StoryEditor
SplitSVE ŠTO ĐAKU TREBA

Zdrava prehrana u školama, kažete? Je, zato je u atriju splitske osmoljetke postavljen  aparat s kavom! Roditelji su ‘oduševljeni‘ 

21. veljače 2020. - 15:20
Bitno da su na plakatima piramide zdrave prehraneČitatelj/Ilustracija

U atriju OŠ Mertojak postavljen je samoposlužni aparat s kavom, čajem, čokoladom i sokovima. Nova ponuda naljutila je mnoge roditelje koji su od djece čuli kako učenici svih generacija, čak i oni iz nižih razreda, ubacuju kune i naručuju dužu, kraću, kapučino, čokoladu i ostale napitke.

- Nezdravi prahovi, šećeri i aditivi, a kava nije blokirana. To je van svake pameti! Takvom aparatu mjesto je u zbornici, a ne na dohvat maloljetnicima. Kada dijete treba ranije izaći iz škole, treba mu posebna dozvola jer je škola zaštićeni prostor, a kad se postavlja aparat za kavu onda to prođe bez suglasnosti vijeća roditelja. Zar ovih promičemo zdravu prehranu?! - pita otvoreno jedan roditelj čudeći se što se aparat našao dostupan za učenike, dok su zbornica i školski uredi smješteni na katu. Tako je kava dostupnija učenicima nego nastavnicima.

image
Milan Šabić/Arhiv(HANZA MEDIA

Ova nova ponuda izazvala je brojne komentare na Facebooku. Samoposlužni aparati postavljeni su, može se iščitati u postovima, u školama Mejaši, Žnjan Pazdigrad, dok je u školi Spinut uklonjen nakon što se vijeće roditelja izborilo protiv toga. Škole očito prihvaćaju svaku priliku za mjesečnom naknadom od iznajmljivanja prostora, pa se uz najam dvorana i školskih igrališta, sredstva za kakve sitne popravke u školi prikupljaju i od aparata za kavu.

Sramotno i poražavajuće

- Sramotno je i poražavajuće da u vrijeme kada je većina djece školske dobi pretila, a u vrijeme marende jedu pekarske proizvode, škola još nudi nezdrave zašećerene napitke! Istovremeno, poprilično licemjerno, na katu pred zbornicom i stručnim službama, u vitrinama stoje makete piramide zdrave prehrane.

Moja djeca napitke neće uzimati, već šest godina svako im jutro pripremim marendu za u školu, u pekari nisu nikada kupili užinu, no pitam se zašto škola postavljanjem ovih uređaja "udara kontru" nastojanjima roditelja da djecu uče zdravim prehrambenim navikama? - stoji u dopisu roditelja poslanog školi Mertojak, gradskoj Službi za društvene djelatnosti, kao i Nastavnom zavodu za javno zdravstvo.

Iako provode program zdrave prehrane djece potonji nemaju nikakvih ovlasti nad školama dok su vlasnik i osnivač dužni reagirati. No, daju svoj glas da se bilo kakva nezdrava praksa zakonom zabrani.

image
Čitatelj/Ilustracija

- Prave posljedice i tjelesne neaktivnosti i konzumacije brze hrane u dječjoj dobi tek sad počinjemo uočavati i nažalost već su debelo ostavile traga na djeci i mladima. Gotovo svako treće dijete ima problema s tjelesnom težinom, uočava se pojavnost šećerne bolesti tipa 2 u sve mlađoj životnoj dobi, bolesti lokomotornog sustava su u porastu, infarkti u dobi od tridesetak godina više nisu rijetkost...Treba osmisliti što i kako ponuditi djeci za marendu a da bude zdravo i njima prihvatljivo - odgovor je iz NZJZ na roditeljski upit o postavljanju aparata za kavu u atriju škole.

Pitanje zdrave prehrane kod djece uvijek je osjetljiva tema. Privatnici dobro znaju gdje je brza zarada, pa je otvaranje pekare ili fast fooda kraj škola uvijek dobitna kombinacija. Tu se ništa ne može osim zabraniti takvu praksu zakonski kao što su to učinile neke zemlje. Roditelji bi svakako trebali voditi računa što im djeca kupuju kada im daju novac za marendu.

Brza reakcija: Aparat je uklonjen iz škole

Netom što smo objavili ovaj članak, stigla je infotmacija iz OŠ Mertojak kako je samoposlužni uređaj uklonjen iz atrija škole.

Uređaj je bio postavljen kako bi odrasli, učitelji i roditelji, imali topli napitak te nam namjera nije bila zarađivati na djeci ni poticati nezdrave prehrambene navike.

Kao odgojno-obrazovna ustanova kroz različite projekte i aktivnosti potičemo učenike na usvajanje zdravih životnih navika i pravilne prehrane -odogovor je ravnateljice Ines Budić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

20. listopad 2020 05:52