StoryEditor
SplitMOJ STAN ZA MENE

Životna šansa za splitske podstanare: Grad je najavio da će svojim socijalno ugroženim stanovnicima ponuditi stanove u najam! Natječaj ide već u petak, poznati su i kriteriji

Piše Ivica Marković i Gabrijela Radanović
20. studenog 2019. - 12:02
Prošle su godine i godine od kad je Split zadnji put podijelio socijalne stanove

Grad Split u petak raspisuje natječaj za davanje stanova u najam svojim socijalno ugroženim građanima.

Prvenstvo na listi imat će građani koji nemaju riješeno stambeno pitanje, a imaju prebivalište u Splitu najmanje 15 godina, dok se socijalno ugroženom osobom smatra svatko tko prima pomoć za uzdržavanje ili ima ukupna mjesečna primanja na razini 30 posto prosječne mjesečne plaće po članu obitelji.

U kunama, to je iznos od 1.872,60 kuna po članu obitelji, ili za samca 35 posto, odnosno 2.184,70 kuna.

Svi ostali uvjeti ovog gradskog natječaja, koji će trajati 30 dana, bit će poznati u petak, 22. studenog.

Objavit će se na internetskoj stranici Grada Splita, na oglasnoj ploči u gradskoj upravi te u Centru za socijalnu skrb, stoga se pozivaju svi zainteresirani građani da pravovremeno podnesu svoje zahtjeve.

Na prošloj sjednici Gradskog vijeća Grada Splita donesena je Odluka o prodaji stanova, u vlasništvu Grada Splita. Temeljem članka 22. navedene Odluke propisano je da će se sredstva ostvarena prodajmo stanova, koristiti za nabavu, odnosno stjecanje novih stambenih jedinica u vlasništvu Grada, za socijalno potrebite građane.

Zbog toga gradonačelnik Splita Andro Krstulović - Opara od petka i raspisuje natječaj za davanje stanova u najam socijalno-ugroženim građanima Grada Splita.

- Natječaj će biti objavljen na službenoj internetskoj stranici Grada Splita, oglasnoj ploči Grada Splita (u atriju zgrade gradske uprave) te Oglasnoj ploči Centra za socijalnu skrb. Rok za podnošenje zahtjeva je 30 dana od dana početka natječaja koji traje od 22. studenog do 23. prosinca 2019. godine.

Zahtjev se podnosi Službi za gospodarenje gradskom imovinom, isključivo na propisanom obrascu, uz priložene isprave prema popisu isprava, kazuje nam Ivan Leko, ovlašteni pročelnik za gospodarenje gradskom imovinom.
Obrasci zahtjeva s popisom se mogu preuzeti u zgradi gradske uprave (Banovina), Obala kneza Branimira 17, od dana objave natječaja.

- Osobe koje su do objave natječaja podnijele Gradu Splitu zahtjev za dodjelu stana u najam i ispunjavaju uvjete iz ovog natječaja, trebaju također, u natječajnom roku podnijeti zahtjev na propisanom obrascu i priložiti potrebne isprave, kazuje Leko.

Pozivaju se i svi zainteresirani s prethodne Liste reda prvenstva na podnošenje zahtjeva po ovom natječaju.

- Pravo na dodjelu stana u najam, prema redoslijedu na konačnoj listi prvenstva, koja će biti utvrđena po ovom natječaju imaju socijalno-ugroženi hrvatski državljani koji nemaju riješeno stambeno pitanje niti mogućnost riješiti ga na drugi način, a imaju prebivalište na području Grada Splita neprekidno najmanje 15 godina do zaključenja ovog natječaja.

Socijalno ugroženom osobom smatra se ona osoba koja prima pomoć za uzdržavanje ili ima ukupna mjesečna primanja, po članu obiteljskog domaćinstva, koja ne prelaze 30% prosječne mjesečne plaće isplaćene u RH, u prethodnoj 2018. godini, što iznosi 1.872,60 kn, po članu domaćinstva, odnosno za samca 35% što iznosi 2.184, 70 kn.

Pravo na dodjelu stana u najam imaju i one osobe koje na području Grada Splita ili RH nemaju u vlasništvu ili suvlasništvu useljivu kuću ili stan, kao i oni koji ne koriste stan u svojstvu zaštićenog najmoprimca, te one osobe koje ne stanuju u odgovarajućem stanu s roditeljima ili roditeljima bračnog druga i oni koji ne koriste odgovarajući gradski stan, dodijeljen temeljem liste reda prvenstva, kazao je Ivan Leko.

Na kraju smo upitali Ivana Leku kada Grad Split misli početi prodavati te stanove, koliko ih namjerava prodati i kada će početi graditi ili kupovati stanove za socijalno potrebite osobe.

- U planu nam je godišnje prodavati 20 gradskih stanova, a hoćemo li graditi nove stanove za socijalno potrebite građane ili ćemo kupovati stanove ponuđene na tržištu, to će ovisiti o tome, s koliko ćemo novca, od prodaje stanova raspolagati, zaključio je Ivan Leko.

#PODSTANARI#SOCIJALNI STANOVI ZA NAJAM SPLIT#TRAŽIM STAN SPLIT#NATJEČAJ ZA SOCIJALNE STANOVE

Izdvojeno

04. srpanj 2020 10:44