StoryEditorOCM
Splituz pomoć EU izvora

Zbog njih je starost mnogima postala druga mladost; Udruga MI podiže kvalitetu života umirovljenika Splita i okolice

Piše Sara Šarić
8. rujna 2023. - 17:10

Htjeli mi to ili ne, starost je jedna od najosjetljivijih faza u svačijem životu. Ali, godine su samo broj, a aktivan život je tajni sastojak zdravlja i sreće. Da se starije osobe i umirovljenici ne osjećaju društveno izoliranima te da uživaju u aktivnom i ispunjenom životu, brine se splitska udruga MI.

Udruga još od svog osnutka 1996. godine aplicira i provodi projekte različitih nacionalnih, ali i inozemnih donatora, među ostalim i sufinancirane sredstvima Europske unije, koje koristi kako bi poboljšala svoj rad u provođenju raznih programa za skrb o starijim osobama, problem suicida, siromaštva, razvoj volonterstva i civilnog društva.

Jedan takav projekt je "Aktivna i kvalitetna starost" kojim je organizirano niz aktivnosti kako bi se pridonijelo socijalnoj uključenosti i većoj kvaliteti života umirovljenika s područja Splita, Kaštela, Solina i Podstrane.

Projekt je trajao sveukupno dvije godine, od 1. 6. 2020. do 1. 6. 2022., a financiran je sredstvima Europskog socijalnog fonda (85%) i državnog proračuna (15%), u iznosu od ukupno 255.745,28 eura.

image
Jakov Prkic/Cropix

- Ideja za pisanje projekta došla je kao prirodan slijed događaja s obzirom na to da Udruga već 25 godina aktivno provodi program "Centar Zlatno doba", namijenjen umirovljenicima s područja grada Splita, kroz koji nude različite edukativne, rekreativne, zabavne, kulturne i druge sadržaje - govori nam Tijana Tešija Nikolašević, voditeljica programa socijalizacije umirovljenika, i nadodaje kako nisu imali teškoća s pisanjem prijave novog projekta zahvaljujući svom iskusnom timu koji uspješno aplicira prijave na natječaje već dugi niz godina.

- Cilj smo ostvarili kroz organizaciju 11 programa tijekom dvije godine provedbe. Aktivnosti koje smo proveli bile su dijelom usmjerene na osiguravanje podrške i organizaciju društvenih aktivnosti za umirovljenike, dijelom na znanstveni rad s ciljem ispitivanja potreba umirovljenika i mogućnosti za aktiviranje na tržištu rada u starijoj dobi te kroz samo zapošljavanje umirovljenika, a dijelom kroz poticanje međugeneracijske suradnje i solidarnosti - kaže nam Tijana.

U provedbi aktivnosti projekta sudjelovala su 23 vanjska stručna suradnika i 7 volontera, uz 10 osoba koje su na projektu bile angažirane kao zaposlenici projektnih partnera.

- Prvo bih spomenula kako smo uspješno organizirali i proveli 610 pojedinačnih aktivnosti u koje se uključilo 350 umirovljenika iz tri grada i jedne općine. Organizirali smo aktivnosti poput kulinarskih i kreativnih radionica, izleta u prirodu, poludnevnih boravaka, joge, zdravstvenih vježbi, rekreativne gimnastike i plivanja uz vodstvo. Organizirali smo različita predavanja i savjetovanja o zdravstvenim i drugim temama, odlaske na izložbe i kazališne predstave, plesne, glazbene i pjesničke susrete. Svi su projektni partneri (Udruga MI - Split, Udruga "Sv. Jeronim", Društvo Crvenog križa Solin, Udruga "Vita Plus") osigurali prostor koji je starijim osobama bio dostupan za druženje, s ciljem sprječavanja usamljenosti - objašnjava projektna asistentica Lea Milošić Dude.

Kroz projekt je starijim osobama omogućeno i daljnje formalno i neformalno obrazovanje. Uključivalo ih se u tečaj fotografije, maslinarstva, modernih tehnologija i u program "Domaćina u kulturnim ustanovama", koji su odslušala 44 umirovljenika.

image

Split, 220823. Tijana Tesija Nikolasevic i Lea Milosic Dude iz udruge Mi. Foto: Jakov Prkic/CROPIX

Jakov Prkic/Cropix

- Upravo taj program "Domaćina u kulturnim ustanovama" omogućio je trima starijim osobama zapošljavanje u kulturnim ustanovama. Svjesni činjenice da živimo u području orijentiranom na turizam, da su umirovljenici njegovatelji kulturne i povijesne baštine te da posjeduju nezamjenjiva sjećanja na prošla vremena i tradiciju, osmislili smo inovativnu dopunu kulturnoj i turističkoj ponudi naših gradova. Umirovljenicima je takav angažman otvorio prostor za razvoj novih društvenih odnosa, smanjivanje socijalne isključenosti i osjećaja izolacije te im je svakako i pomogao pojačati kućni budžet - ponosno će Lea.

U Udruzi ističu kako su u suradnji s Filozofskim fakultetom u Splitu proveli i znanstveno istraživanje o kvaliteti života umirovljenika koji žive na području provedbe projekta. Opći cilj istraživanja bio je razviti smjernice za aktivno uključivanje umirovljenika u lokalnu zajednicu i povećanje kvalitete njihova života. Istraživanje je obuhvatilo ukupno 479 umirovljenika s područja Splita, Solina, Kaštela i Podstrane.

Naposljetku, kroz provedbu stručnog istraživanja, tri radna sastanka na kojima su sudjelovali predstavnici lokalne i regionalne samouprave i stručnjaka iz područja zdravstva i socijalne skrbi, javne rasprave, dva okrugla stola, osam fokus grupa i nekoliko javnih događanja izrađene su "Smjernice za uključivanje umirovljenika u lokalnu zajednicu". Udruga će ih koristiti kao zagovarački dokument za unaprjeđenje usluga za starije osobe. Svoj su doprinos u kreiranju "Smjernica" dali i stručnjaci, koji se, kroz različite institucije, uključuju u rad s osobama starije dobi, na čemu su u udruzi zahvalni, ali i zadovoljni što se mogu "pozvati" na relevantan dokument u zagovaračkim aktivnostima i pisanjima budućih projekata s kojima, kažu nam, ne planiraju stati.

Splitska Udruga ‘MI‘: ‘Uspješno apliciramo prijave na natječaje već dugi niz godina i ne mislimo stati‘

 

image

EU smo mi

Sd/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. prosinac 2023 17:54