StoryEditor
Splitdođite u marmontovu

Znak sjećanja: 566 gerbera za 566 osoba koje su u Hrvatskoj počinile samoubojstvo. Udruga Feniks u centru Splita dijeli i papire s porukama ohrabrenja

Piše PSD
10. rujna 2020. - 12:24
Vojko Bašić/Cropix

Udruga Feniks iz Splita danas u 18 sati Ispod ure i u Marmontovoj ulici organizira akciju povodom Svjetskog dana prevenije samoubojstava, 10. rujna. Glavni cilj obilježavanja ovog dana jest podizanje svijesti o važnosti preventivnih akcija i razumijevanju osoba koje su pokušale počiniti samoubojstvo.

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji svakih 40 sekundi jedna osoba počini samoubojstvo, što je gotovo milijun ljudi godišnje, a broj pokušaja je 20 puta veći od broja umrlih.

- Istraživanja su pokazala kako socijalna izolacija povećava rizik samoubojstva, dok, naprotiv, jake veze među ljudima djeluju kao čimbenici zaštite. Pokazati da nam je stalo, slušati bez osuđivanja, jednostavno biti tu za nekoga može biti ključan čimbenik kod pojedinaca koji su vulnerabilni i zapravo predstavljati čin spašavanja života. No ne treba zaboraviti na neophodnost stručne pomoći i/ili liječenja - navode iz ove splitske udruge, te nastavljaju:

- Ovom simboličnom akcijom ćemo u znak sjećanja na 566 osoba koje su u prošloj godini počinile suicid u Hrvatskoj prolaznicima podijeliti 566 gerbera i pripadajućih 566 papirića s osnažujućim porukama. Želimo i na taj način pružiti podršku svima onima među nama koji se bore s depresijom i suicidalnim stanjima te u javnosti povećati svijest o važnosti i učestalosti ovog problema.

Cvijeće ćemo dijeliti u centru Splita od 18 sati: Ispod Ure i na Marmontovoj ulici do isteka zaliha.

Ovogodišnju akciju posvećujemo svojim dragim prijateljima koje smo na ovaj način izgubili:

A.Š., I.Ž., M.P., J.L., I.T., E.Š., V.J., P.G.Č., Ž.K., N.G.

Čuvali vas svi anđeli i ljuljali u svom naručju! Nadamo se da ste sad na nekom mirnom, toplijem mjestu.
Zauvijek će nedostajati vaše svjetlo u svijetu - stoji u emotivnoj poruci koju su članovi Feniksa objavili na Facebooku.

Navode još i kako od srca zahvaljuju donatorima: OPG Petričević, OPG Frezija i Art-St-u, koji su prepoznali vrijednost ove akcije i poklonili cvijeće, dizajn i tisak poruka bez kojih ne bi, ističu , mogli ostvariti svoju ideju o obilježavanju ovog važnog dana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

13. rujan 2020 15:01