StoryEditor
Splitdrugo izdanje

'Zdravstveni turizam ishodište je i budućnost te branše u nas, Hrvatska je prepoznata kao dobra prilika': u hotelu Park održan sajam 'Mediteran 365'

Piše SD
13. travnja 2019. - 16:10
zdravstveni_sajam5-130418

– Zdravstveni turizam najbrže je rastući sektor na globalnoj razini, sa stopama od pet do nevjerojatnih 20 posto godišnje. Hrvatska je prepoznata kao prilika i naš investicijski potencijal u iznosu 300 milijuna eura, od čega se u ovom trenutku realizira više od milijardu kuna.

Kazala je to Biljana Mančić, direktorica Klastera zdravstvenog turizma Splitsko-dalmatinske županije, otvarajući u subotu zdravstveno-turistički sajam "Mediteran 365" u splitskom hotelu "Park".

U svome drugom izdanju sajam je privukao 14 izlagača i brojne djelatnike iz ove branše iz više europskih zemalja. Iza njega su snažno stale turističke zajednice grada i županije, kao i Hrvatska gospodarska komora – Županijska komora Split. To su potvrdili i njihovi čelni ljudi – Alijana Vukšić, Joško Stella i Joze Tomaš.

Promjena zakona

– Turizam kakav danas imamo i brojke koje smo dosegnuli možemo zahvaliti upravo njegovu zdravstvenom segmentu. Lani smo proslavili 150 godina ove grane, a ja se sjećam priča starih Kaštelana i Solinjana koji su govorili o Česima i drugim Europljanima koji su prvi dolazili zbog nekog ljekovitog blata. Ovo je bogomdan prostor i konačno ga moramo adekvatno pozicionirati upravo u segmentu zdravstvenog turizma. Trebamo ga vratiti na pijedestal kakav zaslužuje – kazao je župan Blaženko Boban.

Prema riječima Tončija Glavine, državnog tajnika u Ministarstvu turizma, Hrvatska je lani upravo u segmentu zdravstvenog turizma promijenila tri bitna zakona (dva turistička i jedan zdravstveni), a ovu granu svrstala u jednu od 10 ključnih u strategiji razvoja.

– Sve su to pretpostavke da dio državnih kapaciteta dobije namjenu u zdravstvenom turizmu, kao i da privučemo nove investicije. U ovom trenutku na svjetskoj razini on generira 15 posto ukupnog prometa, dok procjene govore da će se do 2030. godine 22 posto BDP-a na globalnoj razini ostvarivati upravo u zdravstvu i turizmu – naglasio je Glavina.

Zadržimo liječnike!

On hrvatsku prednost ne vidi samo u prirodnim resursima i dobroj poziciji, nego i liječnicima i znanstvenicima koji su, kako je kazao, visoko traženi u cijelom svijetu.

– Mi njih upravo zbog svega ovoga moramo po svaku cijenu zadržati ovdje – poručio je Glavina.
Sajam u hotelu "Park" bit će otvoren još danas. U panel-raspravama će svoja iskustva iznijeti stručnjaci iz Ukrajine, Njemačke, Gruzije..., a bit će upriličene i praktične radionice dermatovenerologa, dijetetičara i "anti-ageing" stručnjaka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. svibanj 2022 12:53