StoryEditorOCM
SplitGLOBALNA ZAJEDNICA

Želite li naučiti nešto novo o web3 tehnologijama i natjecati se za vrijedne nagrade, čeka vas ‘Buildstation‘

Piše Ljubica Vuko
9. ožujka 2024. - 19:54
Split, 080324. The Works Coworking prostor Josip Volarevič i Matija Luketin s ekipom Superteam Balkan organiziraju dvotjedni coworking u Splitu s ciljem pokretanja novih projekata u kriptu, web3 projekti.Tom Dubravec/Cropix

Svatko tko je željan naučiti nešto novo o Solani ili web3 tehnologijama dobrodošao je svratiti na radionice, mentoriranje ili druženje za ostalim web3 entuzijastima.

Poručuju to Josip Volarević i Matija Luketin iz Superteama Balkan koji u Splitu u The Works Coworking prostoru na Firulama od 11. do 25. ožujka organiziraju dvotjedni program, takozvani "Buildstation". Osim novog znanja, postoji i nagradni fond.

Za one koji i kroz ovaj tekst žele naučiti nešto novo, evo i pojašnjenja što je web3, što je Solana, tko čini Superteam Balkan, što je "Buildstation" i što mogu očekivati sudionici događanja koje počinje u ponedjeljak.

image

Split, 080324.
The Works Coworking prostor
Josip Volarević i Matija Luketin s ekipom Superteam Balkan organiziraju dvotjedni coworking u Splitu s ciljem pokretanja novih projekata u kriptu, web3 projekti.
Na fotografiji: Josip Volarević

Tom Dubravec/Cropix

web3

Josip Volarević pojašnjava kako je web3 pojam koji označava treću generaciju web koncepta i tehnologija, no, kaže, krenimo početkom:

-Web1 generacija su u pravilu blogovi. Sjetite se dana kada je većina sadržaja na internetu bila blogovi i blog objave. Autori tih sadržaja su posjedovali svoje podatke i sami su ih objavljivali na svojim stranicama.

-Web2 generacija je Facebook, Instagram, i ostale društvene mreže. Podaci se miču sa osobnih web stranica na centralne baze i servere od aplikacija koji pružaju usluge. Primjerice, ako je vaša omiljena cvjećarnica imala web stranicu www.moje-cvijeće.hr, s dolaskom Facebooka je zatvorila tu web stranicu i pokrenula Facebook stranicu ili Instagram profil "Moje Cvijeće – friško svaki dan".

-Web3 generacija su aplikacije zasnovane na blockchain tehnologijama. Korisnici posjeduju svoje podatke i "nose" ih sa sobom u digitalnome novčaniku. Aplikacije čitaju podatke koje korisnici posjeduju.

Solana

Nadalje, Josip objašnjava kako je u svojoj srži blockchain digitalna "knjiga" koja se koristi za bilježenje transakcija na siguran i transparentan način. Za one koji su upoznati sa pojmovima iz domene računovodstva, blockchain je najsličniji "glavnoj knjizi".

- Najbitnija svojstva te knjige su decentraliziranost i transparentnost. Nijedan podatak ne može se upisati ili izmijeniti bez odobrenja "šire javnosti" (mreže računala koje čine blockchain), i svaki podatak je javno dostupan u svakom trenutku. Solana je blockchain platforma sa proof-of-stake mehanizmom za pružanje funkcionalnosti pametnih ugovora. Laički rečeno, Solana je jedna od varijacija "glavne knjige" sa svojim setom pravila upisivanja i čitanja podataka. Glavna (kripto)valuta na Solani je SOL, slično kao što Europa koristi euro – kazuje Josip.

image

Split, 080324.
The Works Coworking prostor
Josip Volarević i Matija Luketin s ekipom Superteam Balkan organiziraju dvotjedni coworking u Splitu s ciljem pokretanja novih projekata u kriptu, web3 projekti.
Na fotografiji: Matija Luketin

Tom Dubravec/Cropix

Superteam & Superteam Balkan

-Superteam globalna zajednica programera, dizajnera, umjetnika, i ostalih entuzijasta koji djeluju sa ciljem promoviranja načela koje web3 generacija evangelizira. Primarno je angažirana na Solana ekosustavu i osnovna misija je obrazovati ljude o web3 tehnologijama i pružiti priliku za zaposlenjem - doznajemo nadalje od našeg sugovornika.

Superteam trenutačno djeluje u 15 država diljem svijeta, gdje svaka ima svoj ogranak. U slučaju Balkana, cijela regija uzeta je kao jedna cjelina. Balkanski ogranak vode Josip Volarević, Matija Luketin i Marko Đurđević.

Josip je programer i poduzetnik sa svojim startupom dReader, Matija je također programer i poduzetnik, koji vodi svoju agenciju Solbound, obojica su iz Splita. Marko Đurđević je poduzetnik iz Srbije. U partnerstvu su sa uspješnim regionalnim startupima iz web3 domene poput Solflare-a i BlastCtrl-a sa kojima planiraju organizirati brojne konferencije, predavanja, prakse i meetupe (druženja).

Buildstation

Nadalje pojašnjavaju kako se dvaput godišnje na Solani organizira globalni hackathon, ili bolje rečeno startup natjecanje. Preko 800 timova se natječe za nagradu iz globalnoga fonda od 1 milijun dolara kroz 6 različitih kategorija. Za najbolje timove postoji i prilika startup inkubatora uz investicijski kapital od 250.000 dolara.

-U skladu s time u Splitu smo organizirali "Buildstation". Za osobe koje su zainteresirane naučiti web3 tehnologije ili Solanu imat ćemo na lokaciji niz stručnjaka: programera, dizajnera, poslovnih savjetnika, i umjetnika. Cilj nam je educirati zainteresirane i svakome pružiti priliku da sudjeluje i dobije na Solana hackathonu. Pripremili smo i posebni nagradni fond za sudionike Buildstation programa od 10.000 eura – pojašnjava Josip.

Sudjelovanje je otvoreno za sve individualce, ne samo za projekte. "Demo Day" će biti 23. ožujka kada će sudionici prezentirati svoje ideje i kada će biti dodjeljene nagrade.

Organizatori najavljuju kako će osim radne atmosfere imati druženja uz pizzu, panel rasprave, turnir u FIFA-i i povremeno će se počastiti sa craft pivom. Za potrebe "Buildstationa" će uredski prostor biti otvoren 8-20 sati. Zainteresirani se mogu prijaviti putem poveznice, a kako veli Josip mogu se prethodno najaviti i na email superteamblkn@gmail.com ili nježno pokucati na vrata The Works prostora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 13:02