StoryEditor
SplitKreće evakuacija

Dr. Karin objasnila zašto štićenici Doma umjesto u karantenu idu u ‘Biokovku‘: To je puno bolje rješenje, imat će pravi bolnički smještaj i uvjete

12. travnja 2020. - 13:56
Tom Dubravec/Hanza Media

Štićenici Doma za starije i nemoćne u Vukovarskoj ulici u Splitu neće prema jučerašnjem planu biti premješteni u karantenu Hotela Zagreb na splitskom Duilovu, već idu u Makarsku, u Biokovku.

Od dr. Željke Karin, ravnateljice Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije doznajemo da imaju 10 sanitetskih vozila na raspolaganju i u svaki maksimalno može stati tri korisnika Doma.

- U vozila će ulaziti onako kako su bili smješteni u sobama. Ako ih je u sobi bilo dvoje ili troje njima se ništa ne mijenja i oni idu zajedno za Makarsku. S obzirom da je 10 vozila na raspolaganju uspjet će se napraviti i dezinfekcija svakog vozila. Malo duži put, ali puno bolje rješenje, dapače, izvrsno rješenje jer će korisnici imati pravi bolnički smještaj i uvjete. Biokovka je puno bolje rješenje za korisnike koji su stariji i bolesni - kazala je Karin pojasnivši kako će teći procedura s testiranjem. Prvi rezultati znati će se već večeras.

- Do ponoći će moji ljudi raditi na testiranju, ali ako netko bude pozitivan rezultat će se morati potvrditi jer se može se biti pozitivan na koronu ali negativan na Covid 19. Ako je netko na koronavirus pozitivan, ne mora značiti da je i na Covid-19. Zato je potrebno daljnje testiranje kako bi se potvrdilo da je li osoba pozitvna i na Covid 19 - pojašnjava dr. Željka Karin koju smo pitali i što je s pacijentima koji su od prije na rehabilitaciji u "Biokovci" kojima nije svejedno što dolaze 54 potencijalno pozitivna slučaja na Covid-19.

- Korisnici iz splitskog Doma će biti smješteni na dva kata hotela koji će biti izolirani i zatvoreni prema dijelu s ostalima u hotelu. Ponašat ćemo se kao da su osobe već u karanteni. Kuhinja će iz hrane dolaziti ispred vrata, njihove njegovateljice će im dijeliti hranu i neće se mijašati s ostalim pacijentima Biokovke. Imat će jednokratni pribor za jesti i neće izlaziti iz svojih soba. Osobe koje dolaze su pokretne ali neće smjeti izlaziti. Nema nikakve mogućnosti za kontaktom i opasnosti a kada dobijemo rezultate prema njima ćemo dalje postupati i ponašati se - izjavila je ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

18. rujan 2020 11:51