StoryEditor
SplitIntelektualni kapital

Žene zajedno: potencijal za napredak

Piše Ana Krolo
16. srpnja 2017. - 19:40

Županijske poduzetnice i poslovne žene su novi vjetar u leđa za svoje poslovanje dobile sudjelovanjem u projektu "Razvoj poduzetništva žena kroz intelektualni kapital kao potencijal – Radionice za razvoj ženskog poduzetništva", koji se odvijao od svibnja do srpnja u Splitu i u Makarskoj.

Njih više od stotinu prošlo je besplatne edukativne radionice, individualno savjetovanje, konferencije te druge aktivnosti gdje se govorilo o raznim nematerijalnim čimbenicima koji predstavljaju poslovni potencijal i stvaraju materijalni kapital, poput inovacija i kreativnosti, sinergije u turizmu, te kako doći do zadovoljnih gostiju, a sve s ciljem edukacije poduzetnica o važnosti i koristima upravljanja intelektualnim kapitalom u poslovnim subjektima.

– Shvatili smo da ženama mnogo znači međusobna podrška i umrežavanje, tu se pokazala vrijednost intelektualnog kapitala koji obuhvaća i takva povezivanja. Potrebno im je usmjerenje da osvijeste ono što već imaju u sebi, a radionice su ih naučile kako iskoristiti svoj intelektualni potencijal. Sada su svjesne što trebaju tražiti i od svojih lokalnih zajednica i drugih institucija kako bi lakše i bolje poslovale. U tom ćemo smjeru i mi dalje lobirati, te se truditi da se projekt tu ne završi – kazala nam je Lada Karninčić, predsjednica splitskog ogranka Hrvatske udruge poslovnih žena "Krug", koji je nositelj projekta, uz suorganizaciju i partnerstvo HGK Županijske komore Split, te uz sponzorstvo Splitsko-dalmatinske županije i HBOR-a.

Na završnom projektnom druženju poduzetnica održanom prošloga tjedna u hotelu "Park", zadovoljstvo velikim odazivom žena izrazila je Mirjana Čagalj, potpredsjednica Hrvatske gospodarske komore za graditeljstvo, promet i veze i vršiteljica dužnosti predsjednika HGK Županijske komore Split, te najavila međunarodni karakter i nastavak projekta.

– Budući da sam predsjednica Foruma jadransko-jonskih gospodarskih komora, radit ćemo na tome da se projekt ostvari u BiH i Crnoj Gori. Predstavili smo ga na 17. forumu u Pescari, gdje su te naše susjedne zemlje pokazale veliki interes da čuju kako žene mogu pomoći jedna drugoj i tako izvući svoj maksimum – istaknula je Čagalj.

Nedavno se iz Pariza, s međunarodne konferencije o intelektualnom kapitalu, vratila Karmen Jelčić, direktorica Centra za ekonomiku iz Šibenika i predavačica na radionicama, gdje je predstavila taj projekt koji je pobrao brojne pohvale, pa su tako predstavnici Svjetske banke izrazili želju da se preslika i u afričkim zemljama.

– Primjer intelektualnog kapitala može biti i jedinstveni bakin recept za kolače, što u konačnici znači i višu cijenu tog proizvoda. Kod nas su svi obično fokusirani na mašineriju i objekte, a ono nevidljivo se zanemaruje. Time treba znati upravljati i to je ono u čemu danas svijet vidi najveći potencijal za napredak – zaključila je stručnjakinja na području upravljanja intelektualnim kapitalom.

Dodajmo kako je poduzetnice došla podržati i Jelena Hrgović, zamjenica splitskoga gradonačelnika, pritom pokazavši razumijevanje za sve probleme s kojima se poslovne žene susreću, te dala naslutiti kako će nova gradska vlast stajati uz takve i slične projekte, koji za cilj imaju poticanje i jačanje ženskog poduzetništva.

Izdvojeno

06. lipanj 2020 23:41