StoryEditor
SplitLGBTIQ+ ZAJEDNICA

Zbog korone ove godine ništa od Povorke ponosa, ali će se ipak u ponedjeljak na Matejušci podignuti zastava duginih boja: To je politički čin prihvaćanja

Piše PSD
10. lipnja 2021. - 16:57

Zbog pandemije uzrokovane koronavirusom i važećih mjera Stožera civilne zaštite, ovog lipnja u Splitu neće biti Povorke ponosa.

Međutim, Udruga Split pride i LGBT Centar Split organiziraju druge aktivnosti, primjerice u ponedjeljak u 9 sati na Matejušci će se upriličiti podizanje zastave duginih boja uz isticanje transparenata s porukama koje LGBTIQ+ zajednica ovoga grada želi odaslati u javni prostor.

– Podizanje zastave duginih boja činimo radi podizanja vidljivosti LGBTIQ+ populacije koja je itekako potrebna kako bi se destigmatiziralo naše postojanje i normaliziralo činjenicu da smo tu i da ne idemo nigdje, bez obzira na sve taktike koje se koriste kako bi se izbrisalo naše obitelji i zajednice. Vidljivost je jedino učinkovito sredstvo borbe protiv predrasuda koje nas okružuju.

image
Paun Paunović/Cropix

Zastava duginih boja u javnom prostoru predstavlja i politički čin prihvaćanja različitosti te LGBTIQ zajednice koja ima puno pravo na jednakost.

Dokle god potpuna jednakost nije osigurana, zastave duginih boja predstavljat će simbol otpora, borbe i pravde za sve marginalizirane. Podizanjem zastave u Splitu želimo poručiti da mi ne tražimo prihvaćanje i ne tražimo toleranciju, nego ih zahtijevamo – poručuju dvije udruge. N.L.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. kolovoz 2022 21:29