StoryEditor
SplitSplićani, oprez!

Žene glume da traže smještaj, a zapravo pljačkaju: policija potvrdila da je jučer provaljeno u dva stana u centru

26. lipnja 2019. - 13:00

Policija posjeduje snimke dvije ženske osobe za koje smo dobili prijavu kao su pokušale provalu. Istražujemo sve okolnosti te ćemo utvrditi imaju li navedene osobe veze s kaznenim djelom - kazala nam je Ana Čepić iz PU splitsko-dalmatinske nakon objave fotografija s video snimki na društvenim mrežama za koje se tvrdi da su na njima provalnice u splitske stanove.

Policiji su u utorak zaista i prijavljena dva kaznena djela u splitskoj gradskoj jezgri. Prvo je prijavljena provala u Ulici Ljudevita Posavskog na štetu stranih državljana koji su tu iznajmili apartman. Zatim je prijavljen i pokušaj provale u Sinjskoj ulici u Splitu gdje su snimljene sumnjive ženske osobe. Kako stoji u komentarima ispod objavljenih fotografija one su na španjolskom tražile sobe, a u stvari su izviđale situaciju.

Prema posljednjim informacijama viđene su u Stobreču u večernjim satima utorka, a u ponedjeljak je bila provala u istarskoj ulci gdje su također u iznajmljenom apratmanu okradeni strani turisti. Navodno se cijeli apartman pretražili i isprevrtali sve predmete iz ladica i ormara.

Ljeto je doba za gostujuće lopove, a upravo u lipnju prošle godine se u Splitu usred grada usred dana dogodila krađa pola kilograma zlata u Kavanjinovoj ulici koju su počinile dvije djevojke koje su također dolijale preko snimki s video nadzora. Mlade kradljivice Patricija J. (20) iz Milana i Nikita J. (23) s adresom prebivališta u Parizu došle su prošlo ljeto u Split, unajmile apartman kraj Glavne gradske tržnice i krenule na posao. Tako su u Kavanjinovoj ulici oko 14 sati kroz ulazna vrata  stana nasilno ušle i ukrale pola kilograma zlata vrijednog 220.000 kuna. Istog dana su okrale i stanare Matoševe ulice, a u daljnjem operiranju po užoj gradskoj jezgri spriječilo ih je uhićenje jer su ih snimile nadzorne kamere.

Mlađa je bila hrvatska državljanka, a starija francuska. Osim dvije uhićene djevojke, važnija karika u lancu sezonskih provala je bio muškarac koji organizira i koordinira krađe te se brine za daljnju distribuciju ukradena, ali on je pobjegao prije uhićenja. Nadzorne kamere s ulice nisu ga snimile.

Njih dvije imale su uigran način rada: ulaze u zgradu, slušaju na vratima stana čuje li se itko od ukućana, a za to vrijeme muškarac patrolira ulicom i obavještava ako netko ulazi u zgradu. Ako netko krene unutra one se spuštaju stubištem kao da odlaze iz posjeta stanarima. Obijaju ulazna vrata podesnim alatom, navlače najlonske čarapice na obuću i ruke kako ne bi ostavile tragove, a koriste ih umjesto rukavica jer nisu sumnjive ako ih policija zaustavi i pregleda im torbice. U manje od 20 minuta obiđu cijeli stan, fokusirajući se na spavaće sobe. Kako su u Kavanjinovoj ulici izabrale stan dobrostojeće obitelji očito je kako su imale i domaće pomagače.

Na Facebook stranici Dnevna doza splitskog nereda objavljen je i video o tome kako je zapravo lako provaliti i ona 'najjača' vrata ako nisu zaključana. Dovoljna je kartica i 30 sekundi.

Uostalom, pogledajte snimku koju je u edukativne svrhe napravio jedan korisnik stranice.

Izdvojeno

04. kolovoz 2020 05:33