StoryEditorOCM
SplitOPET IH ‘PROZVALO‘

Znate li što je zajedničko Ivi Sanaderu i don Anđelku Kaćunku? Sjedili su u istim klupama u splitskom Sjemeništu, gdje je ovog vikenda obilježeno pola stoljeća mature...

17. listopada 2022. - 12:57

Generacija gimnazijalaca Nadbiskupskoga sjemeništa (ondašnje Srednje škole za spremanje svećenika) koji su maturirali prije 50 godina, u Splitu je obilježila i proslavila taj svoj "zlatni jubilej".

Već od podne "jubilarci" su se u holu nove zgrade Sjemeništa počeli okupljati, pozdravljati i prepoznavati, jer se neki nisu vidjeli od posljednjeg susreta prije deset godina, a neki su se prvi put susreli nakon čak pola stoljeća.

Svjedočenje vjere

Od 32 đaka koji su davne 1971., u vrijeme Hrvatskog proljeća upisali četvrti razred tadašnje vjerske gimnazije, 29 ih je u lipnju 1972. položilo maturu, a na “zlatnom” slavlju okupilo ih se šesnaest – “rasutih” od Travnika i Okučana, preko Zagreba i Otočca do Brača i juga Splitsko-makarske nadbiskupije.

To je razmjerno velik broj jer su šestorica već među preminulima, od kojih su dva svećenika, dok ih je osam još uvijek u službi.

U manjoj sjemenišnoj kapeli okupili su se na slavlje svete mise, koju je predvodio župnik Podgore don Marinko Jurišin, a u koncelebraciji su bili župnik Konjskog don Jakov Rančić te župni vikar u Otočcu (Gospićko-senjska biskupija) don Anđelko Kaćunko, dok župnik Duća don Ljubo Pavić te župnik Kostanja, Podgrađa i Blata na Cetini don Ivan Vrdoljak nisu mogli koncelebrirati radi večernjih slavlja u svojim župama.

image

’Zlatni maturanti’ nakon mise zahvalnice u kapeli Sjemeništa

Borko Gunjača

Don Marinko je u propovijedi dao poticaj kolegama na obećanje da će "nastaviti jedni na druge misliti, jedni za druge moliti te koliko je moguće što češće doći na neko druženje, jer to su nam prigode za razmjenu iskustava, za povjeravanje teškoća te za međusobno ohrabrenje i potporu u nastavku rada na njivi Gospodnjoj, odnosno u svjedočenju vjere ondje gdje nas je Bog stavio u službu".

Nakon misnoga slavlja slijedio je zajednički objed u sjemeništnom blagovalištu, a potom “prozivka” u razredu sjemeništne gimnazije pod nazivom “Don Frane Bulić”. Razrednika “zlatnim maturantima”, koji je prije pedeset godina bio dr. don Drago Šimundža, zamijenio je sadašnji ravnatelj Sjemeništa don Vedran Torić.

Nakon što su se "odazvali" svi po abecedi "prozvani", don Anđelko je prenio pozdrave onih koji uglavnom zbog bolesti nisu mogli prisustvovati slavlju, a potom su mnogi s radošću prelistali pet desetljeća stari Imenik i radoznalo pregledavali ocjene u završnom razredu gimnazije.

image

Kao ‘drugaši’ na oproštaju od svog ravnatelja don Bože Bulata, zaokruženi su Ivo Sanader (gore) i don Anđelko (dolje)

Privatni album

Potom je druženje nastavljeno u blagovalištu, uz kolače, kavu, razgovor o životu i podsjećanje na nekadašnje zgode i dogodovštine iz zajedničkih sjemeništnih godina. Neki su svećenici zbog pastoralnih obveza morali otići malo ranije, ali svi su se rastali s odlukom da se već sljedeće godine ponovno okupe u Dućama na blagdan Gospe Snježne.

”Zlatnim maturantima” svoju je čestitku uputio preko generalnog vikara don Franje Frankopana Velića i splitsko-makarski nadbiskup, mons. Dražen Kutleša: “Poštovani i dragi slavljenici, neka Vas prati Božji blagoslov i zagovor naše Najvjernije Odvjetnice! Živjeli!”

Zahvalnost Bogu

- Ja sam jako emotivno doživio ovo slavlje. Cijelo vrijeme, posebno tijekom mise, u meni su odjekivale zajedničke molitve i pjesme, u mislima sam ponovno išao na šetnje kroz grad i marjansku šumu, vrtio mi se film nogometnih utakmica u dvorištu, proživljavao sam dogodovštine s nekim profesorima i odgojiteljima, uživljavao sam se u priredbe na pozornici, sudjelovao u operetama s velikim tamburaškim orkestrom pod vodstvom duhovnika, poslije nadbiskupa mons. Ante Jurića… itd.

image

Don Anđelko Kaćunko

Robert Fajt/Cropix

Zapravo u nekoliko sati ponovno sam "odvrtio film" cijelog prebogatog desetljeća života u splitskom Sjemeništu i bogosloviji, gdje smo formirani kao ljudi i kao kršćani, misleći posebno na kolege kojih više nema i koji nisu mogli biti s nama. Jednostavno, osjećam veliku zahvalnost Bogu za taj dar odgoja i zajedništva - rekao nam je na kraju don Anđelko. 

Od znamenitijih "zlatnih maturanata" istaknimo trojicu: na prvom je mjestu svakako bivši hrvatski premijer Ivo Sanader, koji iz javnosti poznatih razloga nije mogao prisustvovati generacijskom okupljanju, drugi je nažalost pokojni Radoslav Dodig iz Ljubuškoga, koji je u dva navrata osvojio Kviskoteku tijekom osamdesetih godina, a treći, i jedini koji je nazočio susretu je Augustin Bašić, poznati televizijski voditelj i urednik, pokretač redakcije Religijske kulture na HRT-u.

image

Ivo Sanader

Boris Kovačev/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. ožujak 2023 01:22