog Feđe Klarića.

Najveća navala stvorila se ispred monokromne snimke nasmijane 14-godišnjakinje i njenih prijatelja. Bio je to ujedno i kviz. Tražilo se od promatrača da pogodi tko je ta srednjoškolka snimljena 1985. godine. Iz radoznale mase čula bi se tek žustre raspave "ma di će bit Danijela, nije se rodila... Ma koja Doris? Kakva Doris, jesi lud, nema veze s njon!"

Nekima je uspijevalo i iz prve. Sreli smo gospođu koja je, kaže, vidjela još neke njene slike iz mladosti pa joj nije bilo teško odgonetnuti: "Seve, znala san odma".

A slavni splitski majstor o' svitla, bio je tu za sva pitanja. Iako ima zavidan životopis, u aktualnoj kalendarskoj godini ovo mu je treća izložba.

- Dobitnik sam gotovo svih nagrada našeg grada i države, te odlikovanja posebno iz moje struke, novinarske, ali najveća nagrada koju imam je živjeti u Splitu - skromno će Klarić.

Pozdravio je organizatore, Turističku zajednicu Grada Splita u sklopu čijeg Adventa je izložba i otvorena.

- Koliko vidim, u tri dana otkako je postavljena, pogodila je ljude tamo gdje su najosjetljiviji, u sentiment. Naposljetku, svi živimo u ovom gradu, u jednom velikom javnom, pučkom teatru koji je meni bio gušt fotografijom zabilježiti jer sam gledao po trgovima, pjacetama, ulicama i kantunima kako ljudi punim plućima žive svoj grad. Zato bih preporučio svakome da snima. Posebno danas kad postoje izvanredne kamere na mobitelima. Ovo je grad koji je izuzetno inspirativan, kreativno potentan. Red je da se na njega sačuva uspomena - poručio je Feđa.

Gradonačelnik Andro Krstulović Opara zahvalio se autoru na ovim prekrasnim podsjećanjima kakav je Split bio i kakav jest.

Srećko Šestan, intendant HNK Split izrazio je zadovoljstvo da su građani pristigli u velikom broju i naglasio:

- Feđa ne samo da je kroničar našeg grada, ne samo da je izvrstan, najbolji, jedan od legendarnih umjetničkih fotografa, nego je i najljepši - kazao je Šestan zatraživši potom aplauz.

- Drago mi je da se Hrvatsko narodno kazalište priključilo ovoj inicijativi TZ-a. Pozivamo vas da dođete na sve predstave koje smo pripremili u prosincu punom kazališnih poslastica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

26. veljača 2021 08:04