StoryEditor
Splitfinancijski neovisan

Žele (ni)je ‘papučar‘: iako punica drži njegov hotel, a supruga mu je direktorica, Kerum rasterećen od dugova ‘preuzima‘ svoje tvrtke

Piše Tanja Gattin
2. svibnja 2020. - 21:11
Ante Čizmić/HANZA MEDIA

Poznato je da Željko Kerum ima bogatu punicu Anitu Horvat, a nova vijest je da bivši poteštat ponovno postaje financijski neovisan.

Podsjetimo se kraja 2018. godine, kada se potužio u javnosti da mu je nepoznat netko izlio katran u bazen njegova hotela "Perla" u Rogoznici. Tada su u Policijskoj upravi šibensko-kninskoj potvrdili samo spomenuti događaj, ali ne i da se sve odvijalo u objektu, koji je u vlasništvu nekadašnjega splitskoga gradonačelnika.

Objašnjenje je naoko vrlo jednostavno, hotel je smješten "u prvom redu" do mora, na istočnom cestovnom prilazu Rogoznici i vodi se pod tvrtkom "Kruščica", čija je vlasnica Kerumova punica, dok je direktorica Fani Kerum, njegova supruga.

Ta uspješna tvrtka ima i svoje jahte, a odnedavno, kako otkriva internetska stranica "Perla Resorta", ima i aparthotel "Perlas", zatim vilu "Fani", te apartmane "Perla Resort".

No, prije mjesec dana, gospođa Anita Horvat, inače majka i Saše Horvata, HGS-ova gradskog i županijskog vijećnika, postala je znatno bogatija. Njezina tvrtka "Kruščica" je umjesto Tomislava Režića, nekadašnjeg člana splitsko-dalmatinskog parlamenta, također s liste Željka Keruma, postala vlasnik firme "Moj market" koja pod sobom okuplja velike objekte i projekte za koje je Željko Kerum u javnosti istaknuo da su u stvarnosti – njegovi.

Tako je "Moj market" ujedno i službeni vlasnik tvrtke "Lora produkt", koja u portfelju ima zemljište u Lori na kojem se sada nalaze ostaci ostataka nekad najveće Kerumove trgovine, jer su još uvijek u tijeku rušenje i iskopi radi izgradnje stambeno-poslovnog kompleksa, za koji postoji pravomoćna građevinska dozvola.

"Moj market" drži i 90 posto dionica "Koteksa", nekadašnje splitske trgovačke perjanice, u čijem je portfelju dio nekretnina istoimenog velikog prodajnog centra na Gripama. "Moj market" je, nadalje, prije nekoliko godina izgradio i veliku benzinsku crpku uz Jadransku magistralu u Kaštel Štafiliću, kojom upravlja poznati lanac "Crodux", u vlasništvu umirovljenoga generala Ivana Čermaka.

Na obližnjem zemljištu ta je Kerumova tvrtka prošle godine, kako smo u nekoliko navrata pisali, bez dozvole gradila apartmane, pa napomenimo i da su tada tijekom obilaska gradilišta objektivom naše kamere snimljeni supružnici Željko i Fani Kerum. I dok je nekadašnji gradonačelnik uporno tvrdio kako on "nema veze s tim projektom", tijekom dovršenja turističkih objekata ilegalno podignutih na "visoko vrijednom poljoprivrednom zemljištu", kako ga definira kaštelanski GUP, na jednom od visokih ogradnih zidova vidljiv je od kamena složeni natpis "KERUM".

image
Tom Dubravec/HANZA MEDIA

Još je jedna velika novost u cijeloj priči – Željko Kerum ponovno izravno upravlja svojim velikim projektima. Naime, prije mjesec dana je imenovan direktorom "Mojeg marketa", a sjedište tvrtke premješteno je iz trgovačkog centra "Joker" na adresu u Lori, gdje je, kako smo naveli, gotovo srušen nekadašnji trgovački objekt koji stariji Splićani pamte i kao poslovnu zgradu odavno zaboravljenog "Termofriza".

Ono što bivšem poteštatu i aktualnom političkom (su)vladaru grada pod Marjanom daje financijsku neovisnost jest činjenica da više nema straha od aktiviranja njegovih osobnih zadužnica.

Naime, prodajom hotela "Marjan" u stečajnom postupku namirena su potraživanja koja je Adris grupa otkupila od bivše Hypo banke kao kreditora obnove nekadašnjeg turističkog bisera. Budući da je za vraćanje tih kredita Kerum jamčio osobnom imovinom, zbog čega je tada dao svoje zadužnice, taj financijski teret sada više ne nosi.

No, tek treba vidjeti hoće li sve objekte i projekte sada staviti na svoje ime i tako pokazati koliko je i dalje financijski moćan i nedodirljiv.

Svaka čast nježnijim članicama njegove obitelji, ali tada mu barem nitko ne bi mogao reći da je papučar.

U svakom slučaju, Željko Kerum nije pao, dok su s druge strane brojni vjerovnici njegovih propalih tvrtki, ako je suditi prema ponašanju naše države, nažalost kao i u stotinama sličnih slučajeva i afera, ispali potpuno obespravljeni, ali i naivni.

‘Adrisu‘ se vraća 19 milijuna kuna za ‘Marjan‘


Od 30 milijuna kuna pologa, koliko je radi sudjelovanja u javnoj dražbi nekadašnjeg Kerumova hotela "Marjan", uplatila Adris grupa koja je kao jedini ponuđač kupila objekt na Zapadnoj obali, Trgovački sud će 18,99 milijuna kuna vratiti uplatitelju.

Od tog iznosa, naime, nije plaćen dio kupovnine nego je rovinjska kompanija cijenu hotela prebila sa svojim potraživanjima temeljem hipoteka na objektima koje je po diskontnoj cijeni preuzela od bivše Hypo banke i Kreditne banke Zagreb.

Od preostalih 11 milijuna kuna jamčevine, koji neće biti vraćeni Adris grupi, namirit će se troškovi stečajnog postupka koji se vodi nad tvrtkom "Adriatic" u čijem je portfelju donedavno bio "Marjan".

#SPLIT#ŽELJKO KERUM

Izdvojeno

16. lipanj 2020 22:51