StoryEditor
Splitživot s multiplom sklerozom

ŽELJKINE RUKE I NIKOLININO SRCE 'Skuha mi i opere, pa napuni baterije razgovorom'

Piše PSD.
12. srpnja 2011. - 23:27
Gospođi Nikolini Begović iz Kaštel Lukšića multipla skleroza je dijagnosticirana prije deset godina.

Činjenicu da bi je slabljenje mišića moglo i potpuno prikovati za krevet, ova vitalna žena nevjerojatnog duha jednostavno nije željela prihvatiti. Tek kad je vidjela da je “bolest s tisuću lica” na dane ostavlja potpuno nemoćnom, obratila se splitskom Društvu multiple skleroze.

Odlazak na terapiju

Prvih nekoliko godina odlazila je onamo na terapiju, a prije šest mjeseci je posredstvom ove vrlo aktivne udruge dobila i pomoć u kući.

Za sve ono što Nikolina nije mogla sama napraviti; od kupovanja namirnica, usisavanja prašine, pranja rublja, kuhanja i slično, tu je sad takozvana gerontodomaćica.

Jednom tjedno na četiri i pol sata udruga joj, naime, šalje gospođu Željku Tešiju, s kojom smo i mi otišli do Nikoline u Kaštela, u želji da vidimo kako uopće ta hvalevrijedna usluga funkcionira.

Psihoterapija

 - Nas dvije se prvo malo ispričamo i popijemo kavicu jer Željka meni nije potrebna samo kao fizička ispomoć u kući, već i kao svojevrsna psihoterapija. Drago je meni da mi netko stavi robu na sušilo, ali mi je još draži razgovor jer rijetko izlazim iz kuće, kaže Nikolina.

Nakon što su se njih dvije ispozdravljale, Željka se hvata posla - čisti sarune za ručak, a zatim ih i peče, te priprema prilog - blitvu i bob. Dok se ručak kuha, čisti se kuća; od zadnjeg puta se, kaže Nikolina, nagomilalo posla; valja pomesti, usisati, pobrisati prašinu...

Kad je i s tim gotova, Željka pod ruku uzima svoju prijateljicu i vodi je vani, u dvorište, da vidi malo sunca...

- Neke bi možda ovaj posao umarao jer doista jest zahtjevan, ali ja se kući od većine ljudi kojima pomažem, a pogotovo od Nikoline, vraćam napunjenih baterija. Njezino životno veselje i optimizam, to je nešto “zarazno”, govori nam Željka.

- Ne možeš pustit da ti duša klone jer si onda stvarno gotov i nisi više ni za šta SEnD odvraća naša domaćica.

Upravo to i jest smisao programa pomoći u kući oboljelima, točnije projekta “Ruka nade”, za koji je splitsko Društvo multiple skleroze od Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi samo za ovu godinu dobilo 380.000 kuna.

Starački domovi

 - Cilj je da se djelomično pokretne i nepokretne osobe oboljele od multiple skleroze ostavi kod kuće umjesto da ih se smješta u institucije, odnosno staračke domove s umirućima.

To njih psihički razara jer im je bolest možda uništila tijelo, ali ne i duh. Kroz ovaj program mi im pomažemo da funkcioniraju, a ujedno ostaju u okruženju koje im najviše odgovara.

Ovu uslugu dosad smo mogli provoditi koristeći program javnih radova Zavoda za zapošljavanje. Ubuduće će ovu uslugu financirati Ministarstvo, što će je učiniti još kvalitetnijom, napominje Ante Marić-Banje, predsjednik Društva multiple skleroze.

Umjesto jednom tjedno, gospođa Nikolina Begović sad bi svoju gerontodomaćicu mogla vidjeti i dva puta, kažu u udruzi.

Usluga je koncipirana ovisno o individualnim potrebama svakog korisnika i mjesta boravka. Primjerice, nekom je pomoć potrebna svaki dan isključivo tijekom jutra radi održavanja osobne higijene, dok drugom treba možda samo pratnja prilikom izlaska iz kuće, posjeta liječniku i slično, pojašnjava Katarina Konsa iz Društva multiple skleroze.

linda perić / snimio paun paunović / cropix


Spas za tridesetak bolesnih

U okviru projekta “Ruka nade”, pomoć u kući osigurat će se za 25 do 30 osoba oboljelih od multiple skleroze. Prednost imaju nepokretne, ali i djelomično pokretne osobe koje nemaju obitelji ili im članovi obitelji rade, pa se o njima nema tko brinuti. Projekt bi se trebao provoditi tri godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

24. rujan 2020 11:27