StoryEditor
Splitidemo li u lockdown?

Zbog ogromnog broja zaraženih, Splitsko-dalmatinska županija do kraja tjedna uvodi strože mjere. Pitali smo Damira Gabrića kako misle zauzdati epidemiju

Piše Ivana Buljan
3. siječnja 2022. - 11:06

Splitsko-dalmatinska županija, prema posljednjim podacima Nacionalnog stožera civilne zaštite, trenutno ima 6.548 aktivnih slučajeva koronavirusa, a porast zaraženih se bilježi i u ostalim županijama u Dalmaciji.

- Mi ćemo sada početi ubirati gorke plodove praznika i blagovanja, druženja koja su evidentna. Gdje god se okrenete, vidite da nikakvo protuepidemijsko ponašanje ne postoji. Naša staračka populacija je izuzetno loše procijepljena i neće biti dobro - poručio je jutros prof. dr. Ivo Ivić šef Klinike za infektologiju KBC-a Split "U Mreži prvog". 

Blagdani su iza nas, stoga smo kontaktirali šefa Stožera splitsko-dalmatinske županije Damira Gabrića kako bismo provjerili kako "dišu" Stožer i struka te planira li se uvođenje novih mjera.

image
Joško Ponoš/Cropix

- Sve ove dane sam u kontaktu s načelnicima Stožera civilne zaštite susjednih županija i s nacionalnim Stožerom, a i bit ću danas s našom strukom. Onda ćemo u tom smjeru nešto poduzeti. Iako iskustvo pokazuje da ni totalni lockdown nije nešto što će pomoći, ukoliko nema svijesti građana, ako svaki građanin ne podnese svoj dio- kazao je Gabrić.

Na pitanje o kojim se sektorima razmišlja pri uvođenju novih mjera kazao je sljedeće:

- Svi pitaju za škole. Mislimo u smjeru kompletnog smanjenja kontakata i događanja. Ako i bude kakvih mjera što se tiče škola, onda će biti riječi o prelasku na online nastavu s tim da ne bismo dirali djecu od prvog do četvrtog razreda i maturante. No, ipak je struka ta koja će najprije odlučiti i to vjerojatno koncem dana- dodao je pa apelirao na sugrađane da se pripaze te u što većem broju cijepe.

- To se dosad pokazala kao najbolja mjera- zaključio je Gabrić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. svibanj 2022 21:30