StoryEditor
SplitOLTAR S POGLEDOM

Žitelji Gornje Podstrane poručili: Vraćamo ti se, Gospe pod stijenama Peruna

31. listopada 2016. - 22:45
podstrana.JPG

Gornja Podstrana biser je pod okriljem Peruna koji krije brojne znamenitosti, a među njima i crkvu Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije, koja datira iz davne 1790. godine.

Kako bi joj vratili prvobitan izgled, mještani i općinski čelnici uložili su novac u restauraciju najveće barokne crkve na prostorima tadašnje Poljičke knežije. Prema riječima Mladena Bartulovića, načelnika Općine Podstrana, od 2014. u taj je projekt investirano 2,2 milijuna kuna.
Upravo će obnovljenu Gospinu crkvu danas blagosloviti nadbiskup msgr. Marin Barišić.

– Zahvaljujući cijeloj ekipi konzervatora i restauratora crkva je obnovljena po uzoru na izgled iz davne 1790. godine. Sanirali smo i obližnju crkvu svetog Sebastijana – potvrdio nam je načelnik.
Crkva je povijesno značajna, a krasile su je brojne freske, bogati lusteri, apsida, kao i ostala raskošna ornamentika iz baroknog razdoblja.

– Pod vodstvom konzervatorica Zrinke Radonić i Vanje Kovačić obavljeni su značajni zahvati na sakralnom objektu. Tvrtka "Kvinar" surađivala je sa Srđanom Ivankovićem, voditeljem radova, koji nam je pomogao izraditi zidne oslike. Cijela ekipa stručnjaka bila je angažirana, uključujući Danijelu Skelin i Petra Gudelja. Restaurirali smo crkveni kor, lustere, radili šablonske oslike, kandile, apsidu... Također, rekonstruirali smo i pod koji je bio načet vlagom i ulegnućima. Uložili smo dosta truda, te nam je drago da će crkva ponovno zablistati, kao i nekoć – kazala nam je restauratorica Jelena Tomasović-Grbić iz tvrtke "Kvinar".

– Radostan sam što smo temeljitu obnovu crkve priveli kraju. Restauracija je iziskivala vremena, rada, truda i novca. Teško bismo sve to postigli bez Božje i ljudske pomoći. Mnogi su sudjelovali u obnovi crkve, počevši od suradnje s Općinom, pa do naših župljana – istaknuo je župnik don Ivica Barišić.

Ponosni su na svoje mjesto i starosjedioci Gornje Podstrane, koji su odrasli u blizini crkve i primili sakramente u njoj. Njena ih je obnova, kako su nam rekli, vratila u mladost, na prostore gdje su bezbrižno provodili vrijeme.

– Tu sam se pričestio i krizmao, te mi je ova crkva uvijek u srcu i budi nostalgiju za starim vremenima. Sretan sam što se ovaj projekt restauracije realizirao i predivnu crkvu vratio u njeno izvorno stanje – naglasio je dr. Jugoslav Bagatin, općinski donačelnik.

Oduševljenje nisu mogli skriti ni Franko Gavranić i Miljenko Žanić, rođeni i odrasli u Gornjoj Podstrani.

– Kao djeca, uvijek smo ulazili u crkvu, igrali se ispred nje i pjevali. Jedva čekam misno slavlje i posjet nadbiskupa Barišića – dodao je Gavranić.

– Pod stijenama Peruna živio sam s roditeljima, braćom i sestrama. Sretan sam što sam doživio da je crkva obnovljena, jer sam u njoj kršten, pričešćen i bio član crkvenog zbora – kazao nam je 85-godišnji barba Miljenko.

– Volio bih da nam ova proslava svima bude novi korak u život. Živimo u vremenu gdje bježimo od sebe, svoje savjesti, duhovnoga i tražimo smisao življenja posvuda – zaključio je župnik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. kolovoz 2022 22:24